Nu se poate vorbi despre o reorientare a societatii; ne vom ocupa in continuare cu textilele. Este cam devreme sa vorbim despre un anumit proiect in domeniul imobiliar, mai intai sa facem divizarea, ne-a declarat presedintele grupului LCS, Vasile Leordean. Acesta a spus ca, in prezent, grupul este format din cinci entitati, dintre care LCS Conf este societate-mama.

Una dintre firmele din grup, LCS Club, a oferit deja, spre inchiriere, o cladire moderna, ultrafinisata, situata in pe strada Somesului nr. 14, langa magazinul de prezentare al LCS.

Cladirea, amenajata ca spatiu de birouri de clasa A, este dotata cu aer conditionat, retea pentru calculatoare si acces Internet, fiind propusa ca sediu de firma sau de reprezentanta. Sediul, cu demisol, parter si un etaj, are o suprafata de 1100 mp si dispune, conform conducerii LCS Club, de 20 de locuri de parcare in incinta societatii.

Fosta Flacara nu este singura fabrica din Cluj care s-a orientat si catre sectorul imobiliar.

Astfel de proiecte au avut sau au in vedere Feleacul - producator de dulciuri, Electromontaj - instalatii electrice, Tricotaje Somesul - tricotaje, Electrosigma - aparatura electronica si echipamente, Terapia - medicamente ori Clujana - incaltaminte.

Recent, presedintele LCS s-a plans de fenomenul migratiei lucratorilor din industria usoara, care a dus la scaderea numarului de angajati al LCS, de la 2000 la 1000.

Va trebui sa operam restructurari, sa devenim o societate mai mica si mai elastica, pentru a face fata cerintelor, a spus Leordean. El s-a referit la renuntarea la productia in lohn (cu utilajele si materialul clientului) si la majorarea productiei din gama proprie Falla, pe care societatea o distribuie prin magazinele proprii si prin centrele comerciale.

Contract pe trei ani cu Galeriile Ferdinand

La 14 aprilie, Leordean a anuntat deschiderea unui magazin de desfacere al LCS Conf, situat la etajul 1 al noului complex comercial Galeriile Ferdinand, situat in centrul municipiului. Contractul de inchiriere pentru spatiul de 80 mp s-a incheiat intre membrii familiei Moga (Mircea, Voica, Ioan si Marius) si LCS Conf, pentru o chirie lunara de 4400 de euro. Valoarea contractului, incheiat pe trei ani, este de aproape 160.000 de euro.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, exista mai multe societati care fac parte din grupul condus de Leordean.

LCS Club se ocupa cu inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare si a avut, in 2004, o cifra de afaceri de 3* 000 de lei si un profit net de 10.700 de lei, in timp ce LCS Edil, profilata pe dezvoltare (promovare) imobiliara, a inregistrat o cifra de afaceri de 6800 de lei si o pierdere de 3000 de lei.

O alta societate din grup care se ocupa de inchirierea bunurilor imobiliare, LCS Invest, a avut, in 2004, o cifra de afaceri de 73.300 de lei si un profit de 34.600 de lei, iar LCS Falla, cu acelasi obiect de activitate, a inregistrat o cifra de afaceri de 83.700 de lei si un profit de 50.600 de lei. Toate cele patru societati enumerate figurau cu un singur angajat.

Schimbari in actionariatul LCS

Societatea-mama, LCS Conf, a inregistrat, in prima jumatate a anului, o cifra de afaceri de 11,7 milioane de lei, in scadere cu 3%, si un profit dublu fata de primele sase luni din 2005, de 345.000 lei. Investitiile programate pentru deschiderea de noi magazine se ridica la un milion de euro pentru 2006, LCS Conf investind, in medie, 50.000 de euro pentru amenajarea unei locatii.

Productia realizata de societatea clujeana este destinata in proportie de 80% exportului in sistem lohn, printre clienti numarandu-se companiile Benetton, Esprit, Gerry Weber sau Max Mara. Fosta fabrica Flacara a fost privatizata in 1997, cand societatea romano-germana Leotex Industries Cluj a cumparat pachetul majoritar de actiuni.

Leotex Industries (215 angajati) are ca obiect de activitate fabricarea articolelor de imbracaminte si figureaza, in 2004, cu o cifra de afaceri de 4,7 milioane de lei si cu un profit net de 22

000 de lei, in timp ce Leotex Confectii (38 de salariati) inregistra o cifra de afaceri de 6,1 milioane de lei si un profit de 4* 300 de lei. Potrivit ultimelor date furnizate de Bursa Electronica Rasdaq, Leotex Industries detine 57,46% din capitalul social al LCS Conf, omul de afaceri Dorel Goia 10,36%, iar alti actionari persoane fizice si juridice 32,17%.