Legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) a starnit dispute intre partidele parlamentare. UDMR se opune infiintarii ANI, in ciuda faptului ca premierul Tariceanu a facut apel la partidele parlamentare sa aprobe in cursul lunii septembrie Legea privind organizarea si functionarea acestei institutii.

Politicienii clujeni considera si ei priorotara infiintarea Agentiei, o parte dintre ei fiind chiar de parere ca legea va fi adoptata in septembrie.

ANI are rolul de a verifica periodic declaratiile de avere ale demnitarilor si de a trimite spre verificare Parchetului toate cazurile de parlamentari care comit fals in aceste declaratii.

Este de notorietate faptul ca UDMR se opune infiintarii Agentiei in cursul acestei luni, pe motiv ca nu ar fi o prioritate. “Importante la acest moment sunt alegerile pentru Parlamentul European”, ne-a declarat liderul UDMR, Marko Bela, prezent zilele trecute la Cluj-Napoca.

Legea privind infiintarea ANI se numara deja printre angajamentele asumate de Romania in contextul aderarii la Uniunea Europeana, care trebuie realizate cat mai curand. Proiectul Legii, aprobat de Guvern, a fost trimis la Parlament, fapt care l-a determinat pe premierul Tariceanu sa-si exprime speranta ca Legea privind organizarea si functionarea ANI va fi aprobata in cursul acestei luni. Totodata, premierul a solicitat partidelor parlamentare sa sprijine proiectul.

“Am convingerea ca eforturilor noastre li se vor alatura eforturile Parlamentului si sper ca in cursul lunii septembrie Parlamentul sa poata aproba Legea privind organizarea si functionarea Agentiei de Integritate.

In acest fel dovedim clar ca avem vointa politica pentru a impinge reforma inainte, astfel incat justitia sa poata face dreptate in Romania si sa-si recapete credibilitatea”, a spus primul-ministru.

Recent, Tariceanu si-a exprimat “ingrijorarea” cu privire la modificarile aduse proiectului de catre Comisia Juridica a Camerei. “Este important ca acest proiect sa nu fie modificat in asa fel incat Agentia sa-si piarda rolul pentru care a fost gandit”, a subliniat premierul.

Cu ocazia unei recente vizite in Romania, comisarul european Franco Frattini a atras atentia ca sistemul juridic trebuie sa fie independent, dar nu intangibil. El si-a exprimat speranta ca Agentia pentru Integritate va fi infiintata in toamna acestui an, prin aprobarea de catre Parlament a legii promovate de Executiv.

Infiintarea Agentiei este o prioritate

In contextul acestor dispute, liderul democrat Emil Boc considera ca infiintarea ANI este prioritatea zero a Romaniei si ca UDMR ar trebui sa faca front comun cu Alianta, pentru finalizarea angajamentelor luate in vederea aderarii la UE, printre care figureaza si elaborarea acestei legi.

Logica UDMR, care vede mai importante alegerile pentru Parlamentul European, este amendata de deputatul PD Daniel Buda.

Democratul clujean considera si el ca infiintarea Agentiei este o necesitate in perspectiva aderarii la UE& “Ma mir ca UDMR nu doreste adoptarea acestei legi in conditii de urgenta, pentru ca alegerile pentru Parlamentul European pe care UDMR le considera prioritare pot fi facute in termen de un an de zile de la aderare, deci nu sunt absolut necesare acum”, explica Daniel Buda.

Un pronostic optimist vine de le deputatul PNL Horea Uioreanu, care este convins ca Agentia Nationala pentru Integritate va fi infiintata in aceasta sesiune parlamentara. “Comisiile vor discuta toate variantele si toate propunerile existente si cu siguranta se va adopta o lege in aceasta luna”, explica liberalul clujean.

Si senatorul UDMR Peter Eckstein considera ca aprobarea Legii ANI reprezinta o prioritate. El insista totusi asupra faptului ca “nu este sanatos sa spui ca tot ce vine de la Guvern sau Parlament este bun. Pe de alta parte, acest control al bunurilor dobandite ale demnitarilor si al averilor trebuie pastrat, deci acest proiect trebuie sa isi pastreze esenta”.

Un alt deputat UDMR, Mate Andras, considera ca este necesara aceasta lege, “este o prioritate si chiar saptamana viitoare va intra in dezbaterile Parlamentului”. Mate nu are alte obiectii in afara amendamentului potrivit caruia Agentia “nu poate sa aiba competente care sa se suprapuna cu ale altor institutii”.

Pozitia social democratilor, prin vocea senatorului clujean Vasile Dancu, este ferma in aceasta problema& “Agentia este un proiect care, daca a fost pornit, trebuie dus pana la capat”.

Dancu vede necesar consensul clasei politice si a dat exemplul Monicai Macovei, care sustinea inaintea campaniei electorale ca numirea procurorilor sa fie facuta de CSM, pentru ca dupa aceea sa doreasca exact contrariul. “Trebuie sa se ajunga la o formula negociata intre toate partile”, a conchis Vasile Dancu.