In ciuda faptului ca elita si pseudoelita intelectuala a tarii il injura, il ironizeaza, dar mai ales il invidiaza pe oierul din Pipera, care castiga intr-o luna mai mult decat pot ei castiga intr-o viata, el este abia la inceputul carierei sale politice. Acesti intelectuali de elita ma acuza pe mine, Dan Pavel, ca as fi vinovat pentru ca studentul meu, Gigi Becali, a ajuns acolo unde este.

(In paranteza fie spus, unii dintre respectivii intelectuali mi-au fost prieteni. Cand au vazut cine este elevul meu, au inceput sa ma atace, dar ii multumesc lui Dumnezeu ca am scapat de asemenea falsi prieteni). Fara nici o modestie, recunosc ca am muncit din greu pentru schimbarea radicala a lui Becali, dar nu ma simt deloc vinovat. Dimpotriva.

Am facut dintr-un crestin cu puternice simpatii in zona dreptei radicale un politician crestin democrat. Nu l-am invatat pe patronul de la Steaua altceva decat le-am predat studentilor de la universitatile din Cluj si din Bucuresti, ci doar altfel, pentru ca legatura noastra era mult mai intensa.

Saptamanal, primesc sute de telefoane, de la ziaristi care vor sa afle tot felul de lucruri despre noua stea a politicii romanesti sau explicatii despre ascensiunea lui politica. Nu raspund, dar acum voi face o exceptie, pentru a sarbatori marea victorie de aseara a Stelei de la Kiev, unde a invins echipa considerata in ultimul deceniu cea mai puternica din Europa de Est.

Nu mai sunt consilierul politic al lui Becali din decembrie 2004. El a ajuns acolo unde este, desi a acumulat doar 15% din ceea ce l-am invatat. Am ramas prieteni, asa cum eram si inainte de anul electoral 2004. Multi dintre fostii mei studenti de la Cluj sau Bucuresti s-au suparat cand am declarat ca Gigi Becali este cel mai bun student al meu. Cand vor avea performante politice superioare, voi recunoaste ca m-am inselat.

Deosebirea dintre Becali si multi dintre fostii mei studenti este ca el a pornit sa invete cu un urias handicap cultural, dar a continuat sa invete mereu, creste si va invata tot timpul, dar mai ales ca pune in practica ceea ce invata. Am avut multe controverse cand ii eram consilier, dar acum influenta mea asupra lui este mai mare, desi nu suntem legati de vreun contract electoral.

Este o povara, pentru ca totul depinde de deznodamantul acestei mari provocari politice.

Ca intelectual, scriitor, filosof, profesor de stiinta politica sau chiar ziarist, ma gasesc intr-o situatie ciudata: lumea ma lauda, ma injura sau ma ironizeaza nu atat pentru cartile mele sau pentru ceea ce scriu, cat mai mult pentru relatia mea privilegiata cu Gigi Becali. Este cel putin nedrept. Aproape ca nu conteaza faptul ca am publicat carti care vor ramane ca puncte culturale de reper.

Nu stiu care va fi soarta cartilor pe care le pregatesc, dar stiu sigur ca, orice as face cu Becali, voi beneficia de o atentie de sute de ori mai mare. Ramane de vazut care parte a activitatii mele va conta mai mult pentru posteritate sau la Judecata de Apoi. Ca de contemporani nu imi pasa, din moment ce nici nu se sinchisesc de cartile mele, ci mai mult de ce l-am mai invatat pe Gigi.

Profund subiectiv si partizan in ceea ce scriu aici, am sa explic (foarte pe scurt) de ce cred eu ca Becali va reusi in politica la nivel foarte inalt. Totusi, in argumentele mele voi folosi nu doar o particica din ceea ce stiu, ci si logica, abordarea analitica si referirea la fapte.

Multi cred ca Becali isi datoreaza ascensiunea doar performantelor echipei Steaua. Este un factor care conteaza, dar nu este nici singurul, si nici decisiv. Adversarii politici il subestimeaza si incearca sa se lupte cu el in plan material, unde oricum este mai puternic financiar, dar ei nu inteleg ca oierul Gigi Becali duce o lupta spirituala.

Presedintele PNG este cel mai mare filantrop din perioada postcomunista. El a construit prima biserica in Pipera, inainte de a-si face propria casa, cu 15 ani in urma. Deja pana in 2004, cand a intrat in politica, ajutase sute de biserici, manastiri, orfelinate, case de batrani, scoli etc.

Desi ziarele si televiziunile evita subiectul, Becali a ajutat mult mai mult sinistratii din diferite parti ale tarii (Vadu Rosca, Rast) decat Guvernul Romaniei sau autoritatile locale. Mii de preoti si calugari se roaga pentru el, ca si sute de mii de credinciosi.

Principalul scop politic al lui Gigi Becali este reinvierea spirituala a neamului romanesc, care a fost distrus de catre regimul comunist totalitar. El crede ca bunastarea materiala a oamenilor nu poate veni decat in urma acestei reinvieri spirituale.

Adversarii politici ai lui Becali au ramas tot un fel de comunisti, marxisti, care isi duc lupta doar pe planul material, al intereselor financiare, sinecurilor, jafului de la stat, fiind nepasatori fata de saracirea continua a paturilor defavorizate ale populatiei (batranii, tinerii, o parte insemnata a taranimii, grupuri proletare largi, dar chiar si absolventi de facultati).

Or, Becali provine tocmai de acolo, el s-a ridicat de jos, iar oamenii il iubesc, il respecta si au incredere in el pentru ca il simt drept unul de-al lor.

Chiar daca snobii fac misto de Gigi, pentru ca este vulgar si slobod la gura, pentru ca periodic explodeaza, pentru ca nu este politicos, totusi el este singurul politician din Romania care spune adevarul pana la capat, indiferent de consecinte. Este superbogat, nu intra in politica pentru a jefui tara, ci este dispus sa investeasca o mare parte din averea sa pentru a-si indeplini crezurile.

Il obsedeaza nedreptatea din aceasta tara si, desi este unul dintre cei mai bogati, el continua sa priveasca si sa inteleaga lumea la fel cum o fac milioanele de defavorizati din societatea noastra. Prima institutie care a inteles ca Becali merita recunoasterea si sprijinul este Biserica.

Biserica, institutia in care romanii au cea mai mare incredere, ii recunoaste marile merite filantropice si dimensiunea spirituala a angajamentului politic. Astfel, chiar azi (ieri - n.red.), la Sibiu, Becali a primit de la mitropolitul Laurentiu Streza crucea Andrei Saguna a Ardealului.

Din limita de spatiu, inchei aici primul articol din seria de probabil 100 de texte de care as avea nevoie pentru explicarea omului Becali, dar si natura fenomenului Becali. Voi continua insa doar daca cititorii sunt interesati sa afle cine este adevaratul Becali de la o sursa autorizata, nu de la cei care se ocupa cu dezinformarea.