D-na Elena Ignat, inspector scolar general adjunct, crede ca anul scolar va debuta sub auspicii bune in judetul Alba, fiindca scolile au primit multi bani. Sigur, nu in toate scolile sunt finalizate lucrarile, din cauza ca banii au venit tarziu, insa partea buna a lucrurilor este faptul ca s-au aprobat fondurile.

Exista posibilitatea ca scolile sa-si organizeze activitatea pe schimburi, astfel incat reparatiile sa poata fi executate. Zilele acestea va fi o hotarare de guvern care va mai aloca fonduri scolilor care au depus proiecte de fezabilitate, iar alte scoli, care au primit o parte din bani, vor primi si restul banilor necesari.

Sunt si scoli care au depus proiecte abia in august-septembrie, dar vor primi si acestea fonduri.

S-au incheiat, practic, toate etapele miscarilor de personal, insa situatiile speciale aparute pe incadrare se rezolva pana la inceputul scolii. Manuale sunt destule, intr-o prima transa ajungand circa 80%, in cea de-a doua venind aproape tot.

Din totalul de 694 de unitati scolare, 352 au autorizatii sanitare de functionare temporara sau permanenta, aceasta insemnand cam 50% dintre scolile judetului. Inspectoratul si-ar dori ca toate scolile sa aiba autorizatii, insa aceasta depinde de capacitatea financiara a localitatii si unde nu este canalizare sau apa curenta nu poti avea pretentia de asa ceva in scoala.

Apoi mai depinde de importanta pe care primarii si consiliile locale o acorda invatamantului. In afara de acestea, pentru autorizatii sunt necesari si alti factori: luminozitatea, curatenia salilor de clasa, mobilierul etc. Totusi, crede d-na Ignat, acestea se pot rezolva si putem fi optimisti in privinta debutului anului scolar in judetul Alba.