Oficialii Rosia Montana Gold Corporation trebuie sa completeze studiul de impact asupra mediului si sa raspunda intrebarilor ministerului legat de acest proiect. Declaratia a fost facuta de ministrul Mediului, Sulfina Barbu, care a participat la Cluj la manifestarile Eco Life- Eco Zoone.

Sulfina Barbu a precizat ca reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation sunt obligati sa raspunda la toate intrebarile prezentate in cele 14 dezbateri din Romania si in cele doua din Ungaria. Intrebarile din Ungaria vor veni in data de 30 septembrie.

Pe baza raspunsurilor, compania cu capital canadian din Rosia Montana va trebui sa depuna o serie de completari la studiul de impact asupra mediului. Acest studiu va fi trimis apoi comisiei tehnice interministeriale de avizare, care va propune emiterea sau neemiterea autorizatiei de mediu. Daca va fi cazul, autorizatia de mediu va fi emisa printr-o hotarare de guvern.

Sulfina Barbu spune ca nu exista un termen-limita pentru emiterea autorizatiei, desi reprezentantii companiei din Rosia Montana au anuntat ca ar dori sa primeasca aceasta autorizatie pana la sfarsitul anului. Tot ministrul Mediului a atras atentia ca a fost emisa o noua directiva europeana in domeniu.

Aceasta a scazut concentratia maxima admisa a cianurilor din lacurile de decantare a minereului, tehnologia care ar urma sa fie folosita la Rosia Montana, de la 50 de unitati pe milion la 20 de unitati pe milion. In proiectul depus de compania canadiana, concentratia lacului cu cianuri din Muntii Apuseni ar fi de 10 unitati pe milion.