Asa cum v-a obisnuit, GAZETA va prezinta in fiecare saptamana ce inseamna o zi de munca pentru un VIP clujean.

Daca pana acum GAZETA a insotit pe parcursul unei zile de munca oameni politici, din administratia locala, judeteana sau regii autonome, in aceasta saptamana am monitorizat cotidianul lui Ioan Petran, inspector-sef al Inspectoratului Teritorial Cluj din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC).

Absolvent al Institutului Politehnic clujean in 1992, doctor in stiinte ingineresti din 2002, Petran a fost de-a lungul timpului preparator, asistent si sef de lucrari, in prezent acesta fiind conferentiar la Facultatea de Constructii si Instalatii Cluj-Napoca.

Actualul inspector-sef al Inspectoratului Teritorial in Constructii Cluj (ITC) este membru al Partidului National Liberal (PNL) din anul 1994 si vicepresedinte al PNL Cluj incepand din anul 2001. Mai mult, din anul 2004, Petran este si consilier judetean al Aliantei Dreptate si Adevar Cluj.

High-tech pentru clujeni

Atata timp cat ISC este organismul tehnic specializat pentru exercitarea controlului statului cu privire la respectarea disciplinei in urbanism si a regimului de autorizare a constructiilor, precum si la aplicarea unitara a prevederilor legale in domeniul calitatii in constructii, munca lui Petran presupune vizite dese pe santiere si verificari ale unor lucrari care au fost reclamate ca fiind ilegale.

Toate acestea, in detrimentul unei slujbe in care esti “legat” de munca de birou.

O zi de munca obisnuita pentru Petran incepe la ora opt dimineata si se incheie undeva in jur de ora 15 sau 16, timp in care inspectorul-sef este practic legat de cele doua telefoane mobile prin care coordoneaza munca celor 50 de inspectorilor de teren din cadrul institutiei pe care o conduce si reglementeaza problemele ce apar in judetele aflate in subordinea ITC Cluj si anume Maramures, Bistrita - Nasaud si Alba.

Un lucru foarte interesant este ca in interiorul institutiei conduse de catre Petran exista un calculator ultimul racnet, dotat cu ecran digital si touchpad, primit de la Guvernul Romaniei de catre toate Inspectoratele de Constructii din tara - care poate fi accesat in mod gratuit de catre toti clujenii interesati de pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a se incadra in legalitate atunci cand doresc sa construiasca un imobil sau pentru a fi la curent cu ultimele legi in ceea ce priveste urbanismul.

Dupa fapta...

Alaturi de Vasile Muresan, expertul economist in cadrul Inspectoratului Teritorial in Constructii Cluj si mana dreapta al lui Petran, inspectorul-sef verifica plata facturilor telefonice din cadrul institutiei pe luna trecuta.

Plafonul in care angajatii inspectoratului trebuie sa se incadreze este de 100 RON, insa, din pacate, o parte dintre acestia aleg sa abuzeze de acest drept, realizand costuri telefonice care nu pot fi explicate prin celebra sintagma “in interes de serviciu”.

Astfel, “pedeapsa” aplicata de Petran in aceasta privinta este tragerea din salariul lunar al fiecarui angajat, in functie de depasirile inregistrate. La fel ca in viata de zi cu zi, si in plan profesional sau chiar politic Petran se ghideaza dupa un motto simplu dar eficient: “daca gresesti, platesti!”.

Pentru ca este inspector-sef, om politic dar si consilier judetean, Petran trebuie sa jongleze cu toate cele trei responsabilitati.

Tur prin teritoriu

Astfel, dupa ce se intereseaza telefonic de modul in care decurg inspectiile unui angajat din cadrul institutiei pe care o conduce cu privire la respectarea Planul Urbanistic General aflat in vigoare in ceea ce priveste ridicarea unui imobil, Petran devine consilier judetean si fixeaza o deplasare la sedinta de consiliu local din comunca Dabaca, judetul Cluj.

De altfel, in cursul saptamanii trecute, Petran s-a deplasat alaturi de colegul sau de partid, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, in localitatea Sanmartin, pentru a verifica modalitatea in care decurge reabilitarea drumurilor in acea zona, modernizare care a saracit destul de mult “pusculita” judetului.

Turul de forta in teritoriu a continuat pentru Petran si cu o vizita de lucru la Primaria Gilau, unde inspectorul-sef si-a oferit experienta in consilierea unor probleme legate de urbanismul din acea zona. In ceea ce priveste audientele, acestea sunt programate la fiecare doua saptamani.

Atata timp cat Petran reprezinta cea mai mare autoritate in constructii din regiune, acesta este nevoit sa se confrunte doar cu situatiile cele mai complicate in ceea ce priveste urbanismul.

Cu toate acestea, usa biroului sau este in permanenta deschisa pentru cetatenii care considera ca au o problema care nu sufera amanare si care, in opinia lor, tine doar de competenta inspectorului-sef Ioan Petran.