Fratii Ioan si Viorel Micula sunt suspectati ca si-au demarat afacerile din Romania cu o parte din banii fostei Securitati

Considerati cei mai bogati oameni din Romania, gemenii din Cacaceni nu pot justifica provenienta sumelor investite

In Suedia, unde sustin ca au facut bani, cei doi locuiau intr-un bloc de locuinte sociale si traiau din ajutorul oferit de stat

De la ajutor social, la miliarde de lei

Fratii Micula au emigrat in 1984 in Suedia, unde si-au incercat norocul in afaceri cu o firma de hardware si comert industrial, insa fara succes. Ca emigranti, ei au trait in locuinte sociale. Inainte sa ajunga mari investitori in Romania, fratii Micula au fost solicitanti de azil in Suedia, primind cetatenia suedeza abia dupa 1990.

Afacerile din Romania le-au inceput inca din 1991, cand au infiintat cateva firme obscure. Trei ani mai tarziu, din senin, au demarat afaceri de anvergura. Problema lor este ca nu pot justifica milioanele de dolari cu care si-au inceput afacerile in Romania.

Nimeni nu poate spune cu certitudine de unde au avut sumele fabuloase pe care le-au investit gemenii Micula, care aveau in Suedia statut de azilanti si beneficiau, culmea, de ajutor social!

"Miracolul” s-a produs in luna decembrie 1994: in numai 10 zile, Ioan si Viorel Micula erau patronii a peste 14 firme nou-infiintate, in care au investit mai multe milioane de dolari! Ramane un mare mister de unde aveau eu acesti bani, tinand cont de faptul ca, dupa cum au aratat mai multe publicatii, in Suedia, „fratii Minune” aveau castiguri mai mult decat modeste.

Ulterior, firmele fratilor Micula, care datorau nu demult statului circa 5.000 de miliarde de lei, conform estimarilor aparute in presa, au beneficiat permanent de reesalonarea datoriilor catre stat.

Cei doi gemeni nascuti in satul Cacaceni, rebotezat ulterior Cucuceni, au devenit patronii unui holding cladit cu fonduri a caror provenienta nu vor sau nu pot sa o probeze. Si, daca ne gandim bine, nici nu au motive sa o faca avand in vedere povestea, consemnata si in rapoartele serviciilor speciale, ofertei facute inainte de alegerile din anul 2000 deputatului PNL de Satu Mare, Liviu Dragos.

In acea perioada, conform surselor amintite, parlamentarul de Satu Mare afirma ca patronii holdingului „European Drinks”, i-ar fi promis un miliard de lei daca reuseste sa il convinga pe ministrul Finantelor de la acea vreme, Decebal Traian Remes, sa aprobe reesalonarea unor datorii de sute de miliarde de lei ale firmelor din holdingul patronat de ei.

In plus, conform declaratiilor facute de Dragos si preluate de presa centrala, ei s-ar fi obligat sa tipareasca gratuit toate afisele electorale ale Partidul National Liberal pentru campania care urma. Nu putini s-au intrebat cine sunt acesti frati Micula, despre care se sustinea ca ar oferi spagi de milioane de dolari Partidului National Liberal. Dar sa vedem cum a luat fiinta „imperiul Cacaceni”.

Gemenii Ioan si Viorel Micula s-au nascut in 8 aprilie 1957, in satul Cacaceni (sau Cucuceni, cum preferati), din comuna Rieni, judetul Bihor. Dupa ce au absolvit „Politehnica” din Bucuresti, in octombrie 1984, in timp ce se aflau in excursie in Ungaria, au incercat sa treaca ilegal frontiera in Iugoslavia, folosind vize false.

Au fost predati autoritatilor romane si, in mod normal, trebuia sa se aleaga cu dosare penale si sa infunde puscaria, ca alte mii de romani care incercau cu disperare sa evadeze din „paradisul” communist. Ei bine, nu s-a intamplat asa! In mod cu totul suspect, cei doi frati au beneficiat de o indulgenta inexplicabila din partea autoritatilor comuniste.

Desi fusese prins incercand sa treaca fraudulos frontiera, in 1986 Ioan Micula si-a depus actele pentru plecare definitiva in Suedia, justificandu-si cererea prin casatoria cu suedeza Eva Gromind, pe care o „agatase” cu prilejul unei excursii a acesteia in Romania. Inainte de 1989, era de notorietate faptul ca cetatenii straini erau filati indeaproape de Securitate.

