In acesta luna, la Oradea ar fi trebuit sa fie demarate lucrarile de construire a noului spital teritorial de urgenta promis de minictrul Nicolaescu

Din nefericire, visul ca municipiul de pe Crisul Repede sa „gazduiasca” o asemenea unitate spitaliceasca se spulbera pe zi ce trece

Ultimele zvonuri spun ca spitalul va fi construit in localitatea Floresti, judetul Cluj, care va deveni astfel centru zonal de urgenta

Un vis frumos

In urma cu aproape o jumatate de an, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, anunta cu mare pompa si „in premiera nationala” ca Oradea va avea un spital regional de urgenta. Era vorba ca judetul Bihor sa figureze intre cele opt din tara in care vor functiona astfel de unitati medicale, alese strategic pentru a acoperi toate zonele geografice.

S-au vehiculat sume astronomice necesare construirii respectivului spital, s-a vorbit de o dotare ultra-moderna, s-a stabilit, la un moment dat, chiar si locatia noii unitati, ba s-a vorbit chiar si despre un prim termen pentru inaugurare: 30 martie 2008. Prefectul de Bihor, Ilie Bolojan, a declarat ca noul spital va fi construit in vecinatatea sediului Politiei de Frontiera.

Se visa chiar si ca noul spital, care urma sa aiba doar sectii cu profil chirurgical (chirurgie, oftalmologie, neurochirurgie, etc.), va fi construit in asa fel incat sa suporte greutatea elicopterelor de urgenta. Acestea ar fi survolat orasul in cazul unor urgente majore, respectiv gen accidente grave produse in judetele limitrofe, catastrofe, etc.

Mici suspiciuni existau

Cu doua-trei luni inainte de anuntul facut de ministru la Oradea, prin urbe se stia deja de impartirea tarii in opt euroregiuni „de urgenta”. Surse medicale ne atentionau inca de atunci ca batalia pentru spital va fi apriga, pentru ca si orasul Cluj-Napoca, centru medical de traditie, s-ar fi oferit sa „gazduiasca” unitatea spitaliceasca.

Dupa anuntul ministrului, insa, totul parea sa mearga struna. Consilierii judeteni au fost de acord sa cedeze terenul din spatele sediului Directiei Politiei de Frontiera pentru constrirea noului spital, pentru ca orasul ar fi devenit astfel mai echilibrat din punctul de vedere al raspandirii unitatilor sanitare.

In lunile iulie si august a fost tacere, dar proiectul construirii spitalului de urgenta era in mintea tuturor factorilor de decizie. Insa, reforma a continuat, iar scopul principal al acesteia este ca Oradea sa nu mai aiba sapte spitale, pentru ca se cheltuie prea multi bani cu intretinerea lor si rezultatele sunt prea slabe. Din cele sapte, s-a decis sa ramana doar trei.

Restul de patru - Spitalul TBC, Spitalul de Boli Infectioase, Spitalul de Neuropsihiatrie si „Maternitatea” - urmau sa devina, la finele reformei sanitare (prin 2008), sectii ale spitalelor mari. Pe nesimtite, insa, a aparut termenul de „spital teritorial de urgenta” si nu s-a mai vorbit de niciun spital regional la Oradea.

De ce atata graba?

Multi medici nu au plecat in concediu in aceasta vara de teama sa nu se trezeasca la intoarcere in alt spital, in alta sectie, fara functie, sau, mai rau, fara paine. Directorii de spitale, indeosebi cei de la Spitalul Judetean, Spitalul de Copii si „Maternitate”, au supravegheat indeaproape schimbarea „configuratiilor” din unitatile pe care le conduc.

Unele sectii s-au inchis deja, urmand sa primeasca alte destinatii, altele au fost „sparte” si reamenajate. „Miscari” masive, datorate faptului ca reforma in judetul Bihor este coordonata de ministrul Sanatatii, care a facut rost (la insistentele prefectului de Bihor) de bani.

In plus, municipalitatea a promis sume deloc de neglijat, care vor fi folosite la „Maternitate” si Spitalul de Neuropsihiatrie - sectia infantili.

Daca alesii judetului nu ar avea trecere la ministrul PNL, banii tot ar fi ajuns, probabil, la Oradea, din cauza Uniunii Europene. De la 1 ianuarie 2007, cel putin teoretic, spitalele trebuie sa indeplineasca conditiile europene elementare pentru a mai putea functiona. Or, la noi, absolut niciun spital nu corespunde normelor UE.

Cea mai "apriga” dintre acestea se refera la spatiul minim de intimitate a pacientilor: 7 metri patrati/bolnav. Urmeaza amplasarea bailor, care nu vor mai fi pe coridoare, cum sunt acum, ci in fiecare salon.

Alte criterii drastice impuse de Uniunea Europeana vizeaza circuitele, adica nu se va mai putea intra oricum intr-o sectie, ci printr-un anume loc, diferit de intrarea in policlinica unitatii de exemplu.

Dar, asta inseamna ca toate spitalele din Romania vor fi daramate. In Bihor, nici macar un spital din cele 16 nu are autorizatie de functionare. Si fara schimbari majore nici nu are sanse sa primeasca vreodata. Din aceste motive s-a decis ca unele sectii sa se inchida, altele sa se extinda, iar unele sectii dintre cele cu profil chirurgical sa fie mutate in noul spital de urgenta.

Teapa

Toata vara a fost o forfota nebuna prin spitale, iar numarul muncitorilor era, in unele locuri, mai mare decat cel al bolnavilor. Asta pana acum o doua saptamani, cand ceva a agitat spiritele din nou. Surse din sistemul sanitar bihorean ne-au declarat ca nu se va mai face deloc spital de urgenta la Oradea, pentru ca se va construi unul la Cluj.

"Clujului ii convine ca pacientii nostri sa se trateze la ei, pentru ca iau bani de la noi, de la Casa Judeteana de Asigurari. Doar nu o sa lase ei atata amar de bani la altii?!”, spun oamenii. Directorul adjunct al Spitalului Judetean, dr. Cornel Popa, liberal ca ministrul Nicolaescu, ne-a declarat ca nu a auzit nimic in acest sens, doar ca ministrul se tine de cuvant.

Prefectul de Bihor sustine, de asemenea, ca nu stie sa se fi renuntat la ideea construirii unui spital teritorial, dar nici nu are informatii noi despre construirea lui la Oradea. Pedistul medic internist Nicusor Lepadatu, insa, a confirmat in parte ceea ce auzisera si sursele noastre: se va construi un spital regional la Floresti, un sat aflat chiar la granita dintre Bihor si Cluj.

Alta varianta, absolut in premiera, ne-a furnizat-o un reprezentant al Primariei. „Nu stiu sa spun decat din auzite: e socotit sa fie pe actualul amplasament al Stationarului 2, deci langa magazinul Crisul. Sectiile de acolo se muta in cadrul Spitalului Judetean, acolo se face spital teritorial de urgenta.

Se demoleaza ceea ce e acolo acum (oncologie si dermatologie) si se reconstruieste nou, cam asa e gandita reorganizarea”. No comment.