Seful Statului Major General (SMG), Eugen Badalan, a fost pus pe liber in urma scandalului generat de contractul pagubos dintre MApN si Tofan Grup.

Primul pas a fost facut de ministrul libera lal MApN, Teodor Atanasiu, si de premierul Calin Popescu Tariceanu, care i-au cerut presedintelui Basescu, in mod oficial, ca generalul Badalan, seful SMG, sa se puna la dispozitie in urma deciziei DNA, adica sa paraseasca functia de sef al Statului Major General.

BZA a semnalat in urma cu o luna acuzatiile care planau asupra generalului Badalan, iar reactia maiorului Constantin Spanu, seful Compartimentului Relatii Publice al SMG, a fost virulenta in urma aparitiei articolului. Insa dreptatea a fost de partea ziaristilor, drept dovada, generalul Badalan si-a pierdut functia.

Badalan a fost trecut in rezerva, in urma refuzului de “a se pune la dispozitie”- procedura prin care un ofiter de rang inalt se retrage din functie odata cu inceperea urmaririi penale impotriva lui.

Traian Basescu a semnat trecerea in rezerva a generalului de patru stele, iar Badalan va incasa lunar o pensie de cel putin 2000 de euro, plus salarii compensatorii, la fel ca fostul sel al SMG, Mihail Popescu. De altfel, cei doi generali, ex-sefi ai SMG, se intalnesc si pe holurile DNA, fiind amandoi cercetati in dosarul afacerii dintre MApN si Tofan Grup.

Functia lui Badalan a fost preluata, dupa cum arata BZA, de viceamiralul Gheorghe Marin, seful Statului Major al Fortelor Navale, fost coleg de facultate cu Basescu la Academia Navala “Mircea cel Batran”. De altfel, presedintele Romaniei nu a negat ca optiunea sa se indreapta spre Fortele Navale.

Decizia de numire a viceamiralului in functia de sef al SMG a fost luata de ministrul Atanasiu pe ultima suta de metri, cu o zi inainte de a fi suspendat la randul sau de Basescu. Seful politic al Armatei, ministrul liberal Teodor Atanasiu, este urmarit penal pentru abuz in serviciu.

Presedintele Traian Basescu l-a instiintat pe ministrul Teodor Atanasiu ca este de acord, in urma recomandarii Comisiei Speciale a Presedintiei, cu inceperea urmarii penale in cazul sau. Atanasiu este acuzat de abuz in serviciu, in urma plangerilor formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si de catre deputatul PSD Eugen Bejinariu.

Cu toate ca este urmarit penal, ministrul MApN si-a pastrat functia pana in momentul in care a facut jocurile presedintelui Basescu. In urma cu doua zile Cotroceniul anunta printr-un comunicat de presa ca Traian Basescu a semnat decretul de suspendare a lui Teodor Atanasiu din functia de ministru al Apararii.

Ajuns in situatia de a fi cercetat penal intr-un caz de coruptie grav si cu functia pierduta, generalul Eugen Badalan a iesit la rampa, la inceputul acestei saptamani, cu declaratii populiste. Generalul Badalan a declarat ca institutiile simbol ale romanilor, Armata si Biserica, sunt atacate la fel ca turnurile gemene World Trade Center, in urma cu cinci ani.

“Primul turn”, Armata, a cazut, momentan, din cauza coruptiei care s-a insinuat in structurile sale de decizie. Al doilea turn, Biserica, are inca varful neatins, in ciuda deconspirarii unora din clericii care au colaborat cu Securitatea. Lovitura de gratie va fi data de desecretizarea averilor inaltilor ierarhi.