Senatorul Ioan Talpes, fost sef al SIE si om de incredere a fostului presedinte Ion Iliescu, si-a prezentat ieri, la Constanta, proiectul politic pe care l-a intitulat Uniunea Populara Social Crestin.

Talpes a precizat ca este vorba despre un grup de initiativa in vederea crearii Uniunii, iar ca pana la jumatatea lunii octombrie partidul va fi inscris la tribunal, fiind stranse, pana in prezent, circa 25.000 de semnaturi numai in judetul Constanta, in intreaga tara numarul semnaturilor ajungand la aproximativ 100.000.

Printre subiectele abordate in cadrul conferintei, pe langa prezentarea formatiunii politice pe care si-o doreste cu sanse atat in Parlament, dar si la Bruxelles, Ion Talpes nu a putut rata subiectul „dosariadei” - o tema asupra careia, evident, a avut atat de multe de spus... Senatorul a declarat ca, in afara de dosarele si microfilmele arse imediat dupa decembrie 1989, restul dosarelor se afla in arhiva Serviciilor Secrete, fiind convins ca aceasta arhiva va fi folosita pentru a se face curatenie in viata politica romaneasca. „Le-am spus unora sa nu fie fraieri, sa creada ca daca si-au scos dosarul pe hartie, gata, au scapat. Toate aceste dosare se afla pe microfilme, si pe jachete (n.r. microfilme speciale care puteau contine pana la 350 de dosare), si mai devreme sau mai tarziu vor iesi la iveala“, a mai declarat Ioan Talpes, adaugand chiar ca va face o interpelare senatoriala prin care va solicita sa fie facute publice nu doar numele politicienilor care au colaborat cu fosta Securitate, ci si a persoanelor inca active.

„Sa fie facuti cunoscuti si retrasi”, a spus Talpes. Senatorul a mai precizat ca a vazut multe dosare, dar ca nu poate spune ale cui erau, iar ca in cazul anumitor dosare a preferat sa nu le vada pentru ca ar fi aflat lucruri care ar fi insemnat asumarea unui risc prea mare.

Concluzionand, Ioan Talpes a mai declarat ca „in luna urmatoare vor exista niste surprize penibile...” si ca, in orice caz, subiectul a facut ca „natiunea noastra sa consume mai multa imagine decat paine”. Cu toate acestea, senatorul considera desecretizarea un lucru mai mult decat esential pentru „curatarea clasei politice”.

„Iliescu este un personaj foarte romantic”

Despre viitorul partid - Uniunea Populara Social-Crestina -, senatorul a mai adaugat ca, pe viitor, nu este exclusa o colaborare chiar si cu PD. Cat priveste relatia apropiata a acestuia cu Ion Iliescu, IonTalpes a pus in garda presa: „Lasati-l in pace pe Iliescu!”.

„Iliescu este un om care crede in ceva, el a crezut cu adevarat in acea perioada in dezvoltarea comunista a tarii. Sansa acestei tari a fost ca oameni ca el au participat la acel regim incercand sa-l faca mai uman. El este un personaj foarte romantic, care a suferit din cauza oamenilor din jurul sau, pentru ca a fost deziluzionat.

I-am spus ca voi fi alaturi de el mereu, ca om, dar politic nu“, a mai afirmat Talpes. In alta ordine de idei, Ioan Talpes a avut, fata de declaratiile republicanului Gheorghe Dinu, o atitudine de delimitare, lasand senzatia ca intre cei doi exista o mare diferenta si nu au nici o tangenta in privinta proiectelor politice.

„Cred ca acesta e nivelul de percepere a lui Dinu”, a fost unul dintre comentariile concludente pe care Ioan Talpes le-a facut, la un moment dat, la adresa presedintelui Partidului Republican.

Un alt subiect atins de Talpes s-a referit, pe de alta parte, la ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu, despre care a spus ca „e bine ce se intampla”, pentru a se vedea cat anume este „adevarat din tot ceea ce se invoca” in controversata poveste.