Zona industriala a municipiului Botosani poate sa-si revina din punct de vedere financiar in doi-trei ani, este de parere Gheorghe Sorescu, seful Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani.

Anul 2006 a fost, pentru zona industriala, pana acum, unul incarcat cu multe evenimente benefice pentru situatia economica a acesteia, insa au fost si unele cazuri in care s-a resimtit din plin faptul ca suntem la Botosani, una dintre cele mai sarace zone ale tarii.

Mai multe fabrici din zona au fost cumparate de investitori din tara sau strainatate, unele societati au scos la vanzare numeroasele spatii detinute pentru a face loc unor noi afaceri. Cine vrea sa investeasca in zona industriala, are tot locul unde sa se desfasoare, deoarece la mai toate fostele uzine comuniste sunt hale cu zeci de mii de metri patrati nefolositi.

Forta financiara a zonei industriale din Botosani este sustinuta de firme precum Carreman, Grupul Industrial Electrocontact, Victor Construct, Electroalfa, Grigioverde, Firmelbo. Acestea sunt cunoscute la nivel de tara pentru profesionalismul lor si fac un nume bun municipiului Botosani.

Carreman este firma cu cea mai mare cifra de afaceri din judet si se numara printre cele mai potente societati comerciale, din punct de vedere financiar, ca si celelalte enumerate.

Totodata, „gauri negre” sunt la tot pasul, cum ar fi Moldopan, Arca, Alcor, firmele desprinse din fostul Electrocontact sau Armonia. Acestea au datorii de sute de miliarde de lei vechi la stat. Fabrica de cauciuc a fost scoasa de mai multe ori la vanzare dar nu s-a prezentat nici un ofertant pentru ea.

Societatile desprinse din fostul Electrocontact au creat un adevarat paienjenis in care, pana acum, Fiscul nu a reusit sa descalceasca prea mult. Moldopan face obiectul mai multor anchete penale, firma lui Constantin Cuciureanu se afla in faliment si are datorii la stat de peste 25 miliarde lei vechi.

Directorul executiv al Fiscului a precizat ca din punct de vedere fiscal situatia s-a mai imbunatatit, in ultimele luni, insa nu este cu mult schimbata fata de perioada anterioara. „Nu putem sa spunem ca nu s-a intamplat nimic pozitiv acolo, ba din contra lucrurile s-au mai miscat si privit din afara situatia este mai buna in zona industriala.

Unele firme care au fost cumparate recent si-au achitat darile la stat, deci s-a schimbat in bine din acest punct de vedere. Mai mult, eu provin din mediul de afaceri si stiu cum gandesc afaceristii.

Din acest motiv, nu cred ca acei oameni care au cumparat o fabrica sau alta investesc doar pentru a avea unde ingropa banii, ci vor sa repuna pe picioare unitatile si sa le faca profitabile”, a declarat Gheorghe Sorescu.

Partea prospera a zonei industriale

Lumea buna a firmelor din zona industriala este formata, fara indoiala, din Electroalfa, Carreman, Victor Construct, Grupul Industrial Electrocontact, Grigioverde si fosta Firmelbo. Cele mai mari cifre de afaceri, cele mai mari profituri nete, cunoscute la nivel de tara, cu relatii sus-puse, acestea sunt principalele caracteristici ale afacerilor derulate de firmele enumerate.

Carreman, singurul producator de stofa din Moldova, si Firmelbo, precum si Grigioverde sunt cele mai tari reprezentante ale industriei usoare, atat pe verticala, cat si pe orizontala. Electroalfa si Grupul Industrial Electrocontat se numara printre cei mai puternici producatori de echipamente electronice din tara, Electrocontact fiind si furnizor pentru Centrala Nucleara Cernavoda.

In ceea ce priveste Electroalfa, patronii acesteia fac parte din Top 300 cei mai bogati romani. Acestia sunt si proprietarii cartierului rezidential din Botosani, singurul din Moldova.

In ceea ce priveste Firmelbo, Rifil SA Savinesti si-a vandut pachetul majoritar de actiuni pe care-l avea la aceasta catre firma Rolana Tex SRL, condusa de societatea italiana Filivivi SPA. Valoarea pentru care pachetul majoritar de actiuni a fost achizitionat a fost de 3,52 milioane de euro.

Italienii au anuntat ca nu vor face concedieri, ceea ce inseamna ca toti cei 185 de angajati ai Firmelbo vor avea asigurate locurile de munca pentru o anumita perioada.

Victor Construct Ltd. a devenit, fara indoiala, cea mai puternica firma de constructii din Botosani, acaparand majoritatea proiectele importante imobiliare care se deruleaza in municipiu si nu numai. La jumatatea acestui an a pus in functiune o statia de betoane in care a investit peste doua milioane de euro.

