Sunt inca necunoscuti din punct de vedere politic si ocupa pozitii cheie in aparatul administrativ si cel guvernamental. Lupii tineri din UDMR, scoliti la Budapesta, au inceput timid, acum cateva luni, o miscare de reinnoire in sanul partidului. Tackas Csaba, presedintele executiv al formatiunii politice a insinuat ca grupul de la Cluj din UDMR ar fi interesat sa preia puterea.

Marko Bela s-a aratat mai ponderat si a precizat ca discutiile initiate de ministrul Comunicatiilor Nagy Zsolt, si cei din jurul lui au binecuvantarea sa. Ca o retea, tinerii din UDMR au penetrat, impreuna, in pozitii cheie partidul si structurile administrative, sprijinindu-se reciproc.

Ii unesc varsta, legaturile si apetenta pentru afaceri (spre deosebire de seniori pe care ii leaga in special trecutul politic si ideologic). Asta chiar daca multi dintre ei sunt functionari publici si, teoretic, ar trebui sa fie mai ponderati in a arata in declaratiile de avere cat de priceputi sunt la afaceri.

Liderul informal al grupului de reforma din UDMR este ministrul Comunicatiilor Nagy Zsolt, absolvent al Facultatii de Drept din cadrul UBB. Nagy a activat intens in zona organizatiilor non-guvernamentale controlate de UDMR, dupa ce a absolvit studii de management politic la Budapesta.

Nagy a detinut societatea Nap Consulting SRL, inregistrata la Cluj, alaturi de Naphegyi Andrea, care este in prezent angajata Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Presedintele CNCD este Asztalos Csaba Ferenc, suporter al aceluias grup de reforma din care mai fac parte deputatul Kelemen Hunor (apropiatul lui Marko Bela si viitor candidat pentru sefia UDMR), deputatul avocat Mate Andras de la Cluj, deputatul Antal Arpad de la Covasna, Barna Tanczos (presedintele Agentiei Domeniilor Statului), Gergely Olosz, presedintele Agentiei Nationale a Uraniului, si

vicepresedintele AVAS, Laszlo Gyerko. De-a lungul timpului Nagy a strans o avere frumusica din activitatile sale non-profit de la fundatiile culturale Janovics Jeno (membru fondator Marko Bela) si Progress.

Aceste doua fundatii, alaturi de celebra deja fundatie Communitas, au fost vehicolul de investitii in diverse afaceri sau finantari ale comunitatii maghiare, monopolizand si impartind discretionar fondurile primite din partea guvernelor roman sau maghiar.

La Targu-Mures, Nagy Zolt este asociat in cadrul societatii Gallop SRL, alaturi de seniorii partidului, pe care acum ii doreste reformati din cadrul UDMR, anume Borbely Laszlo, ministru secretar de stat al Lucr`rilor Publice, senatorul Takacs Csaba si deputatul de Mures Kelemen Attila.

Prietenul UDMR, la PSD se cunoaste

Jozsef Birtalan este pionul multifunctional al UDMR. Birtalan ocupa acum functia de presedinte al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP). In ultimele doua guvernari (CDR si PSD) a ocupat pozitiile de secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, al Transporturilor si vicepresedinte al Agentiei Nationale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii.

Birtalan a absolvit Facultatea de Mecanica din cadrul UT Cluj-Napoca. Detine actiuni si parti sociale la societatile Erdinvest SA, Transil SA, Ecosys-Consult SRL, Romlift-Serv SRL, Stage&Showtech Comimpex SRL, Financiara SA, BCR SA si Hexarom SRL (din Turda).

Societatea Romlift din Odorheiu Secuiesc a obtinut contracte cu institutii publice, primariile Odorhei si Targu-Mures, avand ca obiect vanzarea si inchirirea de utilaje pentru constructii.

