Presedintele Traian Basescu a semnat, ieri dupa-amiaza, decretul de suspendare din functie a ministrului Apararii, Teodor Atanasiu. Comunicatul Cotroceniului a pus pe jar mass-media, care astepta un deznodamant in cazul Atanasiu, si a dat peste cap relatia si asa subreda din sanul Aliantei PNL-PD.

Insa, pe langa furia liberala si apararea democrata - care a perceput, firesc de altfel, gestul presedintelui, ca pe unul normal - pe scena politica semnarea decretului a insemnat o raza de speranta in tabara conservatoare a lui Dan Voiculescu, care gandeste astfel ca si-a gasit un posibil partener in anuntatul demers de suspendare a lui Traian Basescu din functie.

Ca procedura demarata de PC are slabe sanse de reusita este, in acest moment, clara. Dar demn de luat in seama este faptul ca PNL are, din nou, o tentativa de apropiere de PC. Sau invers.

Ideea este ca un astfel de demers a mai existat, iar de aceasta data razboiul contra Basescu i-ar putea uni mai mult ca niciodata, sub rezerva insa a declaratiei liberale (de ieri) ca intalnirea cu PC - programata pentru azi - nu va afecta protocolul Aliantei si nici colaborarea cu Partidul Democrat.

Cu toate acestea, ieri seara, libreralul Ludovic Orban si democratul Radu Berceanu si-au aruncat replici care au demonstrat o racire extrema a relatiilor din Alianta.

In plus, tot ieri, liberalii au criticat extrem de aspru gestul lui Traian Basescu, demonstrand ca sunt mai convinsi ca niciodata, si ei, ca si altii, ca legatura presedintelui cu PD-ul nu a incetat sa existe si ca, in aceste conditii, se vor raporta vizavi de Partidul Democrat luand in considerare gesturile presedintelui tarii.

Unul dintre cei mai virulenti critici la adresa sefului statului s-a dovedit a fi vicepresedintele PNL senatorul Puiu Hasotti, care a declarat, pentru „Replica” de Constanta ca: „Traian Basescu isi imagineaza in mod gresit ca poate conduce singur tara, cu un partid de marionete”.

Nici explicatiile presedintelui Basescu - transmise prin intermediul unui comunicat de presa de fapt - cum ca suspendarea lui Atanasiu din functia de ministru era necesara pentru a indeparta orice suspiciune de influentare a anchetei nu l-a induplecat pe Hasotti, care a mai sustinut ca presedintele nu va reusi sa conduca singur.

„Este o maxima dovada de ostilitate si de nerecunostinta fata de PNL”, a mai spus Puiu Hasotti, facand referire la decizia lui Traian Basescu si a amintit ca suspendarea lui Atanasiu din functie, „porneste de la plangerea penala a unui consilier prezidential”, iar in concluzie presedintele „numai obiectiv nu putea sa fie in acest caz”.

„Cel mai mare dusman al Aliantei este Basescu”

La randul sau, consilierul judetean PNL Victor Manea a apreciat ca „demersul presedintelui este un gest fara precedent dupa ‘89". „Consider ca este un abuz.

Mi-am exprimat acordul fata de demararea cercetarilor, astfel incat sa se elimine suspiciunile in cazul acuzatiilor care i se aduc lui Atanasiu, a fost declansata si cercetarea penala, dar trebuia sa fie asteptat rezultatul, nu sa se ia aceasta decizie de la Cotroceni.

In orice caz, motivele invocate de Cotroceni sunt puerile si imi creeaza senzatia unei rafuieli cauzata de pozitia Cotroceniului si cea a PNL-ului in privinta retragerii trupelor din Irak”, a apreciat Victor Manea. „Basescu ataca PNL prin suspendarea unui ministru liberal, pe motive politice.

Parerea mea este ca cel mai mare dusman al Aliantei nu este PSD sau PRM, este Basescu, care uita ca datorita PNL a ajuns presedinte.

Cred ca PNL va trebui sa aiba o reactie normala si corecta, deci nu una ca urmare a consumarii unei ape minerale la o carciuma”, a spus Victor Manea, facand aluzie la intalnirea „de taina” de acum cateva zile a presedintelui cu cativa lideri democrati.

Consilierul liberal a concluzionat ca „Romania a trait prin tiranie, deci nu este cazul ca in 2006 Romania sa se intoarca la ce a fost dinainte de ’89. Chiar trag un semnal de alarma si chiar constat ca presedintele in Romania are prea multe atributii, iar cum noi dorim sa intram in Europa, iar acolo presedintii sunt mai mult decorativi... poate ca este cazul sa facem ceva in acest sens”.