Sindicatele din invatamant vor organiza astazi in Bucuresti un miting de protest, care denunta nerespectarea Acordului incheiat anul trecut cu Guvernul. Reprezentantii profesorilor cer pentru 2008 o crestere salariala medie de 38,47 %. La mitingul din Capitala participa astazi o suta de cadre didactice din Cluj-Napoca.

Colegii lor, ramasi acasa, nu vor lua parte, in semn de protest, la deschiderea anului scolar.

Reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale il acuza pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca refuza dialogul cu sindicatele din invatamant, acutizand astfel criza din sistem.

“Observam cu stupoare ca premierul Calin Popescu Tariceanu prefera sa discute cu organizatiile sindicale prin intermediul mass-media in loc sa se aseze la masa negocierilor. Acest lucru ne face sa ne gandim ca primului-ministru ii convine aceasta stare de tensiune.

Tinem sa-i amintim domnului Tariceanu ca in joc sunt interesele a peste cinci milioane de oameni, fie ei profesori, parinti sau elevi. Premierul, prin declaratiile facute, ne arata inca o data ca trateaza scoala si pe slujitorii ei cu aroganta”, a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN.

Croitoru sustine ca declaratiile reprezentantilor Executivului, referitoare la cresterile salariale, nu sunt reale. Sindicalistii considera ca guvernantii nu isi respecta programul de guvernare, in conditiile in care oferta de crestere medie anuala a salariilor este de 21,53%, iar Alianta a promis o majorare de 60% pe timpul mandatului.

In vederea respectarii acestui program, Guvernul ar trebui sa acorde pentru 2008 o crestere salariala medie de 38,47%. FEN asteapta in continuare un semn de la guvernanti, dar si de la presedintele Traian Basescu pentru reluarea de urgenta a negocierilor si dezamorsarea crizei.

Vioara Temian, vicepresedintele Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar clujean, spune ca o suta de profesori clujeni vor participa la mitingul de protest de astazi din Bucuresti. Cei care raman la Cluj nu se vor prezenta la festivitatea de deschidere a noului an scolar, ci vor ramane in sala profesorala in semn de protest.

Directorii scolilor vor prezenta parintilor si elevilor protestul cadrelor didactice, a precizat Temian.