Banca MKB a atins pragul de 50 la suta plus o actiune la Romexterra Bank, in cadrul ofertei in desfasurare pentru preluarea bancii romanesti. Zvonurile au fost confirmate ieri, de Mirela Negruti, director PR al Romexterra Bank.

"Putem confirma ca MKB Bank a strans pachetul majoritar al Romexterra Bank, dar anuntul oficial va veni din partea bancii ungare, in decurs de cateva zile", ne-a declarat responsabilul PR.

Oferta pentru preluarea Romexterra de catre MKB a fost lansata in luna iulie, banca ungara oferind un pret de 6 lei pe actiune, oferta fiind valabila pana in data de 23 septembrie. Pachetul majoritar al bancii Romexterra ii va costa pe cei de la MKB 40 de milioane de euro.

Cumpararea a minim 50 la suta plus o actiune din Romexterra Bank a fost intermediata de societatea Demera Investments, cu sediul in Cipru, iar titlurile sunt colectate prin societatea de brokeraj, IEBA Trust.

Dintre actionarii importanti ai Romexterra, Petrom cu o participatie de 2 la suta, Delta Asigurari si Federatia Sindicatelor Libere Independente (FSLI) din Petrom, fiecare cu un pachet de circa 10%, si-au vandut actiunile catre MKB Bank.

Daca actionarii Petromservice, cu o participatie de 0,7 la suta, vor decide vanzarea actiunilor catre MKB, la Adunarea Generala a Actionarilor din 15 septembrie, E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud urmeaza sa convoace AGA pentru a decide vanzarea actiunilor de la Romexterra Bank.

Pana in acest moment singurele societati care au hotarat sa nu vanda pachetele de actiuni detinute la Romexterra sunt SNGN Romgaz SA Medias si Transgaz, cu sediul in acelasi municipiu.

Grupul de Initiativa Romexterra, prin Iosif Pop, presedintele IMO Finance, si-a aratat disponibilitatea de a vinde actiunile, pe fondul unei oferte corecte, si a clarificat zvonul prin care Grupul a semnat un acord cu olandezii de la PPF Group. "Nu am semnat inca nimic, cu nici un grup financiar sau banca, ne-am dat acordul de principiu pentru oferta PPF Group.

Grupul de Initiativa Romexterra a agreat termenii intelegerii, dar grupul olandez intentioneaza sa semneze direct un contract de vanzare cumparare, fara un contract prealabil, pentru cele 18 la suta din actiunile Romexterra pe care le detinem". PPF Group a oferit 8 lei pe actiune.

Iosif Pop nu a exclus posibilitatea unor negocieri si cu alte companii interesate de preluarea pachetului de actiuni. "Daca se vor prezenta cu o oferta serioasa, undeva intre 8 si 12 lei pe actiune, vom sta la masa tratativelor si cu alte grupuri financiare sau banci.

Luam in considerare si optiunea de a ramane actionari ai Romexterra, dar dorim sa avem o perspectiva de iesire negociata", ne-a declarat Iosif Pop.

Pentru actiunile Romexterra Bank si-au mai aratat interesul TBIF Finacial si italienii de la Banco Populare di Verona e Nevara.

De asemenea, Iosif Pop si-a aratat ingrijorarea fata de aceasta preluare reusita de MKB, in sensul ca preluarea ar fi vulnerabila, motiv pentru care ar putea intampina dificultati din partea BNR care urmeaza sa aprobe preluarea.

Vom astepta insa decizia BNR, respectiv anuntul oficial al MKB pentru a pune punct tranzactiei actiunilor Romexterra, tranzactie in care s-au invartit atat de multe grupuri de interese, manevrate de baronii din gaz, dornici sa isi faca propriile jocuri.