Piata imobiliara din Romania cunoaste la momentul actual un avant fara precedent in istoria moderna a plaiurilor mioritice, fiind sectorul economic ce va beneficia in urmatorii 5-7 ani de investitii straine si autohtone estimate la mai multe miliarde de euro.

Pe langa marii investitori imobiliari care au fost atrasi de piata imobiliara romaneasca - cu precadere de cea bucuresteana - din toate colturile Europei si nu numai, un alt segment in care s-a inregistrat in ultimii doi ani o crestere spectaculoasa este cel al construirii si achizitiei de locuinte pe baza creditului imobiliar si ipotecar.

Sectorul imobiliar din Romania reprezinta la ora actuala singurul domeniu al economiei mioritice in care se poate vorbi cu adevarat de investitii straine semnificative.

Este vorba - potrivit analistilor pietei imobiliare romanesti - de investitii deja demarate sau despre care s-au facut declaratii de intentie ferme, ce ating fabulosul (pentru Romania) nivel de mai multe miliarde de euro, majoritatea dintre aceste gigantice investitii imobiliare fiind plasate in Bucuresti si in marile orase ale tarii.

Ansambluri arhitectonice si rezidentiale de mari dimensiuni, proiectate atat pe orizontala, cat si pe verticala, dotate cu spatii comerciale si cele destinate birourilor pentru firme, cu locuri de joaca pentru copii, parcari acoperite multietajate si alte facilitati la cele mai inalte standarde internationale de confort, constituie proiectele care vor impanzi in urmatorii ani atat suburbiile capitalei Romaniei, cat si unele cartiere ale Bucurestiului considerate pana acum ca fiind fiefuri ale saraciei rezultate din conceptia comunista a cartierelor muncitoresti. Altele, cum ar fi zonele rezidentiale de la Baneasa (Bucuresti) sau de la Corbeanca care si-au castigat deja o notorietate nationala vor cunoaste in continuare o noua etapa de extindere.

Un exemplu in acest sens este proiectul companiei Regatta care si-a propus sa construiasca la Corbeanca un nou ansamblu rezidential denumit Northpoint Residence ce va fi finalizat in cursul anului viitor si pentru care se vor cheltui 6 milioane de euro.

Totodata, mari investitii imobiliare cifrate la mai multe sute de milioane de euro si avand ca destinatie atat spatiile de locuit, cat si cele comerciale se afla in curs de derulare in municipiul Constanta, precum si in alte orase importante ale Romaniei.

Acest veritabil boom al investitiilor imobiliare din tara noastra a depasit cu mult cele mai optimiste prognoze pe care analistii acestui domeniu le faceau in urma cu un deceniu. Un alt aspect interesant este faptul ca provenienta capitalurilor destinate investitiilor imobiliare din Romania este deosebit de diversa.

Astfel, importante capitaluri investite sau care urmeaza a fi cheltuite in urmatorii 5-7 ani pentru realizarea unor proiecte imobiliare amplasate pe teritoriul romanesc apartin unor investitori din state cu economii dintre cele mai puternice la nivel mondial precum Israel, Italia, SUA, Belgia, Australia, Germania, dar si din alte tari de unde putini s-ar fi asteptat sa vina intreprinzatori interesati sa-si cheltuiasca banii pentru dezvoltarea sectorului imobiliar mioritic, cum ar fi Lituania, Turcia, India sau China. Numai in cursul anului 2006 aceste investitii straine pe piata imobiliara din Romania vor atinge 800 milioane de euro.

Numitorul comun al tuturor acestor investitori straini il reprezinta interesul pentru profitabilitatea iesita din comun a investitiilor imobiliare din Romania, un domeniu in care pretul terenurilor, dar mai ales cel al constructiilor civile (locuinte, spatii comerciale, pentru birouri, etc.) a crescut in ultimii 10 ani in mod exponential, aspect ce dovedeste faptul ca investitia imobiliara in tara noastra reprezinta o afacere extrem de rentabila nu numai pentru romani, ci si pentru straini.

