Prin intermediul unui memoriu adresat conducerii Directiei Judetene pentru Cultura, muzeografii de la Castelul din Ciucea atrag atentia asupra pericolului declansat de extinderea ciupercii cu denumirea populara de burete de casa. Conform memoriului, aceasta a invadat efectiv intreg parterul castelului unde a locuit poetul Octavian Goga.

Din cauza mediului neventilat si, mai ales, a lipsei incalzirii parterului timp de peste 10 ani buretele de casa a provocat o adevarata explozie, care a culminat cu aparitia de tulpini prin parchetul compromis si pe peretii interiori.

Conducerea Casei Memoriale a fost nevoita sa inchida parterul castelului si sa demareze lucrari de intretinere, pana s-a vazut nevoita sa decida scoaterea completa a podelei de lemn compromise.

In 1996, la Ciucea, expertul microbiolog Livia Bucse, fost muzeograf la Muzeul sibian Brukenthal, a intreprins o expertiza microbiologica asupra acestui tip de ciuperca si a aplicat ulterior un tratament.

Fondurile au provenit de la Consiliul Judetean, for care are in custodie acest obiectiv al patrimoniului cultural ardelean.Din cauza extinderii buretelui de casa, exista pericolul ca obiectele aflate in camerele Casei Memoriale sa se infecteze cu ciuperci si sa isi piarda valoarea de patrimoniu national.

Practic, acestea mai pot fi clasate de catre muzeografi si risca sa iasa din categoria tezaur. Ciuperca a fost pentru prima oara identificata in Casa Memoriala de la Ciucea in 1976, dar masurile intreprinse de autoritati pentru stoparea flagelului au fost palide, dovedindu-se nepoductive.

Parterul este distrus

Contactat de ZIUA de Cluj, muzeograful Vasile Radu, care lucreaza la clasarea si conservarea obiectelor din Casa Memoriala Octavian Goga, sustine ca situatia a aparut ca urmare a lipsei instalatiilor de incalzit si a unui program strategic de reabilitare totala a Casei Memoriale Octavian Goga. Ciuperca este foarte periculoasa, iar, daca nu e starpita, reapare mereu.

Aparitia ei este facilitata de umiditate si aer rece, inchis. Ultima oara cand s-a ridicat podeaua, totul era acoperit de un covor de ciuperci. Recent, au iesit la suprafata tulpini. Trebuie neaparat sa se implice autoritatile judetene, pentru ca renumitul Castel al lui Octavian Goga este o carte de vizita pentru clujeni.

Eu consider ca trebuie un program serios de reabilitare a acestui obiectiv cultural extrem de important pentru clujeni. Am inteles ca s-a aprobat un sistem de incalzire si e foarte bine. Dar prima data ciuperca trebuie starpita, pentru ca a distrus tot parterul superbului castel, ne-a spus muzeograful Vasile Radu.

Directorul Casei Memoriale Octavian Goga, Aurel But, ne-a declarat ca suntem in plina lupta de starpire a ciupercii. A expirat garantia de 8 ani dupa ultimul tratament si ciuperca a recidivat. Am scos toata podeaua, am sapat la un metru sub, sa eradicam aceasta ciuperca.

Din cauza microclimatului din zona, tot reapare. Facem arderi cat mai complete si speram sa terminam cat mai curand. Conducerea Directiei Judetene pentru Cultura va introduce Castelul din Ciucea pe lista obiectivelor finantate prin programul national de modernizare a culturii din mediul rural, care va fi inaintat in scurt timp Ministerului Culturii si Cultelor.

Programul, evaluat la 100 de milioane de euro anual, isi propune reabilitarea unor obiective culturale din mediul rural.