Misiune in Suedia

Conform relatarilor presei, Ioan Micula si Eva Gromind s-au cunoscut la Baile Felix, unde Eva, in calitate de ghid al firmei suedeze „Reselkdaren”, a insotit mai multe grupuri de turisti din tarile nordice. Inainte de a pleca in Suedia, fratii Micula au lucrat o perioada ca responsabili de „shop”, pe litoral.

Ori, se stie ca in acest gen de magazine, care vindeau exclusiv pe valuta bunuri „interzise” romanilor de rand, ca electronice, blue jeans, tigari straine si bauturi de calitate, erau angajate doar persoane agreate de Securitate.

Cu toate acestea, Ioan Micula a declarat presei centrale ca nu a semnat nici un fel de angajament cu fosta Securitate si ca nu a lucrat si nu lucreaza pentru niciun serviciu secret. In ciuda declaratiilor sale, noi nu suntem obligati sa-l credem.

Fiindca ramane un mister usurinta cu care au reusit, el si fratele sau, Viorel, sa emigreze in Suedia, intr-o vreme in care nimeni nu pleca din Romania fara „O.K.”-ul Securitatii!

Dar sa mergem mai departe! In 1988, Ioan Micula se stabilise deja in Suedia si locuia impreuna cu sotia sa Eva Gromind, devenita dupa casatorie „doamna Eva Micula”, in orasul Fagersta. Romanul din Cacaceni a primit drept de rezidenta in Suedia la data de 17 noiembrie 1987, iar cetatenia suedeza la 20 octombrie 1992.

Povestea emigrarii in Suedia a fratilor Micula miroase si mai tare a Securitate incepand cu 9 martie 1989, cand celalalt „geaman”, Viorel Micula si-a luat si el zborul spre aceeasi tara, a carei cetatenie a obtinut-o abia in 8 februarie 1995.

Ioan Micula s-a intors in Romania in 1991. La 25 martie 1996, el si-a mutat domiciliul oficial in Romania. La 24 februarie 1995, la doar doua saptamani dupa ce primise cetatenia suedeza, si Viorel Micula si-a schimbat adresa de domiciliu din Suedia in Romania.

Dupa cum sustin analistii in munca de informatii, toata povestea cu Suedia a avut un singur scop: obtinerea cetateniei acestei tari, pentru a capata statutul de investitori straini in Romania, care beneficiau de privilegii speciale!

Potrivit estimarilor revistei „Capital”, valoarea bunurilor pe care fratii Micula le gestioneaza astazi depaseste 750 de milioane de dolari.

Iar acesti bani nu provin, in mod cert, din veniturile obtinute de cei doi frati in Suedia! Povestea cu fratii romani emigranti, care au trait intr-o locuinta sociala in Suedia si au debutat in afaceri cu o firmulita obscura, care avea sa se transforme in doar cativa ani intr-un urias holding, este doar pentru naivi!

Abureli de Cacaceni

Doar in perioada 1998-1999, din dispozitiile fostului ministru liberal al Finantelor, Decebal Traian Remes, firmele fratilor Micula au beneficiat de reesalonari ale datoriilor de peste 1.300 de miliarde de lei, iar in 2000, de alte 340 de miliarde de lei! In urma cu trei ani, respectiv in 2003, datoriile restante acumulate fata de bugetul de stat de firmele din holdingul „European Drinks” erau estimate la 2.683 de miliarde de lei, in conditiile in care numai majorarile de intarziere se ridicau la circa 850 de miliarde de lei pe zi! Astazi, se vorbeste de datorii care ar echivala cu 500 de milioane de euro (!!!). Din motive care pot fi doar banuite, firmele Miculestilor sunt „tabu” pentru Ministerul Finantelor.

Dar sa revenim la istoria afacerilor miculesciene in Romania! La infiintarea societatii „General Transilvania Exim”, Ioan Micula a participat la constituirea capitalului social cu... 500 de dolari, Viorel Micula cu alti... 500 de dolari, iar varul lor, Calin Micula, cu... 48.000 de lei!

Prima firma mai cunoscuta a celor doi frati, infiintata in 1992, a fost „Transilvania General Import-Export”, injghebata de Ioan Micula cu un capital social de 420.000 de lei, aportul fiind in bani si in natura.

