Scandalul declansat joi seara in Apalina a fost generat de agresarea unui politist, pe terasa barului Ceres din centrul Reghinului, de catre doi recidivisti * Politistul a depus plangere impotriva agresorilor, dar oamenii legii au fost intampinati cu arme albe la inmanarea citatiilor * Pentru a-i tempera pe rromii iesiti in intampinarea politistilor cu topoare a fost nevoie de interventia DIAS *

O femeie a fost ranita * Cronica telegrafica a unui conflict inexplicabil pentru autoritati * Cercetarile continua, dosarul urmand sa fie declinat spre competenta solutionare Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu Mures * Autoritatile care au tolerat situatia din Apalina, ignorand rapoartele Politiei Reghin si ale IPJ Mures, trebuie sa ia masuri pentru a preintampina un al doilea Hadareni

Incidentul de la Reghin care a isterizat televiziunile si alte canale media nationale a fost declansat joia trecuta, cand ofiterul de politie de la Judiciarul reghinean, Ioan Olimpian Radu, aflat in afara orelor de lucru, a mers la un bar impreuna cu doi amici.

In incinta localului se aflau doi rromi care au fost anchetati de politist in dosarul privind spargerea seifului de bani al Primariei Gornesti. La scurt timp dupa aparitia politistului, unul dintre romi, aflat sub influenta bauturilor alcoolice, a inceput sa se lege de politist.

"Ofiterul nu se afla sub influenta alcoolului in momentul incidentului", dupa cum a declarat chestorul de politie Gheorghe Popa din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. La parasirea localului, politistul a primit amenintari si injurii, ajungandu-se la o usoara violenta fizica, una dintre piesele de vestimentatie a politistului fiind sfasiata.

Ofiterul le-a transmis la plecare "am sa sesizez Parchetul". Politistul Radu a facut plangere la Parchet pentru ultraj, acuzand ca a fost amenintat si chiar lovit de cei doi recidivisti. Parchetul a emis citatie pe numele celor doi rromi, iar un echipaj de Politie s-a deplasat la domiciliul celor doi pentru a le inmana citatiile, sustinuti de trupe de interventie rapida.

Populatia cartierului i-a intampinat pe reprezentantii legii cu furci, cutite si bate.

Dupa somatiile facute, lucratorii de la DIAS au fost nevoite sa-si foloseasca armele de foc, tragand in plan vertical pentru avertizare. "Cand am ajuns acolo, ei au inceput sa iasa cu furci, topoare si sa arunce cu pietre in noi. Am deschis focul de avertizare, utilizandu-se gloantele pe care le aveam in dotare.

Focul cu gloante adevarate a fost pe plan vertical numai, nici un cetatean nu a fost ranit de aceste gloante", a declarat Valer Ujica, adjuncul sef al IPJ Mures. Unul dintre protestatari a incercat sa-l deposedeze pe un tragator de arma proprie. In timpul acestei intercalatii, arma s-a descarcat accidental, ranind-o pe o femeie.

Doi reprezentanti ai legii au suferit rani usoare. Un scut de protectie a fost crapat, probabil aparand viata unui om.

Pozitia rromilor

Fata de rapoartele oficiale, rromii au o alta versiune, inducand din nou, ca si in alte situatii, opiniei publice sentimentul ca sunt victime. Din pacate, statisticile despre Apalina spun cu totul altceva. Dar, pentru obiectivitate, prezentam si pozitia rromilor.

Astfel, liderul rromilor din cartier, Iosif Biga, a declarat ca in urma altercatiei dintre trupele DIAS si cetatenii de etnie roma din cartier, au fost raniti copii, femei, sora reprezentantului romilor fiind impuscata cu glont adevarat.

"Din cei 26 de romi impuscati, 12 se afla inca in spital, cu rani grave. Vom lasa ca legea sa isi faca datoria, iar daca nu, vom apela si la Partida Romilor pentru a se face dreptate", a mai adaugat Iosif Biga, reprezentantul romilor.

