Primarul baimarean Cristian Anghel a devenit informator al Securitatii inca din 1976. Cristian Anghel este, de departe, unul dintre primarii cu cele mai vechi state de plata la PNL. La polul opus, pasiunea lui extraordinara pentru functii a facut ca pina in momentul de fata sa mai fie putine comisiile, asociatiile, fundatiile, grupurile si comitetele din care el sa nu faca parte. Pur si simplu!

In acest context fie avem parte de un om care este extraordinar de competent, fie de un om fara scrupule, oportunist si puternic sustinut din spate si umbra.

Ultimele date, publicate intr-o Editie Speciala in data de 13.09.2006 de proaspatul saptaminal "eStrada” din Baia Mare - la numai trei zile de la aparitia primului numar! - arata adevarata fata a fostului consilier personal al lui Tariceanu. Una simpla si socant de relevanta: Cristian Anghel a fost informator al Securitatii!

Doua surse diferite sustin faptul ca edilul baimarean si-a inceput colaborarea cu Securitatea inca din perioada in care era inginer la CEPROM, filiala Baia Mare, adica din 1976. Racolarea sa s-a facut de catre Serviciul I, Informatii Interne din cadrul Securitatii Judetene Maramures.

El a fost racolat atunci de lt.maj.AG, care a fost trecut in rezerva in 1985, cu gradul de capitan. Numele de cod al actualului primar al municipiului Baia Mare era CRISTI, fapt care vorbeste mult despre o adevarata saracie imagistica.

Ofiterul AG avea atunci atributii in Dosarul de problema „Invatamint-Sport” si era ofiter de informatii interne. El a declarat - in exclusivitate pentru „eStrada” - ca Anghel nici macar n-a stat pe ginduri atunci cind i s-a propus sa colaboreze cu Securitatea.

La trecerea sa in rezerva AG, ofiterul care l-a racolat pe Anghel i-a predat dosarul acestuia noului ofiter de caz, atunci tot lt. maj., PV, acum colonel in rezerva si jurist la Directia Sanitar-Veterinara a judetului Maramures. Intreaga operatiune s-a facut atunci sub directa indrumare si supraveghere a fostului sef al Securitatii Maramures, Victor Mira, acum decedat.

Sursa "Lucian” garanteaza faptul ca Anghel Cristian a semnat absolut toate notele informative, datele si informatiile sub numele de cod CRISTI. Acestea vizau indeosebi plecarea in strainatate a unor sportivi, precum si alte persoane din Maramures, toti intelectuali, plecati si ramasi definitiv in special in RFG.

"Lucian” precizeaza expres faptul ca primarul baimarean si-a continuat colaborarea inceputa in 1976 si dupa Revolutia din 1989, neexcluzind posibiliatatea ca el sa fie activ chiar si in zilele noastre.

Cristian Anghel era obligat prin lege sa-si dezvaluie relatiile cu fosta Securitate. El, insa, n-a facut-o! De ce, daca tot n-are nimic de ascuns?! Pentru ca mereu s-a laudat cu puritatea si corectitudinea sa...

"Lucian” sustine ca ofiterul care l-a racolat pe Cristian Anghel a sesizat actualei conduceri a SRI Maramures faptul ca Anghel incalca legea si ca ascunde cu nonsalanta relatia sa cu fosta Securitate. Aceasta n-a facut nimic. De ce?

Vom afla asta cu siguranta in zilele urmatoare, deoarece saptaminalul „eStrada” a publicat inclusiv declaratia data de ofiterul care l-a racolat pe Anghel in fata unui notar public din micul oras Somcuta Mare, deoarece nici un notar din Baia Mare n-a vrut sa autentifice o astfel de declaratie.

Si daca tot vorbim de spaima si teroare indusa de Anghel si de acolitii acestuia, mai trebuie precizat faptul ca pina si plicul adresat CNSAS, conform legii, de catre ofiterul „racolant” a fost trimis din...Satu Mare, de la Oficiul Postal nr. 1, in data de 11.09.2006. Recipisa are nr. 4050 si seria RD09SM16004050RO.

Semnatarul acestui material, una si aceeasi persoana cu redactorul sef al saptaminalului „eStrada” i-a garantat lui „Lucian” protectie si anonimat. Dar, la rindul lui, in Editia Speciala publicata, dar si pe aceasta cale, cere autoritatilor sa-i asigure lui, familiei lui si intregii redactii protectie. El a primit deja amenintari, iar Politia Maramures nu face nimic.

La fel cum n-a facut-o nici in urma cu aproape un an si jumatate, cind amenintarile curgeau girla, dupa ce Rosiianu i-a intentat primarului Anghel mai multe procese.

Ca sa nu mai fie absolut nici un dubiu asupra veridicitatii informatiilor ce ne-au fost furnizate redam si declaratia inregistrata la un notar public de ofiterul care l-a racolat pe Anghel, stersaturile vizind doar protejarea sa.

Din declaratia in cauza rezulta clar faptul ca Anghel a fost informator al Securitatii, precum si locul expres unde se afla documentele incriminatoare. Adica in evidentele operative ale fostei Securitati Judetene, in Fisele Model 1 si Model 2, in Fisa P 60 pentru calculator, precum si pe mai multe microfilme.

Declaratia acestui si cea a lui „Lucian” este sustinuta si de sursa „Ionica”, care a confirmat in intregime veridicitatea faptelor si acuzatiilor care i s-au adus lui Anghel.

Ceilalti jurnalisti maramureseni au fost lipsiti de reactie, deoarece Rosiianu a publicat in Editia Speciala si lista completa a platilor pe care Anghel le-a facut catre ei in ultimii cinci ani. ca o explicatie a tacerii lor si a imaginii bune pe care o are acesta oglindita in presa locala.

Esenta acestui material incriminant a fost publicata de Rosiianu mai intii pe www.hotnews.ro, deoarece nici o institutie media din Maramures n-a vrut s-o publice.

Prin vocea lui Rosiianu, saptaminalul "eStrada” a promis ca in editia din 17.09.2006, daca nimeni nu pateste nimic, va dezvalui mult mai multe despre informatorul Cristian Anghel, fost consilier personal al lui Tariceanu, acum doar vicepresedinte al Federatiei Municipiilor si Oraselor din Romania, printre altele.

Dezvaluirile lui Rosiianu au socat pur si simplu Maramuresul. In organizarea lui Cristian Anghel astazi dupa amiaza aici va fi tinuta Adunarea Generala a Asociatiei Federatiei Municipiilor, a careui Comitet Director a avut loc ieri. Presedintele Traian Basescu este asteptat astazi.

Printre participanti se numara Adriean Videanu, presedinte AMR si primar general al Bucurestiului, Soknan Han Jung - coordonatorul programului Natiunilor Unite pentru dezvoltare, Dan Drosu Saguna, presedinte al Curtii de Conturi a Romaniei.

Lor li se mai alatura secretarii de stat Liviu Radu, Mircea Micu Toader si Ovidiu Calin, precum si multe alte oficilitati de rang inalt, alaturi de mai multi reprezentanti ai mai multor ambasade.

Astfel, Editia Speciala a saptaminalului "eStrada” a avut din plin darul de a bulversa toata ordinea de zi a manifestarilor.