"Capitalul social in natura” subscris de Ioan Micula si evaluat tot de el la 6.000 dolari era constituit dintr-un copiator, un fax, un calculator si un microbus vechi.

Acesta a declarat, insa, ca dezvoltarea ulterioara a firmei „Transilvania General Import-Export” s-a datorat importului, intre 1991 si 1992 (explicatie ridicola, din moment ce firma a fost infiintata abia in 1992), a 25 de milioane de sticle cu bere „Rackoczi” si „Kinizsi” din Ungaria.

Insa, aceasta bere trebuia platita, iar fratii Micula nu pot justifica de unde au avut banii necesari, cateva milioane de dolari! Tot in 1992, Ioan si Viorel Micula au devenit asociati cu 31,5% in holdingul „Strooh Transilvania S.A.”, pachetul majoritar de actiuni fiind detinut de doua firme din Austria si Olanda.

Originea banilor, si vorbim de cateva milioane de dolari, cu care Ioan si Viorel Micula si-au inceput afacerile in Romania, ramane incerta! Cert este ca la sfarsitul lui 1994, intre 15 si 25 decembrie, fratii Micula au infiintat nu mai putin de 14 firme!

Mostenitorii Securitatii

Sa recapitulam cum s-au petrecut lucrurile. SC Tezalia S.A. este o firma infiintata cu participatie „straina” de capital, 1.261.016 dolari, din care 1.260.000 de dolari reprezinta aportul „in natura” adus de Ioan si Viorel Micula (de unde banii - n.n.?!). SC Axatem SA a avut, la infiintare, un aport „in natura” la capitalul social de 1.134.800 de dolari.

SC Temaxa S.A., de 1.135.000 de dolari. Rieni Drinks S.A. a fost infiintata cu un capital de 1.183.800 de dolari, iar SC Xatora S.A., cu un aport de 1.135.000 de dolari. SC Zileto SRL, cu 1.311.000 de dolari. Si acestea sunt doar exemplele mai edificatoare! Xatora si Temaxa S.A. au avut aport la capitalul social aceleasi doua utilaje, respectiv o masina de ambalat lichide „Tetra Bric Aseptic”, evaluata la 1.001.000 de dolari si o masina de aplicat paie, declarata la valoarea de 134.000 de dolari. Insa, nimeni nu s-a sesizat despre aceasta ilegalitate flagranta, astfel ca afacerile au continuat nestingherite.

Ajutor social suedez pentru viitori miliardari romani

Potrivit relatarilor presei, in perioada cat au stat in Suedia, fratii Micula castigau mai putin decat un functionar modest.

Si, tinand cont de faptul ca Ioan Micula si-a declarat veniturile catre statul suedez doar pana in anul 1993, iar Viorel pana in 1996, exista toate motivele sa credem ca cei doi frati si-au declarat „venituri zero” pentru a primi ajutor social de la statul suedez.

Intre actele pe care Viorel Micula le-a depus la Camera de Comert si Industrie a judetului Bihor pentru infiintarea mai multor firme (Ioan Micula este astazi presedinte al CCI Bihor - n.n.) se afla si cateva declaratii in care apare o adresa din Suedia, la care acesta nu a locuit niciodata.

Viorel Micula a declarat ca ar locui pe strada Narvavagen 26 A, din orasul Vasteras, situat la circa 170 de kilometri de Stockholm, unde, conform oficialitatilor suedeze, niciodata nu a locuit vreun roman. Este vorba de un bloc de locuinte sociale.

In fapt, dupa cum au aratat mai multe publicatii, Viorel Micula a locuit impreuna cu fratele sau, Ioan, tot in Vasteras, dar pe strada Pettersberger 28, tot intr-un bloc de locuinte sociale. Ulterior, cei doi s-au mutat in localitatea Fagersta, un orasel situat la 66 kilometri de Vasteras.

Din motive obscure, Ioan Micula a pastrat, zic unii, chiar si astazi, apartamentul din blocul de locuinte sociale de pe strada Sturevagen 5/A din Fagersta. Desi se stabilise in Romania, el platea chiria pentru locuinta dim Suedia prin Compania Publica Mimer.

Tot in Suedia, Viorel Micula a infiintat firma „The European Generation Enterprise”, iar fratele sau Ioan societatea Transilvania General Import- Export. Conform relatarilor presei, veniturile din Romania declarate Fiscului suedez au fost nesemnificative.

