S-a deschis sezonul reducerilor extrem de atractive in turismul rural. Un pachet special pentru o vacanta de o saptamana la tara costa pana la 1 noiembrie intre 135 lei pe pachet cu cazare la o pensiune de doua margarete si 145 de lei la o pensiune de trei si patru stele. In varf de sezon, oferte asemanatoare pot costa pana la 1200 lei.

In extrasezon toate agentiile de turism se intrec in oferte de vacanta foarte avantajoase din punct de vedere financiar. Aceste oferte vizeaza in general sejururi in strainatate sau oferte la preturi speciale in tari cu o clima calda. O alternativa originala si extrem de interesanta este turismul rural.

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) a deschis in aceasta perioada sezonul reducerilor pentru vacantele la tara. Asociatia a lansat a opta editie a programului special “Vacanta la tara”, care ofera posibilitatea petrecerii unui sejur de sase zile in pensiuni agroturistice din 45 de localitati, la preturi scazute.

Acest program special este valabil pana la 1 noiembrie. Turistii au la dispozitie pensiuni de doua, trei si patru margarete, in 13 judete, printre care si Clujul. La o pensiune de doua margarete, tariful este de 135 de lei de persoana pentru intregul pachet. La trei si patru margarete, pretul este de 145 de lei pe pachet.

In judetul Cluj exista posibilitatea petrecerii unui concediu la tara cu cazare la pensiune in zonele Belis, Calatele, Dealu Negru, Dealu Botii, Muntele Baisorii, Rachitele sau Valisoara.

Pe langa programul special oferit de ANTREC, clujenii pot alege ca modalitate de petrecere a timpului liber zona carstica Padis, aflata in vecinatatea judetului. Intr-un colt al Padisului este “ascunsa” Lumea Pierduta, unul dintre cele mai grandioase fenomene carstice ale Romaniei. Pentru a pastra originalitatea si specificul zonei, transportul poate fi asigurat cu caruta.

Numele de Lumea Pierduta vine de la salbaticia din trecut a acestor locuri. Sub aceasta zona, in subteran se ascunde o imensa retea de galerii active, tradate la suprafata doar de existenta unor doline mascate de vegetatie. Cei care doresc sa viziteze aceasta zona pot alege cazarea la o pensiune in Rachitele, judetul Cluj.

De aici se poate porni spre alte obiective extrem de diverse: rezervatia naturala Poiana Ponor, Cascada Galbenei sau Pestera “Ghetarul Focul Viu”. Numele pesterii este dat de imensul ghetar aflat in mijlocul salii si care in orele amiezii este luminat de razele soarelui ce patrund prin fereastra din tavanul pesterii.

In zona Rachitele trebuie vazuta si Cascada Rachitele, o cadere de apa de 30 de metri. Un astfel de sejur dureaza sapte zile, iar pretul se poate ridica pana la 350 de euro, in plin sezon. Tariful include transport, cazare si masa in regim pensiune completa si asistenta turistica.

Cei care nu sunt amatori de drumetii si doresc doar linistea satului pot petrece “o saptamana la bunica” cu aproximativ 200 de euro. Acest program include povesti la gura sobei, o zi la stana sau participare la pregatirea unei cine festive.