Creditele imobiliare si ipotecare cunosc o inflorire fara precedent

alta directie de evolutie spectaculoasa a pietei imobiliare autohtone o reprezinta constructia si achizitia de locuinte pe baza creditelor ipotecare si imobiliare.

Aceasta latura a pietei imobiliare romanesti a cunoscut de asemenea, mai ales in ultimii doi ani, o crestere semnificativa, fapt dovedit si de inflorirea fara precedent a ofertei bancare de creditare in acest domeniu, statisticile aratand ca aproape jumatate dintre romanii care isi cumpara prima lor locuinta apeleaza la un credit ipotecar.

In acest sens este important de mentionat faptul ca aproape toate institutiile bancare din Romania dispun de un portofoliu de credite ipotecare si imobiliare. Beneficiarii acestor servicii bancare sunt in special persoanele fizice, in randul acestora remarcandu-se cu precadere tinerii pana la varsta de 40 de ani.

Explicatia acestei situatii consta in cererea mare de locuinte din Romania, o tara unde dupa caderea regimului comunist constructia de locuinte ieftine si deci accesibile marii majoritati a populatie, s-a diminuat drastic.

Cu toate acestea, datele facute publice de Institutul National de Statistica releva faptul ca in primul semestru al anului 2006 numarul locuintelor terminate a fost de 11.914, in crestere cu 1.915 locuinte fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pe de alta parte, creditul imobiliar si ipotecar este accesibil doar unui procent extrem de mic din numarul total al romanilor care au nevoie stringenta de un spatiu locuibil.

Insa si in aceasta directie in ultimii ani a intervenit o oarecare schimbare in sensul ca pe de o parte a crescut numarul romanilor in special tineri care au atins un castig lunar ce le permite accesarea creditelor mentionate (cu conditia sa dispuna de venituri lunare certificate prin documente, care sa le permita rambursarea ratelor), iar pe de alta parte este vorba despre concetateni de-ai nostri ce au acumulat un avans substantial din pretul total al unei locuinte, lucrand in strainatate. Acesti din urma beneficiari ai creditelor imobiliare sau ipotecare folosesc imprumutul bancar doar ca sa acopere diferenta ce le lipseste din costul apartamentului sau casei pe care intentioneaza sa o achizitioneze, astfel ca rambursarea creditului se va face in rate mult mai suportabile.

Tinand cont de multitudinea si varietatea tipurilor de credite imobiliare si ipotecare puse la dispozitia clientilor romani de majoritatea bancilor comerciale ce functioneaza pe teritoriul Romaniei, am selectat mai jos doar cateva dintre cele mai des utilizate sau care se adreseaza unei categorii inedite de beneficiari.

Credite „traditionale” si inedite pentru cumpararea de locuinte

Astfel, Banca Comerciala Romana ofera mai multe categorii de credite imobiliare si ipotecare dintre care amintim: Camin Extra/Super BCR-credit imobiliar in lei sau in valuta (euro si dolari) care permite cumpararea sau construirea de imobile, cumpararea de terenuri aflate in intravilan, precum si acoperirea cheltuielilor pentru amenajari, modernizari, viabilizari si reparatii de locuinte.

Suma maxima acordata de banca este de 75% din valoare imobilului sau al devizului estimativ pentru lucrarile efectuate la respectivul imobil, nefiind limitata decat de capacitatea de rambursare a imprumutatului.

Dobanda la aceasta categorie de credite variaza intre 6,4% si 16,5% pe an in functie de destinatia imprumutului, perioada de rambursare, moneda in care se acorda si tipul dobanzii (fixa, variabila, revizuibila). Perioada maxima de rambursare este de 25 de ani.

Punte Extra/Super BCR- este un credit punte si acorda numai persoanelor fizice, proprietari legali ai unei locuinte, in scopul achizitionarii sau construirii unei alte proprietati imobiliare.

