Alesii locali din Mangalia par a fi unii dintre cei mai modesti consilieri din intreg judetul Constanta, la capitolul „autoturisme personale“ acestia fiind cat se poate de... patrioti!

In declaratiile de avere postate pe site-ul primariei, noua dintre cei 19 consilieri locali din Mangalia figureaza cu cate un autoturism Dacia - fie ca este vorba despre generatii mai vechi, chiar din 1978, cum are consilierul PNL Ionut Vaida, sau Camelia Boboc, consilier PSD, care detine cate o Dacie 1300 din 1979 - sau mai noi, Dacii Supernova (exemplul consilierului independent Ovidiu Ghita).

Celelalte vehicule detinute de alesii locali nu sunt nici noi, nici cu o valoare deosebita: gasim in declaratiile de avere cate un Cielo din 2004 (consilierul PSD Mihai Constantinescu), un Renault (Marian Boroiu, independent) sau o Skoda Octavia (Laura Condur - PSD).

Cel mai „nou“ autoturism este din 2005, este un Citroen C4 si ii apartine lui Daniel Andrei, membru PNL. Primarul Zamfir Iorgus insusi are in garaj un Ford Fiesta din 1998 si un Citroen cumparat in urma cu patru ani, in timp ce viceprimarul orasului, Paul Botas, detine un Land Rover, fabricat in 2000.

Insa, din numarul total al consilierilor din Mangalia, cinci nu detin nici un fel de autoturisme! Fireste, in fiecare zi, alegatorii ii pot vedea pe 90% dintre consilieri la bordul unor alte vehicule decat cele mentionate in declaratiile de avere, mult mai „mari si mai frumoase“ (fie ca este vorba despre ultimul racnet de Opel, Audi, VW Tuareg, Renault si exemplele ar putea continua), acestea nefiind insa trecute pe lista declaratiei de avere a fiecaruia. Motivele (ne gandim noi) ar putea fi, pe de o parte, faptul ca autoturismele sunt „trecute“ pe numele firmelor (cei mai multi dintre consilierii locali sunt prosperi oameni de afaceri), sau ca aceste masini apartin altor membrii ai familiei, care ii lasa doar se „plimbe“ la volanul acestora.

Interesanta este situatia colegilor „mai mari” de la capitala de judet. Consilierii municipali din Constanta au gusturi cat se poate de variate in materie de masini, dar adevarul este ca nimeni nu poate spune ca rupe gura targului. Ba, mai mult, din cei 27 de consilieri nu mai putin de noua nu au deloc masina.

Consilier cu Dacie veche de la cutremur Este cazul viceprimarului Gabi Stan si a consilierilor Felix Stroe, Gheorghe Farcasiu, Dumitru Calota, Nicolae Moga (care prefera sa-si dea banii pe o palarie excentrica si o pipa decat pe vreun harb de masina), Antonela Marinescu si Monica Jucan, toti de la PSD.

Exemplul social-democratilor a fost urmat si de liberalii Emil Marin si Cornelius Nadrag. Nici situatia celor care au cu ce sa-si umple garajul nu este intotdeauna spectaculoasa. Asa se face ca alesul PSD Ibram Temur se poate „lauda” cu o Dacia din 1977, in timp ce Aurelian Arghir defileaza cu o Dacia 1300 fabricata in 1983.

Curios din fire, viceprimarul Nicolae Nemirschi s-a gandit sa nu-si lase Jeep-ul Cherokee din 1998 sa se plictiseasca singur in garaj si si-a incercat norocul cu o Dacia Logan, pe care a achizitionat-o anul trecut. Cel putin la prima vedere, recordmenul la numarul de masini detinute pare a fi Nicolae Bileca.

Cele trei masini trecute in declaratia de avere sunt insa destul de vechi, exceptie facand un Seat Cordoba fabricat in 2003. Celelalte doua sunt un Opel Astra din 2001, luat la second hand si un Volvo din 1997, tot la mana a doua.