Conducerea fundatiei oradene Ruhama este cercetata pentru deturnarea a peste 60 de mii de dolari din fonduri europene

Banii obtinuti prin fundatia Carpatica erau destinati amenajarii unui Centru de zi pentru copiii rromi din satul Rontau

"Investitia” facuta de fundatia Ruhama se rezuma insa la efectuarea unor amenajari interioare in valoare de 7500 de dolari

7.500 de dolari pentru un aragaz si-o zugraveala

Fundatia Ruhama e suspectata ca a deturnat 60.000 de dolari, insa, in mod cu totul dubios, organizatia care a acordat finantarea proiectului pare dezinteresata de modul in care au fost cheltuiti banii. 7.500 de dolari din cei 69.000 primiti pentru finantarea proiectului au fost folositi pentru amenajarea Centrului de zi pentru copiii rromi din satul Rontau.

Imobilul care adaposteste caminul apartine Scolii Generale Rontau 2, a fost construit in 2002, iar „investitiile” findatiei se rezuma la un aragaz, zugraveala, mobilier si niste maruntisuri de valoare nesemnificativa. Pentru restul banilor, pana la 69.000 de dolari, personalul de la Ruhama pastreaza o tacere vinovata.

Surse din cadrul Primariei Sinmartin ne-au declarat ca echipa de conducere a fundatiei este suspectata de deturnare de fonduri. „Contractul de finantare, incheiat cu fundatia Carpatica, prevedea amenajarea Centrului de zi din Rontau si mentinerea acestuia in functiune timp de doi ani.

Cu toate insistentele noastre, contractul nu ne-a fost aratat niciodata! Despre valoarea contractului se zvoneste ca ar fi de 70.000 de dolari, dar suma nu ne-a fost dezvaluita de reprezentantii fundatiei. In 2005, centrul a fost incredintat spre administrare Primariei Sinmartin.

De atunci, il administram noi, intr-un regim similar celuilalt Centru de zi pentru copii din familii defavorizate, din satul Haieu. Din pacate, la Centrul din Rontau, proiectul nu are efectele scontate de noi. Acolo au fost admisi in exclusivitate copii rromi si, in loc sa se incerce integrarea sociala a acestora, efectul este de izolare, de segregare.

La Haieu, pe langa cei 25 de copiii rromi, sunt si 8 copii romani. Proiectul, care avea si alte obiective, a fost conceput prost si problema integrarii rromilor nu a fost rezolvata, insa despre ce s-a facut cu banii nu se stie nimic. Se zvoneste ca dosarul privind modul in care au fost cheltuiti banii se afla la Politie”, ne-au declarat angajatii Primariei Sinmartin.

Centrul de zi pentru copii "Prichindel” din satul Rontau a fost inaugurat in 12 august 2004. El face parte din proiectul „Dezvoltarea comunitara rurala in microregiunea Sanmartin-Hidiselu de Sus” si adaposteste 20 de copii rromi proveniti din cele mai sarace familii din zona.

Reporterii nostri au solicitat explicatii reprezentantilor fundatiei Ruhama. Initial, presedintele Marian Daragiu a incercat sa ne convinga la telefon ca nu exista nici o problema cu Centrul de zi din Rontau, recomandandu-ne sa trecem in ziua urmatoare pe la sediul fundatiei pentru explicatii mai amanuntite, pe care a refuzat apoi sa le ni ofere.

"Proiectul s-a incheiat in urma cu un an si jumatate. Exista un raport final al acestui proiect!”, ne-a declarat Daragiu, dar nu ne-a mai spus nimic despre raport sau despre banii cheltuiti.

O tacere care valoreaza 62.000 de parai

Ciprian Torj, consultant in cadrul fundatiei Ruhama, a evitat, la randul lui, sa explice ce s-a intamplat cu cei peste 60.000 de dolari ramasi dupa amenajarea Centrului de Zi din Rontau, deturnand discutia spre alte subiecte. „Fundatia Carpatica, respectiv Fondul de Dezvoltare al Euro-Regiunii Carpatice, este finantatorul proiectului.

