Urmasii svabilor din Banat vor sa ii ceara presedintelui Romaniei ca cimitirele stramosilor lor sa fie declarate monumente istorice. Raspanditi prin toata lumea, dar mai ales in Germania, cei care se mai intorc pe meleagurile unde au copilarit sunt dezamagiti de lipsa de respect cu care sunt tratate locurile de veci din cimitirele romano-catolice.

Etnicii de peste hotare atrag atentia asupra faptului ca in localitatile timisene Tomnatic si Lovrin mai multe morminte au fost vandalizate, au fost furate gardurile de fier, clopotul de la capela ori au fost sparte pozele si inscriptiile.

Furturi si vandalizari ale mormintelor

Departe de locurile unde s-au nascut sau despre care au auzit doar din povestile bunicilor, germanii simt inca nevoia de a avea o legatura cu radacinile lor. "Tot mai putin tineri se duc la biserica si mult mai putini viziteaza mormintele urmasilor.

Nu cred ca este neaparat necesar sa vizitezi un mormant pentru a te ruga pentru cei dragi, dar cred ca aceste locuri trebuie mentinute pentru cei care le doresc", a spus Susan Williams, stabilita acum in SUA.

Riscul de a pierde aceste locuri sfinte pentru svabi a creat ample discutii. Cornelia Kassem povesteste ce a descoperit in comuna Tomnatic in urma cu cativa ani. "Cautam mormintele stra-strabunicilor mei, care au murit la inceputul anilor '30. Mi s-a spus unde este acel loc si ca pe mormant este un obelisc negru. La fata locului am vazut ca pe obelisc scria alt nume, de origine maghiara.

Mai tarziu am aflat ca numele apartinea celor care au cumparat casa stramosilor mei si au sters totul de pe obelisc, trecand numele lor. Acest fapt nu este considerat neobisnuit, noii locuitorii ai satului considerand ca locul de veci apartine casei pe care o cumpara si ca se pot folosi de el", a spus Cornelia.

Dupa ce au ramas fara casele confiscate de comunisti, germanii isi doresc acum ca macar mormintele stramosilor lor sa nu mai fie atinse de nimeni. Oamenii considera ca problema cea mai mare ar fi preotul catolic din orasul Sannicolau Mare, despre care sustin ca vinde mormintele urmasilor maghiarilor sau rromilor.

In Tomnatic exista un cimitir ortodox, unde nu sunt acceptate persoane de alte religii. Din aceasta cauza -au mentionat germanii - decedatii sunt "primiti" in cimitirul romano-catolic. Oamenii sunt revoltati si pe faptul ca s-a incalcat o traditie veche de peste doua secole, prin ingroparea unui cetatean rrom in locul unde odinioara erau inmormantati copiii nebotezati.

"Pentru noi este un loc sfant, pe care nici nu aveam voie sa umblam. Acolo sunt acum doua morminte ale unor rromi, unul dintre ei de 67 de ani. La aceasta varsta nu avea ce sa caute printre copii", a adaugat Cornelia Kassem.

A doua mare problema este furtul a tot ceea ce inseamna metal. In octombrie 2005, lanturile de fier inca existau pe mormantul urmasilor Corneliei, iar in iulie 2006 acestea disparusera. "La vreo 100 de metri de acest mormant se afla case locuite de sateni, asa ca nu se poate sa nu fi auzit nimeni cand s-au taiat pilonii de care erau prinse.

Sunt ei faptasii, complicii sau le este numai frica sa vorbeasca? Atunci cand cimitirele noastre nu vor mai fi asa cum le-am cunoscut nici unul din cei plecati nu va mai veni "acasa", la ce sa vina?", se intreaba Cornelia.

Fenomen ce nu poate fi eradicat

Chiar ieri, politistii din comuna Periam au arestat patru tineri care au desenat pe biserica din localitate o zvastica si mai multe figuri intruchipand fortele raului. Din primele cercetari nu a rezultat ca acestia ar fi membri ai vreunei grupari sataniste, fapta lor fiind o actiune "teribilista", la fel ca si in celelalte cazuri.

Vicarul general al Episcopiei Romano-Catolice din Timisoara, Bocskey Laszlo, a declarat ca problema vandalizarii cimitirelor romano-catolice e mai veche, mai precis din anii '90. Din pacate, el sustine ca acest fenomen nu a putut fi eradicat si este departe de a fi stopat. "Fiecare paroh are atributia de a sesiza organele statului atunci cand se intampla asemenea fapte", a adaugat acesta.

La postul de politie din Tomnatic nu exista, insa, nici o sesizare de acest fel. In ceea ce priveste acuzatiile de vanzare a locurilor din cimitire catre diverse persoane de alte confesiuni, Bocskey Laszlo crede ca sunt nefondate.