Saptamana trecuta au fost organizate licitatii publice cu strigare pentru vanzarea a 18 spatii comerciale aflate in patrimoniul Primariei. Desi mai putin de jumatate dintre spatiile vizate au fost adjudecate, actiunea s-a dovedit un real succes, autoritatile obtinand venituri peste nivelul pietei ori chiar al celor mai optimiste asteptari.

Spatiile comerciale situate pe strazile Napoca nr.23, Constanta nr.17, Horea nr.34, Calea Turzii nr.68, Tipografiei nr.9, Decebal nr.97 si Porumbeilor nr.2 si-au gasit noi proprietari, care au platit intre 826 euro si 16.600 de euro pentru fiecare metru patrat.

"Locatia si stadiul actual al spatiilor au jucat un rol esential in obtinerea acestor preturi. De fapt, preturile record sunt apanajul licitatiilor, insa acestea s-au obtinut pentru spatii mici ca dimensiuni, astfel incat recordul dat de pretul de vanzare pe metru patrat nu reflecta 100% realitatea”, arata Doru Lupeanu, director de marketing Grup de Lux.

Finalizarea contractelor de vanzare-cumparare, respectiv achitarea sumelor se vor face in termen maxim de 30 de zile. Spatiile care nu au intrunit minimul de 3 oferte au fost reprogramate pentru o alta sesiune de licitatii. A doua strigare se va desfasura in perioada 19-20 septembrie, iar firmele vor putea sa se inscrie incepand de luni, 11 septembrie.

2 spatii din 4

Pentru prima zi de licitatie, 4 septembrie, era programata vanzarea a patru spatii comerciale situate pe strazile Napoca nr. 23 (9,21 mp), Constanta nr. 17 (53,46 mp), Dorobantilor nr. 45 (28,18 mp) si L.Roth nr. 17 (122,3 mp). Ultimele doua nu au fost adjudecate, deoarece spatiul de pe Dorobantilor nu a reusit sa adune minimul de 3 oferte valabile, iar pentru L.Roth nr.17 nu a existat nici un potential cumparator. Spatiul cu cea mai mica suprafata din pachetul de 18 scoase la vanzare, Napoca nr. 23 a avut un pret de pornire de 22.000 lei. La licitatie au existat 5 ofertanti - Euro Solutions, AS Consulting, Daniela Merca, Monica Fenesan si Dimensions - spatiul fiind cumparat in final de Daniela Merca la pretul de 91.300 lei (fara TVA).

Pentru spatiul de pe strada Constanta (53,46 mp), pretul de pornire a fost de 160.000 lei, iar ultimul pret, 376.000 lei, a fost inaintat de firma Balanta Cosmetics. In lupta pentru perimetrul respectiv au mai participat alte 8 firme: Prodeo Exim, Metaclass, Agro Expert, Demy Comimpex, Elite Plus, Arex, Mediatica si Textile- Incaltaminte.

Unul din doua

A doua zi de licitatie a avut cea mai mica oferta, doar doua spatii comerciale localizate pe strada Horea (nr. 34 si 86). Cum era de asteptat, interesul ofertantilor a fost acaparat de cel mai central dintre cele doua, situat la numarul 34.

Cu o suprafata de 41,94 mp, spatiul a atras 7 ofertanti: Artmis, Tur Cento Trans, Teorom, Demy Comimpex, Elmat, MC Monis, castigatoare fiind SC Ratis, care a oferit 724.500 lei, cu 634.500 lei mai mult decat pretul de pornire, stabilit de comisie.

Record de Cluj

A treia zi de licitatie a urmarit vanzarea a patru spatii, insa doar pentru doua actiunea s-a materializat. Cu toate acestea, ziua de 6 septembrie reprezinta varful sesiunii de licitatii, deoarece Primaria a primit oferta record de 16.600 euro pentru un metru patrat. Oferta a fost facuta de catre firma castigatoare - Pentastar - pentru 13,85 mp situati pe Tipografiei nr. 9.

Desi a avut un pret de pornire de numai 58.000 lei, spatiul a fost adjudecat contra sumei de 806.200 lei. Locatia se poate lauda si cu cele mai multe oferte, venite din partea a 17 potentiali cumparatori: Hold Bold, Prodeo Exim, Jamaica, Sun Grup, Konkonius, Tur Cento Trans, Merca, Pagota, Criomim, Mediatica, Elite plus, Robur, Kelemen Kinga, Textile-Incaltaminte, MC Monis, Pentastar si Nitex.

Cu o suprafata de 23,37 mp si un pret de pornire de 48.000 lei, spatiul de pe Calea Turzii nr. 68 a fost ofertat de trei firme: Mihartcic, MCM Graphix Media Grup si Also Import Export, cea din urma castigand licitatia la 69.600 lei. Spatiile de pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr.108 si Paul Chinezu nr. 2 nu au intrunit numarul minim de oferte si au fost reprogramate.

Monis, castigatoarea zilei de joi

In a patra zi de licitatie, Primaria Cluj-Napoca a continuat sa realizeze venituri importante din vanzarea spatiilor comerciale. In cursul acestei zile au fost vandute alte doua spatii comerciale. Este vorba despre cele de pe strada Decebal nr. 97 (34, 6 mp) si Porumbeilor nr. 2 (36, 5 mp), ambele spatii cumparate de MC Monis la 156.000 lei, respectiv 105.600 lei.

Aceste spatii au intrunit numarul minim de oferte, de spatiul de pe strada Decebal mai fiind interesate firmele Teorom si Casa Instal Grup, in timp ce spatiul de pe Porumbeilor a mai fost ofertat de Mediatica si Casa Instal.

La fel ca in zilele anterioare, au existat spatii care nu au trezit interesul investitorilor si care urmeaza sa fie vandute intr-o alta licitatie publica. Este cazul spatiilor de pe strazile Traian nr. 15 si Horea nr. 94.

Ultima zi - fara vanzare

Ziua de vineri, 8 septembrie, nu a adus nici un cumparator pentru cele patru spatii programate la licitatie. Daca pentru spatiile localizate pe strada Traian nr.17 (19,93 mp), Horea nr.108 (85,04 mp) si Motilor nr.15 (130,92 mp) nu a fost inregistrat numarul minim de oferte, firmele interesate de spatiul de pe strada V. Parvan nr.8 (134 mp) - Vencsei, Laamenolemn si Wooden Tehnic Prodimpex - au refuzat sa liciteze, acuzand un pret prea mare de pornire, stabilit la 180.000 lei.

"La cea de-a doua strigare, comisia are dreptul sa coboare pretul de pornire pana la jumatate. Pentru unele dintre spatiile reprogramate vom analiza daca si cu cat vom cobori pretul”, declara Ovidiu Turdean, presedintele comisiei de vanzarea spatiilor prin licitatie publica cu strigare.