Pun pariu ca nici cu gandul nu ganditi peste cine-am dat joi - nu „pe la doi”, ci pe la 11:30 - la terasa de la Clubul oamenilor de afaceri (sau cum i-o mai fi zicand acum) din buricul targului Alba Iulia! Peste „discobolistii” Aurel Pantea, Eugen Curta, Cornel Nistea si Mircea Stancel, aflati intr-o sedinta de redactie.

Erau bucurosi nevoie mare fiindca in 13 septembrie Comitetul director al Uniunii Scriitorilor a aprobat infiintarea Filialei Alba a Uniunii.

Pentru infiintarea ei era nevoie de sustinerea a 20 de scriitori. Au fost de acord 26 de scriitori, unii de-aici, altii plecati de-aici, care au acceptat sa se inscrie in Filiala Alba.

D-l Pantea spera ca in octombrie sa se tina alegerile pentru desemnarea conducerii, la care va fi invitat sa participe si academicianul Nicolae Manolescu.

Totodata a tinut mortis sa precizeze ca „vinovatul” principal si „capul rautatilor” pentru aceasta reusita este nimeni altul decat Ion Dumitrel, presedintele Consiliului judetean Alba, care a avut ideea constituirii unei asemenea filiale.

Toti cei 4 au sustinut cu tarie ca nu l-au pomenit pe Dumitrel din slugarnicie, ci pur si simplu pentru recunoasterea franca a meritelor sefului administratiei publice judetene.

Si cum o veste buna nu vine singura, Filiala are si un sediu, o cladire aflata pe str. Bucuresti la nr. 2, in care va fi si sediul revistei Discobolul. Cladirea a fost cumparata de Consiliul judetean Alba.

Am aflat si reactia „invinuitului” la aflarea vestii. D-l Dumitrel a spus: „Ma bucur ca demersurile noastre au avut succes si ca ideea noastra a fost primita cu entuziasm la nivelul conducerii nationale a Uniunii Scriitorilor.

Chiar astazi am discutat telefonic cu domnul academician Nicolae Manolescu si i-am multumit pentru sprijinul sau, iar dansul mi-a spus ca proiectul nostru a intrunit unanimitate de voturi in Consiliul Director”.

Acum probabil unii vor zice: Bine, bine, de asta ne arde noua cand avem drumuri de reparat, altele de facut etc., etc., etc.?! Tot presedintele Dumitrel explica de ce era necesara astfel de filiala: „Avem in judetul Alba un potential extraordinar, avem oameni de cultura valorosi, dar aveam nevoie si de un mediu propice in care acesti oameni sa se poata manifesta.

Ideea de baza de la care am plecat a fost crearea unei filiale a Uniunii Scriitorilor tocmai pentru a da forta actului cultural”.