Luna noiembrie ar putea aduce vanzarea fabricii Rulmentul Brasov. Ca sa creasca atractivitatea uzinei, autoritatile ar putea sterge jumatate dintre datoriile acesteia.

In prezent, datoriile fabricii se ridica la circa 55 de milioane de euro. De asemenea, autoritatile de la Bucuresti ar putea acorda ajutoare de stat cumparatorului, dupa ce acestea vor fi avizate de Consiliul Concurentei.

Cel de-al treilea termen de privatizare al uzinei Rulmentul Brasov expira la data de 10 octombrie. Sansele ca Rulmentul sa isi gaseasca pana atunci un cumparator sunt minime.

In schema ajutoarelor de stat vor mai fi incluse companiile Electroputere Craiova si Aversa Bucuresti. , insa pana atunci nu se va schimba prea mult situatia uzinei.

Cel mai probabil, invoestitorii care vor cumpara aceste societati cu datorii reduse vor fi nevoiti sa investeasca pana in anul 2012 o suma echivalenta cu cea pe care nu o vor mai plati bugetului de stat.

Singura interesata de preluarea uzinei din Brasov a ramas compania israeliana Shabum International Ltd. Compania face de mai mult de 30 de ani afaceri cu Rulmentul iar preluarea companiei brasovene i-ar intari pozitia pe piata din sud-estul Europei.

Preluarea fabricii ar putea duce si la concedierea a 300 din cei 2.900 de angajati ai Rulmentului.

Au existat mai multe tentative de preluare a fabricii brasovene. Autoritatile au respins mai intai oferta de preluare formulata de Rulmenti Barlad. Compania este controlata de un consortiu turcesc.

A urmat apoi oferta depusa de consortiul format din Industrial GP SRL Bucuresti si Uzuc SA din Ploiesti, controlat de omul de afaceri Stefan Vuza. Si aceasta oferta a fost respinsa.

Fabrica din Brasov a fost scoasa la vanzare acum un an. De cateva luni, autoritatile au respins si varianta divizarii companiei in trei firme care sa fie vandute separat.