PSD Bihor este in efervescenta. Dupa ce a trecut prin mai multe convulsii vecine cu o moarte clinica prin plecarea a 33 de primari din cei 46 pe care ii detinea odata filiala si dupa ce a fost parasit de un vicepresedinte de consiliu judetean si de un deputat, PSD Bihor vrea sa renasca din propria-i cenusa.

Anuntata vizita a presedintelui partidului, Mircea Geoana, a secretarului general, Miron Mitrea, si a purtatorului de cuvant, Cristian Diaconescu - fost ministru al justitiei, a revitalizat viata interna a filialei.

Presedintele filialei, Mihai Bar, presedintele executiv, Alexandru Retegan si presedintele municipal, Dan Matei, vor avea parte de o adevarata lovitura de imagine prin pietele si supermarket-urile oradene cot la cot cu mai marii mahari veniti de la centru.

Ziarul Primariei contestat

Purtatorul de cuvant al PSD Bihor a atacat la ultima conferinta de presa executivul local pentru mai multe hotarari pe care le-a adoptat la ultima sa sedinta. Elena Dociu a facut comentarii acide fata de unele probleme pe care ea le-a considerat mai sensibile.

Prima tinta a tinerei social-democrate a fost ziarul Primariei sau mai bine spus ziarul Consiliului Local, cum l-a denumit reprezentanta PSD Bihor. Pe ordinea de zi a sedintei era un punct care viza mandatarea primarului, Petru Filip, la un proces aflat pe rolul Curtii de Apel Oradea.

A fost contestata modalitatea si procedura de atribuire a contractului de achizitie publica de servicii in vederea tiparirii si distribuirea periodicului editat de Consiliul Local. “Eu am doua nelamuriri: cat a costat materialul publicitar aparut in ziarul Consiliului Local, scris cu ocazia deschiderii unui mare supermarket in Oradea.

Daca toata presa privata din Oradea a avut machete publicitare, lucru perfect normal, reclama costa si este sufletul comertului, eu nu consider normal ca respectivului supermarket sa i se faca reclama gratuita pe prima pagina intr-o publicatie care se hraneste cu banii nostri ai contribuabililor”, si-a inceput Elena Dociu sirul acuzatiilor.

A doua chestiune semnalizata de tanara pesedista in legatura cu ziarul Consiliului Local tine de credibilitatea pe care acesta poate sa o aiba.

“Ii invit pe toti cetatenii municipiului nostru sa investeasca incredere in aceasta publicatie doar atunci cand va vedea prin randurile sale articole critice la adresa conducerii Primariei Oradea cu privire la modul in care arata orasul, care este ritmul de desfasurare a lucrarilor, modul hidos cum arata strada Republicii si alte chestiuni care nu fac cinste edililor nostri”, a replicat Elena Dociu.

Semne de intrebare

Un alt punct pe ordinea de zi a consiliului local contestat de pesedisti a fost aprobarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investitie, reabilitare strada Matei Corvin, care este in valoare de 2.916.353 euro. Suma de aproape trei milioane de euro a mirat pe reprezentantii opozitiei, chiar daca lungimea strazii este de 4,4 km.

“Imi exprim mirarea fata de costul enorm al acestei lucrari. Poate ca acesta ar fi un punct de plecare care ar trebui aprofundat prin metode specifice de investigatie pe care le poseda mass-media. Cine face aceasta lucrare, cine a evoluat-o la acest pret, ce oferte au fost depuse, daca a fost o licitatie...”, a declarat purtatorul de cuvant al PSD Bihor.

Scandalul de la FC Bihor a fost punctat si el. La sedinta de Consiliu Local s-a prezentat o informare a institutiei Prefecturii despre fraudele si proasta cheltuire a banului public de la clubul de fotbal. “Asteptam o solutie de la conducerea Primariei in sedinta extraordinara de Consiliu Local ce va aborda aceasta tema sensibila.

Atragem atentia ca este nejustificat sa cheltuim bani publici pentru finantarea clubului de fotbal atata timp cat exista investitori privati ce si-au manifestat intentia de a sustine si sponsoriza echipa de fotbal. Recomandam Primariei si Consiliului Judetean sa se retraga din aceasta afacere paguboasa, atata timp cat se mai poate iesi onorabil din joc”, declara pesedistii.

La modul cum au evoluat lucrurile, liderii opozitiei considera ca FC Bihor nu mai poate fi un capital electoral nici pentru Petru Filip si nici pentru Alexandru Kiss, iar daca s-a dorit vreodata asa ceva lucrurile pot sta chiar pe dos. “In loc de castig electoral, FC Bihor poate si chiar a inceput sa fie o pata de imagine pe obrazul alesilor nostri”.

“Prostiile lui Bar”

“Daca PSD Bihor a avut un baron, acum cand el a trecut in alta barca, vad ca nu mai este baron si ca este baiat bun. Altul cu un IQ foarte scazut, cand trece in alta barca, vad ca este luat drept baiat destept”, a ironizat Bar pe cei doi fosti colegi ai sai, Ghilea si Sarb.

“Daca noi am avut baroni asta inseamna ca acum partidul de fete - fecioare (n.r. - PD) are acum baroni. Ei sunt sfinti asa cum i-a lasat Dumnezeu. Castiga cam 80% din ceea ce inseamna lucrari pe bani publici si se impart intre ei pe toti acesti bani. Baietii astia au tot, au utilaje, au firme si isi paseaza lucrarile pe bani publici intre ei intr-un mod jenant. La Padis se vinde intreg muntele si se imparte pe parcele intre baietii astia.

Chiar nu vreti de exemplu sa aflati cine are terenuri la Vartop! Am insa sentimentul ca sunt un papagal si spun aceste chestii doar ca sa ma aflu in treaba. Puteti scrie ca Mihai Bar spune prostii, uite asa: «Prostiile lui Bar»”.

Ajutor ridicol

PSD Bihor considera de-a dreptul ridicola hotararea de Consiliu Local prin care se acorda bonuri valorice de 10 RON elevilor din clasele primare pentru rechizite scolare. “Suma este ridicola si derizorie. Ce se pot cumpara cu 100.000 lei vechi ...., doua caiete si trei pixuri....”, spun indignati pesedistii.

Ajutorul s-a acordat unui numar de 7.500 de elevi si a constat in 750 milioane lei vechi. “Cu riscul de a fi acuzata ca sunt populista spun ca pentru fotbal putem sa dam zeci si sute de miliarde in conditiile in care exista investitori privati care ar putea da acesti bani, iar pentru copiii municipiului nu am gasit nici macar un miliard”, spune Elena Dociu.

Totodata, liderii PSD se intreaba de ce conducerea Primariei nu a selectionat un numar mai restrans de copii cu situatie mai defavorizata, astfel ca suma ce le revenea sa nu fie chiar atat de mica.