Acest tip de credite se acorda in RON, EUR sau USD si cuprinde doua variante, prima impunand beneficiarului sa-si vanda imobilului detinut in proprietate in scopul rambursarii creditului intr-o singura transa (avans minim de 25% din valoarea investitiei, termen maxim de restituire 12 luni pentru cumpararea de imobile si 24 de luni pentru construirea de imobile), iar cea de a doua varianta presupunand doar finantarea achizitiei ori a constructiei celui de-al doilea imobil (25% din pretul imobilului este suportat de beneficiar, perioada maxima de rambursare variaza intre 20 si 25 de ani, in functie de moneda in care se acorda creditul), iar dobanzile sunt cuprinse intre 10% si 16,5%.

Rezidential Extra/Super BCR- credit ipotecar in lei sau valuta acordat pentru efectuarea de investitii imobiliare cu destinatie locativa sau cu alta destinatie decat cea locativa, precum si pentru rambursarea unui credit ipotecar pentru investitii imobiliare contractat anterior de beneficiar.

Suma maxima acordata este de un milion de euro sau echivalentul acestei sume in RON ori USD, termenul maxim de restituire este de 25 de ani, avansul minim nu trebuie sa fie mai mic de 25% din valoarea investitiei, iar dobanda variaza intre 7% si 14% pe an.

Rezidential Plus BCR- reprezinta un pachet de produse financiar-bancare in lei cuprinzand un credit ipotecar, un certificat de asigurare de viata, o asigurare complexa a locuintei, un card de credit si unul de debit.

La randul sau, CEC-ul dispune de o oferta bogata de creditare a cumpararii, constructiei sau modernizarii unei locuinte: Credite ipotecare pentru cumparare si constructie de locuinte proprietate personala (durata maxima de creditare 35 de ani, dobanda 9,58% pe an, imprumutul asigurand maxim 75% din valoarea pretului de vanzare al imobilului).

Credite pentru investitii imobiliare-cumparare de locuinta si a terenului aferent daca este cazul. Acest tip de credite pot fi rambursate in maxim 30 de ani, acopera 75% din valoarea pretului de vanzare al imobilului si beneficiaza de o dobanda anuala de 9,75%. Credite pentru investitii imobiliare-construirea de locuinte.

Se acorda persoanelor fizice cu varsta de peste 18 ani pe o durata maxima de 30 de ani, la o dobanda variabila de 9.75% pe an si care acopera cel mult 75% din pretul de vanzare al respectivei locuinte. Credite pentru investitii imobiliare-modernizarea, repararea sau consolidarea locuintelor.

Durata maxima de creditare este de 10 ani pentru modernizare si reparare si de 20 de ani pentru consolidare, acopera maxim 75% din valoarea devizului estimativ, iar dobanda variabila anuala este de 9,75%. Credite pentru investitii imobiliare - cumpararea de terenuri.

Se acorda de asemenea, pentru o perioada maxima de 30 de ani, acopera cel mult 75% din pretul de vanzare al ternului si beneficiaza de o dobanda variabila de 9,75%. Credite pentru investitii imobiliare-creditul punte. Este un credit pe termen scurt (maxim 12 luni) si are ca destinatie cumpararea unei a doua proprietati imobiliare cu obligatia vanzarii celei dintai.

Creditul dispune de o perioada de gratie maxima de 60 de zile, in functie de durata de creditare si nu poate depasi valoarea locuintei aflata in proprietatea beneficiarului si care urmeaza a fi vanduta.

Pe langa aceste credite imobiliare si ipotecare „traditionale”, anumite institutii bancare private care functioneaza in Romania acorda si tipuri de credite imobiliare sau ipotecare inedite ce se adreseaza unei categorii de clienti mai speciala.

Un exemplu in acest sens este Banca Italo-Romena care acorda prin bancile din Italia membre ale grupului bancar din care face parte si Banca Italo-Romena, cetatenilor romani ce lucreaza in peninsula italica in mod legal si care dispun de venituri salariale care pot fi certificate, credite ipotecare pentru achizitionarea unei locuinte atat in Romania, cat si Italia.

De asemenea, Raiffeisen Bank a lansat recent un tip de credite pentru cumpararea sau construirea de locuinte, case de vacanta ori pentru achizitia de terenuri in franci elvetieni la o dobanda anuala 4,9% si o perioada de rambursare maxima de 25 de ani.