Unul dintre cei mai valorosi diplomati ai Romaniei post-decembriste, Teodor Baconschi, secretar de stat pentru Afaceri globale in Ministerul Afacerilor Externe, a fost demis din functie de premierul Tariceanu, la propunerea ministrului Ungureanu, ca urmare a politicii de restructurare.

Decizia premierului si a ministrului de Externe de a-l demite pe cel care a fost ani la rand Ambasadorul Romaniei la Vatican, un cunoscut intelectual de marca, teolog si publicist, are un puternic substrat politic.

Atributiile lui Baconschi, neinregimentat politic, vor fi preluate de Valentin Naumescu, secretar de stat in MAE, un obscur politician clujean, care nu poate concura cu Baconschi sub aspectul competentelor diplomatice. Socant, insa, deputatul Horea Uioreanu sustine ca, probabil, decizia lui Ungureanu a avut la baza “criteriul competentei”.

Comunicatul sec al Guvernului, facut public ieri, nu precizeaza motivele exacte ale deciziei de demitere a lui Teodor Baconschi. In schimb, acesta a sustinut in cadrul unei declaratii oferite HotNews.ro ca hotararea este motivata de operatiunea de reducere a posturilor de secretari de stat din toate ministerele.

“Este o surpriza”, a recunoscut Teodor Baconschi, pentru aceeasi publicatie on-line.

Fost ambasador la Vatican (1997 - 2001) si in Portugalia (2002 - 2005), Teodor Baconschi este considerat unul dintre cei mai valorosi diplomati de cariera ai Romaniei post-decembriste. El este artizanul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea in Romania, in perioada in care a fost ambasador pe langa Sfantul Scaun, spunandu-se chiar ca era ambasadorul favorit al Suveranului Pontif.

Atributiunile lui Baconschi - diplomat de cariera, deci neafiliat politic - vor fi preluate de liberalul Valentin Naumescu, secretar de stat pentru Diplomatie publica in MAE, in subordinea caruia va intra si departamentul de Afaceri Globale. Contactat de HotNews.ro, Teodor Baconschi a declarat ca, potrivit cutumelor diplomatiei, cariera sa de diplomat va continua cu o posibila plecare la post.

“Au existat discutii in acest sens, dar, deocamdata, nu ma pot pronunta cu privire la o destinatie anume. Sper doar ca proiectele pe care le-am gestionat sa fie continuate de succesorul meu in centrala MAE”, a mai spus Baconschi.

Considerente politice

Optiunea premierului Tariceanu de a-l sacrifica pe Baconschi, pentru a-l putea pastra pe Naumescu, are un un vadit substrat politic. Astfel, ar fi de spus ca Naumescu este vicepresedinte al PNL Cluj-Napoca. In alegerile locale din 2004 a obtinut un mandat de consilier judetean, functie din care a demisionat cand a fost numit secretar de stat.

El este, de asemenea, cadru universitar la Facultatea de Studii Europene a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj. Valentin Naumescu a candidat de doua ori, fara succes, pentru Senat, in alegerile din anii 2000 si 2004. De fiecare data, PNL a obtinut cate un singur mandat de senator, care i-a revenit Noricai Nicolai.

Naumescu a fost implicat de-a lungul activitatii sale politice intr-un singur scandal. In calitate de purtator de cuvant al PNL Cluj a trimis un fax prin care critica permanentul conflict de la nivelul administratiei clujene dintre fostul primar, Gheorghe Funar, si consilierii locali.

Conducerea PNL Cluj-Napoca a organizat, in aceeasi zi, o conferinta de presa, in care a dezavuat comunicatul trimis de Valentin Naumescu. Pe atunci, Organizatia PNL Cluj-Napoca era condusa de actualul deputat Horia Uioreanu, care in acea perioada era consilier local si care s-a simtit criticat de colegul sau de partid.

Precizam faptul ca, in ciuda insistentelor noastre, Valentin Naumescu nu a putut fi contactat pentru o declaratie oficiala in legatura cu “miscarile” de la MAE.

Pe de alta parte, deputatul liberal de Cluj Horea Uioreanu sustine ca, dupa cunostintele sale, decizia ministrului Ungureanu a avut la baza criteriul competentei si nu pe cel politic. “Nu stiu ce sa zic, probabil ca ceea ce face domnul Naumescu este apreciat la Minister. L-am vazut si in Parlament si s-a prezentat bine.

Aceasta decizie, de a-l pastra pe domnul Naumescu, cred si sper ca a avut la baza criteriul competentei. Nu cred ca s-a pus accent pe criteriul politic. Eu asa as fi facut”, a mai spus Horea Uioreanu, colegul de partid si de filiala al lui Naumescu.

Baconschi, un diplomat de exceptie

Teodor Baconschi a fost numit secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe la 21 ianuarie 2005. Parcursul sau formativ include licenta in teologie ortodoxa (Bucuresti), masteratul si, ulterior, doctoratul in istorie comparata a religiilor la Universitatea din Paris-Sorbona (magna cum laude), cu profesorul Michel Meslin.

A absolvit de asemenea ciclul post-doctoral din cadrul “New Europe College” (Bucuresti).

Teodor Baconschi a lucrat initial ca redactor la Editura Institutului Biblic (Bucuresti). Dupa 1989, si-a completat experienta profesionala prin ocuparea pozitiilor de consilier la Ministerul Culturii (1990), director al Editurii Anastasia (1995-1997), redactor-sef la TVR si lector la Facultatea de Filozofie a Universitatii Bucuresti.

In 1997 a optat pentru cariera diplomatica, fiind desemnat ca ambasador al Romaniei pe langa Sfantul Scaun, Ordinul Militar Suveran de Malta si Republica San Marino. Dupa incheierea mandatului (2001), a fost numit director general in Centrala MAE. Intre noiembrie 2002 si ianuarie 2005, Teodor Baconschi a indeplinit misiunea de ambasador al Romaniei in Republica Portugheza.

La 21 ianuarie 2005 a fost numit secretar de stat pentru Afaceri Globale in MAE. Pana ieri a detinut gradul diplomatic de ministru plenipotentiar.

Activitatea publicistica (sustinuta sub semnatura de autor Teodor Baconsky, in grafia consacrata de tatal sau, poetul A.E. Baconsky) cuprinde sapte volume de studii& eseuri, o constanta prezenta in presa culturala, conferinte la mai multe universitati europene si numeroase aparitii mediatice.

Teodor Baconschi vorbeste fluent franceza, engleza si italiana. Este membru al Asociatiei Internationale de Studii Patristice (AIEP, Paris) si fellow al Colegiului Noua Europa.

A primit Marea Cruce a Ordiului Pius al IX-lea (Vatican), Ordinul Sfintei Agatha (Republica San Marino), Ordinul “Serviciul Credincios”, Ordinul Meritul National (Republica Portugheza) si Ordinul “Steaua solidaritatii italiene”. S-a nascut la 14 februarie 1963, in Bucuresti. Este casatorit si are doi copii.