Aproximativ o suta de reprezentanti ai profesorilor clujeni au participat la mitingul de protest din Bucuresti, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute. Cei ramasi acasa au citit un protest al profesorilor si au purtat ecusoane sau banderole albe in semn de protest. Mihail Hardau, ministrul Educatiei, considera ca invatamantul este o prioritate a Guvernului.

Reprezentantii profesorilor clujeni au participat vineri la mitingul de protest organizat in Bucuresti de catre sindicatele din invatamant. In cele mai multe dintre scolile clujene, profesorii au dat citire unui protest al Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Clujean si au purtat ecusoane ori banderole albe.

Manifestarile de protest ale profesorilor clujeni ramasi acasa s-au rezumat la un discurs critic la adresa Guvernului, citit in unele scoli de catre lideri sindicali, in cadrul ceremoniei de deschidere a anului scolar. Unii dintre acestia au renuntat insa la aceasta actiune, iar profesorii au participat la festivitatea de deschidere a anului scolar.

Printre unitatile de invatamant, unde anul scolar a inceput in conditii normale, a fost si scoala nr. 10 din Cluj-Napoca. La festivitatea de deschidere a participat si primarul Emil Boc, ale carui fiice invata la aceasta scoala.

Primarul le-a multumit profesorilor ca nu au stricat ceremonia de deschidere a noului an scolar si a marturisit ca se simte mai emotionat chiar decat atunci cand a intrat in turul doi al alegerilor pentru Primarie. Cadrele didactice protesteaza impotriva faptului ca li s-a promis o crestere salariala de numai 15 %, in conditiile in care au solicitat o marire de 60 %.

Pe de alta parte, profesorii au recunoscut ca s-au imbunatatit unele conditii de munca.

Reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii afirma ca 98 la suta din scolile din tara au organizat festivitati de deschidere in prima zi de scoala. Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a declarat ca 20 de mii de profesori s-au aflat in strada, dar trei milioane si jumatate de copii s-au aflat in salile de clasa, cu 300 de mii de profesori.

Pe de alta parte, ministrul Educatiei considera ca “Guvernul a dovedit ca invatamantul a devenit prioritate nationala, prin investitiile fara precedent care au fost facute pe parcursul acestui an.

S-au alocat suplimentar 860 milioane euro din care 600 milioane euro pentru infrastructura, iar restul pentru acoperirea cresterilor salariale si a diferentelor salariale din anii 2001-2004”. Hardau a adaugat ca exista deja proiectia bugetului pe anul viitor, iar in 2008 toate scolile vor fi autorizate sanitar, reabilitate termic si informatizate.