Sansele ca Rosia Montana Gold Corporation sa obtina autorizatia de mediu pana la sfarsitul anului sunt minime. Procedura de autorizare este extrem de lunga, pentru ca dosarul este complex.

Oficialii Rosia Montana Gold Corporation trebuie sa raspunda tuturor intrebarilor legate de proiectul minier din Muntii Apuseni si apoi sa completeze studiul de impact asupra mediului. Afirmatiile ii apartin ministrului Mediului, Sulfina Barbu.

Ea a afirmat ca lista intrebarilor adresate in cele 14 dezbateri publice din Romania si in cele doua din Ungaria este lunga. Potrivit legislatiei romanesti, reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation sunt obligati sa raspunda la toate acestea.

Intrebarile din Ungaria vor veni la Ministerul Mediului in data de 30 septembrie. Pe baza raspunsurilor de intrebari, compania va trebui sa depuna o serie de completari la studiul de impact asupra mediului.

Acest studiu va fi trimis apoi comisiei tehnice interministeriale de avizare care va propune emiterea sau neemiterea autorizatiei de mediu. Prima varianta a studiului de impact a fost depusa in acest an.

Daca va fi cazul, autorizatia de mediu va fi emisa printr-o hotarare de guvern. Sulfina Barbu spune ca nu exista un termen-limita pentru emiterea autorizatiei.

UE schimba directiva

Pe de alta parte, ministrul Mediului a atras atentia ca a fost emisa o noua directiva europeana in domeniu. Aceasta a scazut concentratia maxima admisa a cianurilor din lacurile de decantare a minereului de la 50 de unitati pe milion la 20 de unitati pe milion.

In proiectul depus de compania canadiana, concentratia lacului cu cianuri din Muntii Apuseni ar fi de 10 unitati pe milion. Folosirea tehnologiei cu cianuri este unul dintr emotivele pentru care proiectul minier este contestat.

Un alt motiv este acela ca realizarea exploatarii miniere ar distruge renumitele vestigii romane din antica localitate minereasca Alburnus Maior. Reprezentantii companiei cu capital canadian sustin ca a cest critici ar fi nefondate.