In premiera, la Cluj-Napoca s-a desfasurat o intalnire intre toti prefectii Regiunii de Nord-Vest. Acestia se declara nemultumiti de faptul ca Agentia Regionala de Dezvoltare Nord-Vest gestioneaza sume foarte importante de bani pentru programe care nu sunt avizate de catre prefecturi.

Prefectii sunt doar invitati la dezbaterilde ARDNV dar nu au drept de vot si nu pot influenta politica de gestionare a fondurilor europene care intra in aceasta regiune. Ca si ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, prefectii sunt total nemultumiti de felul in care este condusa Agentia de catre Claudiu Cosier.

Prefectii din cele sapte judete ale Regiunii de Nord-Vest s-au intalnit, ieri, pentru prima oara la Cluj-Napoca pentru a discuta despre descentralizarea si deconcentrarea serviciilor publice.

Prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, considera ca prefectii nu trebuie sa-si depaseasca atributiile de inalti functionari publici si de aceea el personal nu a trimis Guvernului un proiect de descentralizare a serviciilor deconcentrate, dar in principiu sustine proiectul de regionalizare propus de prefectul judetului Cluj, Alin Tise.

Un alt subiect abordat la intalnirea de ieri a fost acela privind proasta conducere a Agentiei Regionale de Dezvoltare Nord Vest, motiv pentru care cei 7 prefecti vor solicita in cursul saptamanii viitoare, in scris, ministrului Integrarii Europene, Anca Boagiu, delegarea de competente prefectilor asa incit in cadrul Agentiei acestia sa nu mai fie doar invitati, ci sa poata influenta prin vot activitatea si politica acestei institutii.

Prefectii reuniti la Cluj au mai discutat si despre noua masura a Ministerului Administratiei si Internelor de a realiza pasapoartele numai la Bucuresti incepand din 2007.

Prefectii din Maramures, Bihor, Bistrita Nasaud, Satu Mare, Salaj si Mures vor sa propuna Ministerului de resort ca judetele pe care le administreaza sa poata elibera pasapoarte temporare in regim de urgenta si dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

O alta nemultumire a prefectilor a fost aceea ca nu este specificat in nici un act normativ lista serviciilor deconcentrate care sunt sub autoritatea prefectului. Prefectii se lovesc de refuzul directorilor de servicii de a li se subordona, deoarece directorii sustin ca se subordoneaza direct ministerelor. Prefectii din regiunea de Nord-Vest se vor intalni in fiecare luna intr-un alt judet. Urmatoarea intalnire va vea loc in judetul Bihor.