Afacerile viticultorilor din Vrancea risca sa fie blocate de birocratie. Autoritatile vor sa interzica podgorenilor sa mai vanda vin daca nu au antrepozite sau instalatii de vinificare autorizate, care sa respecte toate normele sanitare.

Reprezentantii Directiei Agricole Vrancea spun ca totusi fermierii independenti au mai multe variante. Cea mai usoara ar fi sa vanda struguri.

O alta solutie ar fi sa produca vinul in cadrul combinatelor de vinificatie autorizate iar apoi sa vanda vinul fie acelui combinat, fie sub sigla acestuia. In fine, exista si varianta vanzarii vinului unor antreporzite autorizate din punct de vedere fiscal.

De asemenea, podgorenii pot sa prepare vin pentru consumul propriu. Autoritatile afirma ca oamenii pot produce maximum 300 de litri. Ei insa nu au dreptul sa vanda acest vin.

In Vrancea exista peste 40.000 de podgoreni si doar 150 de combinate de vinificatie autorizate. De asemenea, in Vrancea sunt 200 de antrepozite fiscale autorizate.

Anul acesta, productia de struguri de vin este de circa 6.000 de kilograme la hectar, iar productia de struguri, estimata la nivelul judetului, este de aproape 29.000 de tone de struguri de vin. Productia de struguri este dubla fata de cea anului trecut. Din acest motiv, pretul unui kilogram de struguri a scazut la un leu.

Tot de anul viitor, societatile care au dreptul sa vanda vin vor putea pune in vanzare doar soiuri nobile. Legislatia europeana interzicerea vanzarea de vin obtinut din soiuri hibrid. Totusi, fermierii pot produce astfel de vin, pentru consumul propriu.

Suprafetele care insa nu sunt cultivate cu vita de vie de soi nobil nu vor primi subventii.