Caracatita rosie a Securitatii numita, plastic, „Cooperativa Ochiul si Timpanul”, inca vegheaza! Astazi, reprezentantii ei sunt prosperi oameni de afaceri si conduc din umbra Romania.

Ceea ce se intampla cu dosarele de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii reprezinta o sfidare aratata celor au cerut, acum 16 ani, legea lustratiei, prin punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara.

Gurile rele spun ca fratii Micula s-au intors in tara cu o parte din banii - despre care nu se stie inca prea mare lucru - fostei Securitati. Pana acum, „fratii Minune” nu au justificat provenineta sumelor uriase cu care si-au inceput afacerile in Romania.

Cert este ca detin peste 75 de societati comerciale, multe cumparate de la Statul Roman pe bani de nimic, in perioada in care datorau aceluiasi Stat Roman mii de miliarde de lei, si sunt printre cei mai bogati romani. Sau suedezi.

Explicatii ridicole, tacere si amenintari

Redactia „Informatia de Vest” a solicitat Biroului de Presa al grupului de firme „European Drinks” raspunsuri la cateva intrebari referitoare la provenienta banilor cu care Ioan si Viorel Micula si-au inceput afacerile de anvergura in Romania, dupa ce in Suedia au trait ca niste bieti azilanti.

Raspunsurile primite ne scutesc de orice comentarii. „Conform legislatiei in vigoare, la data infiintarii acestor societati, capitalul social al unei firme putea fi subscris si prin aport in natura (instalatii, utilaje, echipamente, know-how, etc), proportional cu aportul in numerar. In ceea ce priveste firmele TEZALIA S.A., AXATEM S.A., TEMAXA S.A., XATORA S.A. si ZILETO SRL, intentia investitorilor de a constitui aport in natura din surse externe nu a fost finalizata din cauza deselor schimbari legislative. Acest fapt a determinat inoperabilitatea comerciala a acestor companii si nedepunerea integrala a capitalului social, ceea ce a dus implicit la dizolvarea acestora.

Referitor la „Transilvania General Import-Export” si „Rieni Drinks”, infiintate la 12.10.1990, respectiv 15.12.1994, capitalul social al acestora, subscris si varsat integral, a provenit din surse proprii si a constat in aport in natura si numerar”.

Cu privire la intrebarea daca fratii Micula au colaborat cu vreunul din serviciile secrete, iata si raspunsul primit: „Domnii Ioan si Viorel Micula nu au colaborat cu nici un serviciu secret, in acest sens domniile lor formuland recent, in nume propriu, o cerere catre Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, prin care solicita eliberarea unui certificat care sa ateste acest fapt”.

Noi suntem de parere ca dovezile pot aparea si din alte surse, nu numai de la CNSAS.

Cu privire la situatia actuala a datoriilor holdingului, in comunicatul ce ne-a fost remis se spune ca „Grupul European Drinks este la zi cu plata contributiilor catre bugetul consolidat al statului, fapt atestat de certificate fiscale eliberate lunar de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala din cadrul Ministerului de Finante”, etc.

In ce priveste adresele la care au locuit Ioan si Viorel Micula in Suedia si veniturile realizate de ei in aceasta tara, ni s-a raspuns ca „adresele la care au locuit si inca locuiesc in Suedia domnii Ioan si Viorel Micula, precum si veniturile realizate de catre acestia in tara respectiva in perioada mentionata de dvs., sunt date de natura personala, pe care domniile lor nu doresc sa le ofere publicitatii”.

O opacitate la fel de mare rezulta si din raspunsul la intrebarea referitoare la firmele la care fratii Micula sunt actionari sau asociati. „Societatile la care sunt actionari sau asociati domnii Ioan si Viorel Micula sunt companii private, informatii despre aceste putand fi obtinute de la institutiile abilitate”, se spune in comunicatul „European Drinks.”

Care comunicat se incheie pe un ton amenintator: „Ne rezervam dreptul de a va cere daune in instanta in cazul publicarii unor informatii neadevarate sau neverificate despre domnii Ioan si Viorel Micula si companiile pe care acestia le patroneaza”! De parca pana acum n-ati incercat de sute de ori sa puneti botnita ziaristilor care au publicat dezvaluiri despre voi, fara succes, fratilor!