Mai multi profesori de la Universitatea de Vest din Timisoara acuza Comisia de Etica de presiuni asupra avocatilor care ii reprezinta intr-un proces pe care il au cu institutia.

Dascalii au cerut membrilor Senatului sa dizolve in intregime aceasta structura, sa se organizeze alegeri pentru formarea unei alte structuri de acest gen, precum si revocarea continua a dreptului consilierei juridice Florentina Radu de a mai face parte, in viitor, din comisie.

In aceasta situatie s-a ajuns dupa ce, de aproape un an, toti cei 1.200 de profesori presteaza gratuit jumatate de norma in plus, adica 4 ore, fara a fi platiti.

Iancu Lucica, Marcel Tolcea, Gheorghe Clitan, Vasile Docea si Daniel Vighi au atacat in contencios-administrativ, la Tribunalul Timis, hotararea Senatului, care prevedea obligativitatea efectuarii orelor in plus peste norma maxima, pe motiv ca nu fac cercetare stiintifica. Instanta a decis suspendarea hotararii si revenirea la situatia precedenta.

Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, profesorii universitari s-au plans ca asupra avocatilor lor, Valentin Constantin si Alin Speriusi, ambii profesori la Facultatea de Drept din cadrul institutiei de invatamant superior, s-au facut presiuni. "In 12 septembrie, in plina desfasurare a procesului, Comisia de Etica a universitatii i-a convocat pe avocati, chipurile pentru a-i audia.

Celor doi li s-a reprosat ca ne reprezinta in acest proces de contencios-administrativ, invocandu-se de catre Comisia de Etica un imaginar conflict de interese", a spus Daniel Vighi. Acesta a atras atentia ca interventia comisiei amintite este "inacceptabila", pentru ca denota o "imixtiune grosolana in relatia cu avocatii, pe parcursul desfasurarii unui proces".

Universitarii sunt revoltati de imixtiunea acestei comisii in proces, in conditiile in care aceasta structura a fost aproape inexistenta in viata institutiei de invatamant. In plus, profesorii mai sustin ca aceasta comisie ar trebui sa se ocupe de cazurile de plagiat, de posibilele situatii de favoritism, de depistarea securistilor, ori presiunile care se fac asupra cadrelor didactice.

"Cea care a reclamat avocatii la Comisia de Etica este consilierul juridic al universitatii, Florentina Radu, care reprezinta institutia in proces cu noi. In acelasi timp, este membru de drept al acestei comisii. Cei doi avocati sunt adversarii ei in procesul nostru si tot ea i-a reclamat la Comisia de Etica. Asta este lipsa de etica.

In loc sa ne prejudicieze interesele, consiliera ar trebui, in calitatea noastra de angajati ai acestei institutii, sa ni le apere", a mai spus Daniel Vighi.

Universitarii nu mai vor soapte pe la colturi

Cadrele universitare vor sa ceara si daune morale, dar sumele nu au fost stabilite inca. Salariile pe care le au profesorii, conferentiarii si asistentii incep de la 8 milioane de lei vechi si ajung chiar la zeci de milioane. "Am depus acest protest doar noi 5, dar vor castiga toti cei 1.200 de angajati. Le aparam demnitatea. Macar sa ne fi spus de la inceput ca nu au bani sa ne plateasca.

Ne-au pus o jumatate de norma in plus si ne dau cu 50 la suta mai putini bani. La un salariu de 8 milioane ar trebui sa mai avem 4 milioane in plus", a adaugat profesorul.

"Acum, la Universitatea de Vest se discuta pe la colturi. Dorim democratizarea institutiei. Vrem sa facem un grup de reforma, in care sa discutam. Suntem abuzati si santajati", a mai declarat Vighi.

El a adaugat ca in perioada urmatoare profesorii vor solicita listele cu numele celor care au fost colaboratori sau informatori ai fostei Securitati, fiind siguri ca pe aceste liste se regasesc si profesori de la Universitatea de Vest.

"La Facultatea de Stiinte Socio-Umane sunt probleme. Acolo se creeaza formatori de opinie. Vrem sa vedem listele cu turnatorii", a mai spus unul dintre profesori.

Nu este pentru prima data cand Universitatea de Vest este implicata intr-un scandal. La inceputul acestui an, rectorul Ioan Mihai a fost in atentia procurorilor Anticoruptie, el fiind acuzat in mai multe randuri si de profesori ca "taie si spanzura prin institutie".