Actiunea de deconspirare a jurnalistilor mureseni daca au colaborat cu fosta Securitate sau daca sunt in prezent informatori ai serviciilor secrete a demarat ieri cand a avut loc conferinta de presa sustinuta de reprezentantii Sindicatului Media Sind din Mures. Acestia au lansat un apel catre fiecare gazetar muresean la sinceritate.

Sub sloganul "Fii sincer cu cititorii, ascultatorii sau privitorii tai! Fii sincer cu tine!", toti jurnalistii sunt chemati sa declare pe proprie raspundere pana pe data de 30 septembrie 2006 daca au colaborat in vreun fel cu fosta Securitate, daca au dat note informative sau daca au semnat in timpul regimului comunist vreun angajament cu structurile opresive ale vremii.

"De asemenea, in conditiile in care in ultimii trei ani si cu precadere in ultimele luni s-a vorbit despre infiltrarea unor agenti sub acoperire in presa romaneasca, trebuie sa stim daca printre noi sunt informatori acoperiti ai unor structuri informative.

Tocmai de aceea consideram necesar ca declaratia pe proprie raspundere sa clarifice si relatia actuala a jurnalistilor mureseni cu serviciile secrete interne sau externe", se arata in apelul la sinceritate.

Daca pana in 30 septembrie, jurnalistii nu vor depune aceasta declaratie, ei vor fi avea sanse mari sa se regaseasca pe primele locuri pe lista celor care slujesc in media din judet si care va fi inaintata, in vederea deconspirarii fostilor colaboratori ai Securitatii si a agentilor sub acoperire, CNSAS si Comisiilor parlamentare de ancheta. Rezultatele verificarilor vor fi facute publice in cel mai scurt timp.

Actiunea promovata de reprezentantii sindicatului media din Mures a starnit deja reactii contra ale unor jurnalisti care considera ca deconspirarea ziaristilor ar trebui amanata pana dupa promulgarea legii privind colaborarea cu fosta Securitate.