Acesta nu este proiectul pentru amenajarea Centrului de la Rontau, ci un proiect pentru Dezvoltarea Comunitara Rurala in microregiunea Sinmartin si Hidiselul de Sus. Este un proiect in valoare de 69.000 de dolari, implementat in urma cu cativa ani si incheiat in urma cu aproape doi ani.

Parteneri in cadrul proiectului au fost Primaria Sinmartin, Primaria Hidiselul de Sus, Consiliul Local Sinmartin, Universitatea din Oradea, prin catedra de Geografie-Turism, fundatia Ecotop si o organizatie din Ungaria, Cigany Vezet?k Szakmai Egyes?lete (CVSZE).

Scopul proiectului era implicarea cetatenilor din microregiunea Sinmartin in rezolvarea nevoilor propriei comunitati, iar ca obiective am avut infiintarea unui Centru Comunitar de Informare si Consultare Sinmartin, care s-a si realizat. Noi am primit doar opt mii de dolari din partea finantatorului, pentru reamenajare si dotare.

Asta a insemnat reparatii, renovare, dotari cu mobilier, echipamente, tabla, scaune, materiale didactice si jucarii”, au fost singurele explicatii obtinute de la Ciprian Torj.

Acesta a mentionat ca Centrul de zi "Prichindel” reprezinta doar o parte din cadrul proiectului si, fara sa de amanunte, ca restul banilor au fost cheltuiti pe celelalte activitati si ca banii pot fi justificati.

Dupa cum ati constatat, am primit raspuns doar cu privire la banii cheltuiti pentru amenajarea Centrului de zi, respectiv 7.500 de dolari, astfel ca raman mari semne de intrebare referitoare la ce s-a intamplat cu restul banilor.

Lorena arunca pisica

Dna Lorena Stoica, directoarea Fundatiei „Carpatica”, pe care am rugat-o sa isi exprime punctul de vedere cu privire la modul cum au fost cheltuiti banii in cadrul proiectului derulat impreuna cu fundatia Ruhama, ne-a trimis un comunicat care, si acesta, in mod ciudat, evita raspunsul cu privire la intrebarea referitoare la cheltuirea banilor alocati.

"Proiectul despre care ati solicitat relatii a fost derulat in intervalul decembrie 2002-noiembrie 2004, in cadrul programului de finantare IRCD al Fundatiei Carpatica. Fundatia Ruhama a fost aplicant principal si coordonator al acestui proiect, derulat in parteneriat cu administratia locala din Sinmartin si Hidiselu de Sus.

Suma alocata pentru acest proiect a fost de 69.231 USD din partea Fundatiei Carpatica. Pe langa aceasta suma, atat aplicantul cat si administratia locala au contribuit, financiar, logistic si cu resurse umane, la implementarea proiectului.

Obiectivele urmarite au fost infiintarea unui Centru Comunitar pentru Informare si Consultanta in Sinmartin, implicarea membrilor din comunitatea rroma din Sinmartin si Hidiselu de Sus in rezolvarea problemelor specifice comunitatii (saracie, infrastructura slaba, analfabetism), instruirea a 12 reprezentanti ai autoritatilor publice locale din zona in domenii precum atragerea de fonduri, scrierea ererilor de finantare, managementul proiectelor, informarea cetatenilor din regiune despre posibilitatea infiintarii unui Centru pentru adunarea si comercializarea plantelor medicinale in Sinmartin.

Implementarea acestui proiect a avut un impact evident in zona, atat asupra grupului-tinta cat si asupra intregii comunitati... In ceea ce priveste informatiile referitoare la termenii contractuali, la raportarile financiare si narative, va rugam sa le solicitati de la beneficiarul contractului, respectiv Fundatia Ruhama, ei fiind in masura sa decida daca doresc sa le faca publice sau nu”, ne-a declarat dna Stoica.

Cu alte cuvinte, sefii Fundatiei Ruhama pot fura linistiti, ca nu trebuie sa dea socoteala nimanui! Intrucat exista indicii serioase ca avem de-a face cu o deturnare de fonduri, ar fi cazul, credem noi, ca organele de ancheta sa verifice pe ce s-au „evaporat” cei 69.000 de dolari primiti de fundatia condusa de Marian Daragiu pentru proiectul amintit mai sus. Vom reveni.