Faima famata

Cartierul Apalina este cunoscut ca una dintre zonele rau famate ale Reghinului, conducand in topul infractionalitatii din municipiu.

De altfel, locuitorii Apalinei, in marea lor majoritate de etnie rroma, sunt renumiti pentru "protectia" pe care o acorda infractorilor, chiar si urmaritilor general. De asemenea, ei au fost autorii, in urma cu mai bine de un an, a unui incident indreptat tot impotriva unor lucratori de politie.

Atunci, din razbunare si platiti, lucru ramas nedovedit, de un copil de bani gata, rromii au incendiat intr-o noapte, la distanta de cateva minute, doua autoturisme apartinand unor politisti.

Recent, tot rromi provenind din Apalina au fost implicati in bataia de la barul Rosala din cartierul Dambu Pietros din Targu Mures, fiind chemati pentru a aplica o corectie membrilor unei bande de cartier, cunoscuti si acestia prin trecutul infractional.

Asupra cazurilor de infractiuni comise de locuitori ai Apalinei vom reveni in numarul viitor cu o ampla analiza a ceea ce inseamna acest cartier, dincolo de povestile romantate si de efuziunile privind nerespectarea drepturilor omului prezentate de televiziuni.

Cert este ca autoritatile nu pot asista indiferente la ceea ce se intampla in Apalina, un cartier caracterizat de mizerie, haos, infractionalitate si in care deseori politistii au avut retineri sa patrunda de teama violentelor localnicilor.

Iar prezentarile idilice ale televiziunilor care ascund sub pres situatia reala din Apalina nu fac decat sa inrautateasca o stare de fapt care nu are nici o legatura cu normalitatea, nici in ceea ce ii priveste pe locuitori, nici pe autoritati.

Vom reveni maine cu alte informatii.

"Am fost tinut tot timpul la curent, iar pe viitor, categoric, cred ca impreuna cu Primaria Reghin si alte institutii cu atributii in domeniu trebuie sa preintampinam astfel de incidente mai ales in ceea ce priveste cartierul Apalina din Reghin, dar si in alte zone similare.

Daca va amintiti, am avut o astfel de situatie la Tarnaveni, la Bicapa, unde dialogul cu liderii rromi, dublat de angajarea unei firme de paza mai bune a determinat sa nu mai avem astfel de evenimente. Si la Reghin, daca dublam masurile de ordine publica si avem un dialog cu liderii rromilor din Apalina, consider ca nu vom mai avea astfel de incidente.

Pe de alta parte, tentativa de dezarmare a unui politist nu poate fi trecuta cu vederea si nici tratata cu superficialitate", Ciprian Dobre, prefectul judetului Mures

"Este un incident neplacut si este regretabil ca s-a intamplat la Reghin. Deoarece se fac cercetari, nu avem altceva de comentat legat de incident", Sorin Pui, viceprimarul municipiului Reghin. Pui s-a declarat, de asemenea, suprins ca acest eveniment a izbucnit in municipiu. "Nu stiu cum a luat nastere acest incident.

De curand am avut o intalnire ATOP, la Politie, la care a participat si liderul rromilor din Apalina, Iosif Biga, cand nu s-a raportat nicio problema in acest cartier. Nici pana acum nu am avut nici o problema cu ei", a incheiat Sorin Pui

Aurelian Ardelean, seful Sectiei Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Mures, procurorul care a instrumentat dosarul evenimentelor de joi dupa amiaza, avea ieri telefonul inchis, neputand fi contactat, pentru a ne oferi noi informatii legate de caz.

De altfel, conform informatiilor noastre, Parchetul de pe langa Tribunalul Mures isi va declina competenta in favoarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu Mures deoarece in dosar sunt implicati si ofiteri de grad superior din cadrul Politiei, competenta materiala revenind in acest caz Parchetului Curtii.