In prefata festivalului, joi, 14 septembrie, de la ora 13:00, s-a desfasurat o conferinta de presa sustinuta de d-nii Claudiu Necsulescu, administratorul SC Jidvei SRL, Florin Marginean, vicepresedintele Consiliului judetean Alba, si Cristian Fuga, director de marketing al SC Jidvei SRL, acest festival fiind organizat anul acesta de SC Jidvei SRL si CJ Alba.

D-l Necsulescu a vorbit despre celalalt proiect comun al celor doua institutii, proiectul turistic „Drumul vinului din judetul Alba”, pe care d-l Marginean l-a prezentat mai pe larg. D-l Fuga a vorbit despre cele patru zile de spectacole organizate la Alba Iulia (primele trei) si la Jidvei (a patra).

Am aflat astfel ca in cele doua concursuri, de interpretare vocala si instrumentala, se vor intrece 30 de competitori, cate 15 pentru fiecare concurs. Au fost 90 de concurenti inscrisi, insa s-a facut o preselectie in cursul lunii august, ramanand doar cei 30. Bugetul festivalului depaseste 4,5 miliarde ROL, din care premiile sunt in valoare totala de 460 milioane ROL.

Jurizarea va fi facuta de catre personalitati cunoscatoare ale muzicii populare: profesorul Gheorghe Oprea, Marioara Murarescu, Ioan Bojin, Ioan Petru Comsa, directorul Centrului judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale Alba, Sergiu Cipariu.

Televiziunea Romana va prelua si difuza intregul festival, iar Alba Iulia a fost aleasa ca loc al desfasurarii primelor trei zile pentru motivul ca sala Casei de cultura a sindicatelor este destul de incapatoare pentru aparatura necesara TVR si pentru spectatori, alt motiv fiind, asa cum a completat d-l Necsulescu, acela ca Alba Iulia este parte a „Drumului vinului” si acest lucru trebuie respectat si evidentiat ca atare.