Firme vandute si investitii anuntate

Pachetele majoritare de actiuni ale Comcereal si Prolacom au fost achizitionate pe bursa electronica Rasdaq, pentru 1,5 respectiv doua miliarde lei vechi. Noii proprietari au anuntat investitii masive in aceste unitati, de ordinul milioanelor de euro. Banii vor fi obtinuti atat din atragerea de fonduri europene, cat si din vanzarea activelor societatilor.

Mecanex, Forma si Mecanica fac parte din randul firmelor care sunt in plin proces de modernizare. Primele doua isi pun la dispozitie multitudinea de spatii pe care le detin pentru ale firme dispuse sa investeasca in zona industriala. Astfel, o importanta firma nationala a deschis un show-room in care a „pompat” 200.000 de euro pentru amenajare, spatiul apartinand Mecanex.

In ceea ce priveste Forma, aceasta este curtata intens de un concern indian aflat in topul producatorilor de masini si utilaje agricole. Investitii au mai anuntat ca vor face si firmele aflate la

Falimentarele zonei industriale

Moldopan, Arca, Alcor, Super Italia, Armonia, Avicola si duzina de firme desprinse din fostul Electrocontact reprezinta partea care trage in jos economia zonei. Atat unii oameni de afaceri, cat si statul, au de recuperat sute de miliarde de lei vechi de la acestea.

Firma lui Constantin Cuciureanu, Moldopan, se afla in faliment si are de platit la buget peste 25 miliarde lei vechi. Societatea a fost folosita in mai multe afaceri ilicite.

Statul are de recuperat 100 de miliarde de lei vechi de la fabrica de cauciuc, Arca, si cu toate ca a scos la vanzare activele societatii nu a reusit sa le valorifice, deoarece nimeni nu s-a aratat dispus sa plateasca pretul cerut de Finante.

Fabrica de izolatori, Alcor, a intrat in faliment in urma cu doi ani. Administratia Finantelor Publice Botosani are de recuperat o creanta in suma de aproape 50 miliarde de lei vechi.

Pe langa Fisc, la masa creditorilor s-au inscris si unele firme, precum si furnizori de servicii, debitul total fiind de peste 100 de miliarde de lei vechi. Chiar daca instalatiile de productie se afla in conservare, acestea ar putea fi repuse in fluxul de productie.

Alcor este singura societate comerciala din tara care produce izolatori electrici din sticla, insa, cu toate acestea, nu a reusit sa reziste pe piata din cauza concurentei importatorilor.

Avicola SA Botosani este un caz de faliment cu o mare notorietate. Din cauza managementului defectuos, ferma de pasari a judetului a fost inglodata in datorii. Societatea botosaneana a suferit un prejudiciu care a cantari greu la intrarea in faliment. Lichidatorul spune ca acesta nu este, din pacate, singurul caz in care Avicola Botosani a fost devalizata din interior.

In ceea ce priveste achidarea datoriilor pe care unitatea le avea la creditori, din debitul total de 170 de miliarde de lei vechi au fost achitate 100 de miliarde de lei vechi, iar firma nu prea mai are bunuri de valorificat si nici creante de incasat.

Firmele desprinse din Electrocontact SA au acumulat datorii la bugetul de stat in valoare de cateva sute de miliarde de lei vechi. Electro Total, Electromining si Electrocontact Grains. Electro Total se afla in lichidare judiciara incepand de la sfarsitul anului trecut. Fata de Electrocontact Grains s-a declansat procedura de faliment.

Din cele 12 firme desprinse din fostul Electrocontact, cele mai multe dintre ele se afla intr-o situatie financiara jalnica. Electromining, spre exemplu, administreaza Parcul Industrial Botosani, o afacere care a ramas in anonimat, nefiind nici pe departe ceea ce Chiriac a promis ca va fi. Fostul Electrocontact este acum o firma fara active dar cu multe datorii la stat.

Societatile Vinalcool, Armonia si Super Italia sunt si ele parte componenta a zonei industriale, fara a derula afaceri profitabile. Aceasta din urma apartine unui italian, iar Fiscul a intocmit deja doua plangeri penale pe numele acestuia din cauza modului in care a respectat legea in afacerile sale.

Vinalcool, firma senatorului Mihai Tabuleac, s-a transformat in cursul anilor intr-o afacere paguboasa, cu toate ca producea si comercializa alcool si bauturi alcoolice. Din unic producator al acestei piete, Vinalcool a fost divizata in acest an din cauza greutatilor financiare in care se zbatea.

In ceea ce priveste Armonia, fosta uzina a fost vanduta unei firme din Turcia in urma cu cinci ani, in cadrul unui proces de lichidare, dupa ce fabrica intrase in faliment. Armonia a produs in principal echipament textil pentru armata.

Ea a intrat in incapacitate de plata dupa ce a achizitionat, la sfarsitul anilor 90, niste razboaie de tesut cu un credit de trei milioane de dolari, pe care nu a mai avut puterea sa il ramburseze. Turcii nu au facut nici o investitie la uzina botosaneana, motiv pentru care au propus sa o vanda.