Birtalan sustine ca in ceea ce priveste calitatea mea de presedinte ANFP, legea nu interzice nici macar presedintelui agentiei sa detin` actiuni sau parti sociale la diferite firme, in tara sau strainatate, chiar daca acestea ar fi derulat contracte comerciale cu statul.

Rolul politico-economic al lui Birtalan in cadrul UDMR a fost testat recent, cand acesta a facut parte din comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) SA. Tot de fosta banca de stat, din consiliul de administratie al careia Birtalan a facut parte, se leaga si afacera Financiara SA - Omniasig.

Financiara SA este o companie de asigurari controlata de BCR SA, la care seful ANFP detine actiuni. Intre Omniasig si Financiara SA s-au derulat mai multe afaceri, Omniasig fiind controlata de PSD prin actualul deputat Viorel Hrebenciuc. Ominiasig a cumparat apoi AGI Asigurari, la care Hrebenciuc si amicul sau Fahti Taher detineau actiuni.

Prezenta lui Birtalan in astfel de contexte nu este intamplatoare deoarece sunt de notorietate relatiile dintre Hrebenciuc si senatorul UDMR Verestoy Attila. Mai mult, Birtalan detine actiuni la ziarul de limba maghiara Romaniai Magyar Szo, inchis temporar, ziar controlat initial de Verestoy prin firma Editura Scripta SA din Oradea.

Afacerile, conturile bancare si proprietatile declarate de Birtalan (de peste 150 de mii de euro) sunt impresionante pentru statul sau de bugetar. Sportivul Borbely

Tot din partea UDMR Cluj a fost propulsat la Bucuresti si hunedoreanul Borbely Karoly in functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Tineret (ANT). Borbely se cadreaza cu profilul grupului de reinnoire din UDMR pentru ca are apetenta pentru afaceri, fiind pentru o perioada reprezentantul zonal al Societatii Ungare de Interes Public pentru promovarea investitiilor si comer]ului.

La Deva, Borbely detine societatile Conces SRL si Realsport SRL, iar la Cluj, societatea A&K International Consulting SRL. Prin intermediul Realsport SRL, la Deva, Borbely si asociatul sau Takacs Attila (fiul presedintelui executiv al UDMR Takacs Csaba) administreaza un compelx sportiv si a demarat anul trecut un parteneriat public privat cu Primaria Deva tot pentru un astfel de complex.

La mijlocul anilor 90, actualul secretar de stat a fost angajatul ziarului Nyugati Jelen, de limba maghiara, din Arad. Fostul presedinte al ANT, pesedistul Cristian Rizea, demis in urma unui scandal de deturnare de fonduri europene l-a atacat recent pe Borbely pretextand ca ar fi cheltuit aiurea, la randul lui, banii ANT.

Profilul noului politician UDMR

Mana dreapta a ministrului Nagy la Cluj este consilierul local Laszlo Attila, impus anul trecut lider al organizatiei judetene a UDMR tocmai in fata gruparii seniorilor, reprezentata pe plan local de deputatul Konya Hammar.

Laszlo se bazeaza la randul lui pe colegul sau de Consiliu Local, Irsay Miklos dar si pe Fekete Emoke (fosta consiliera locala in CL Cluj-Napoca), ocup` functia de consilier de stat pe probleme de administratie publica locala din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Presedintele UDMR Cluj este un om de afaceri rasat si are conexiuni puternice in mediul de afaceri maghiar din Cluj (care l-a si propulsat in functii). Laszlo detine parti sociale in societatile Eureka Group, Novo Farm, Rulmenti Suruburi si Salgo. Colegul sau Irsay controleaza la randul lui companiile Kopiernicus, Mobil Master, El Nino si Tourism Aviatica.

Cei doi oameni de afaceri sunt exponentiali pentru noul val de politicieni maghiari scoliti in mediul de afaceri si crescuti la umbra UDMR-ului, finantat, structurat si organizat asemenea unei mari societati comerciale pe actiuni.