Cartierele marginase ale Mangaliei au constituit, de la an la an, unele dintre cele mai periculoase zone ale orasului, de cele mai multe ori autoritatile si fortele de ordine lasandu-i pe locatarii de aici sa isi faca prorpiile legi.

In „top”-ul cartierelor periculoase ale Mangaliei se afla zona „Colonisti“, cu cartierul „baracilor“, unde locuiesc cateva sute de cetateni de etnie rroma si turca, alaturi de alte mii de mangalioti romani. In general, relatiile dintre cele trei etnii sunt destul de pasnice, in special intre cei mai vechi locuitori ai zonei, stabiliti aici de generatii.

Problemele cele mai mari sunt insa create de „noul val” de rromi, veniti in Cartierul Colonisti in urma cu putini ani si care au primit, inainte de anul 2000, locuinte sociale in zona „neagra“, cunoscuta sub denumirea de „la baraci“. Sute de rromi sau rromi turco-musulmani locuiesc in cateva cladiri („baracile”) aflate pe strada M.I. Dobrogeanu.

De-a lungul timpului, zona a constituit prioritatea numarul 1 a patrulelor de politie din Mangalia, chemate sa aplaneze scandalurile dintre clanurile de rromi sau pentru a „scoate din barlog” infractori periculosi, urmariti local sau general, „rude” ale rromilor de aici, aciuate din toata tara, atrase de castigurile de pe litoral, fireste, cea mai mare parte rezultate din furtisaguri sau chiar talharii. Romanii din zona au luat, incet, obiceiul de a nu mai protesta fata de disparitia unor bunuri din curti - s-a furat aici aproape orice, de la orataniile din ograda si pana la banale obiecte din fier, depozitate prin gospodarii.

Acest refuz de a depune plangeri la politie se datoreaza, pe de o parte, lipsei unor masuri mai drastice din partea fortelor de ordine in cazul in care acestea prind hotii (pedeapsa - o banala amenda), iar pe de alta parte intimidarii si presiunilor care s-ar face asupra familiilor care ar depune astfel de plangeri din partea „impricinatilor“ si rudelor acestora.

In plus, multi dintre rromii din zona sunt cei mai ferventi comercianti de tigari si cafea fara timbru, afacere practicata la orice colt de strada din Mangalia, avand in acest sens protectori dintre cei mai „ilustri“ in comunitatea locala.

Nopti albe in Cartierul Colonisti - urlete, scandaluri si batai, sub ferestrele locatarilor zonei

Mai mult, daca pana la ora actuala rromii certati cu legea se multumeau sa injure ca la usa cortului pe oricine li s-ar fi pus in cale, se pare ca pana la amenintarile cu moartea si chiar trecerea la gesturi „practice” nu mai este decat un pas.

Este cazul unuia dintre cetatenii care locuiesc in preajma „baracilor“, care, de o perioada buna de timp, traieste un adevarat cosmar, ce a culminat cu un episod ce putea sa il coste viata.

Ion Gheorghiu (adevaratul nume nu i-l publicam, la rugamintea mangaliotului terorizat de vecinii rromi), locatar al strazii Garii, aflata la cateva zeci de metri de „baraci“, se teme zilele acestea pentru viata lui, dupa ce a „indraznit“ sa atraga atenta hoardelor de rromi beti si pusi pe harta ca vacarmul pe care il fac in fiecare noapte la ferestrele casei lui sunt insuportabile pentru un pensionar bolnav de inima. „Chiar de cand mama mea a murit, in 1997, iar eu m-am stabilit pentru mai bine de sapte luni pe an la Mangalia, in casa mostenita de la ea, am avut probleme cu rromii de la „baraci“.

Urlete, injuraturi, manele ascultate la maximum, tipete si plansete de copii mici, motorete turate la maximum, scandaluri si batai, mizerie de la atelajele lasate cu orele in preajma casei mele, toate acestea m-au adus in pragul disperarii.

Marea majoritate a rromilor de la baraci care isi petrec o buna parte a noptilor in preajma Strazii Garii o fac pentru ca la unul dintre chioscurile de langa casa mea le vinde bautura ceva mai ieftin decat la celelalte alimentare, mult mai apropiate de locuintele lor.

In momentul in care le-am atras atentia, mi i-am si facut dusmani, pentru ca vecinii mei nu au indraznit niciodata sa protesteze...”, afirma Ion Gheorghiu.

Rromii s-au „modernizat” - ii improasca pe cei care li se opun cu acid

„Am fost injurat si amenintat cu bataia si moartea de mai multe ori, insa totul a culminat pe 9 septembrie, in jurul orelor 22.30 cand am fost batut in strada, aruncandu-mi-se pe spate si picioare acid. Mi-au fost provocate rani grave la nivelul coloanei lombare si a genunchilor.

Totul a inceput in momentul in care rromii au trimis pe langa curtea mea o fetita de circa 12-14 ani, care m-a injurat, determinandu-ma sa ies din curte.

Rromii care erau la acea ora in magazinul alimentar au tabarat asupra mea si, pentru ca strada este neiluminata, au putut sa ma atace fara ca eu sa ma pot apara in vreun fel, aruncand asupra mea substanta aceea care mi-a ars hainele”, declara barbatul agresat.

In cateva minute dupa ce Ion Gheorghiu a putut sa se refugieze in curte, scapand din mainile atacatorilor cu ajutorul unui spray paralizant, in fata casei au aparut 10-15 persoane, care l-au amenintat cu moartea si cu incendierea locuintei. La cateva zile dupa incident, sicanele au continuat, rromii facandu-si din fata curtii omului... WC public! Amenintarile au continuat la adresa barbatului.

Desi a apelat la fortele de ordine, pana la ora actuala nici unul dintre vinovati nu a fost prins si anchetat. De-a lungul timpului, numai din curtea cetateanului respectiv, au fost furate zeci de obiecte de uz gospodaresc, lasate in curte, dar, dupa cum bine stiu locuitorii Colonistiului, aceste gainarii sunt la ordinea zilei.

„Am ajuns sa fac pe paznicul, de la miezul noptii si pana in zori, pentru ca imi renovez casa si am multe materiale de constructii in curte. Aud deseori, din intuneric, cum se comenteaza faptul ca nu dorm, iar hotii nu pot sa intre in curte. Politia trece fugitiv, cu masina de patrulare, timp in care rromii se ascund.

Sper ca macar acum fortele de ordine sa faca ceva, sa ia ceva masuri, pentru ca ma tem pentru viata mea“, conchide Ion Gheorghiu.

Pe 10 septembrie, medicul de garda de la Modulul de Urgente al Spitalului Municipal Mangalia punea diagnosticul in cazul ranilor provocate de substanta coroziva aruncata asupra lui Ion Gheorghiu: „contuzii si escoriatii in zonele lombara, sacrala si ale gambelor”.

Deocamdata, unica masura luata de politia din localitate a fost trimiterea victimei la Medicina Legala din Constanta, unde, pe proprii bani, urmeaza sa isi faca noi „constatari medico-legale”...