Ioan Petrut, ex-directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Cluj, este cercetat de DNA Bucuresti intr-un dosar de abuz in serviciu. Potrivit surselor noastre, Ioan Petrut a semnat doua contracte intr-o singura zi privind una si aceeasi lucrare, acordata prin incredintare directa societatii Tiona SRL din judetul Bihor.

Valoarea totala a contractelor incheiate intre DRDP Cluj si Tiona SRL se ridica la 5,6 miliarde lei vechi. Colac peste pupaza, exista suspiciuni legate de interesele lui Petrut in firma bihoreana. Desi Petrut se intalneste cu Legea in conditii nu tocmai comode, fostul director DRDP Cluj nu vrea sa elibereze casa pe care a cumparat-o ilegal de la institutie decat cu executor judecatoresc.

Dupa trei ani de sefie la DRDP Cluj, Ioan Petrut, in prezent directorul general suspendat al DRDP Cluj, s-a hotarat sa cumpere o casa in Cluj-Napoca, desi are mai multe proprietati in orasul Dej. S-a intamplat ca achizitia imobiliara sa fie tocmai una din locuintele de serviciu ale DRDP-ului.

Astfel, in 2004, inainte sa bata ceasul schimbarilor politice, Petrut a facut o cerere prin care isi manifesta dorinta de a cumpara vila 2B de pe strada Lunii nr.5, unde locuia in chirie fiul sau. Petrut a platit 12.000 de euro pe o vila despre care spune ca “e o cocioaba din rigips”.

Incercarea ilegala a fostului director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj (DRDP), Ioan Petrut, de a pune mana pe una din locuintele de serviciu ale institutiei l-a adus in fata instantelor de judecata. Si a pierdut. In plus, pretul lacomiei va fi de 14.000 RON cheltuieli de judecata.

Vila cumparata de Petrut de la DRDP a fost construita dupa 1989 si nici macar nu se incadreaza in categoria locuintelor construite din fondurile statului. Mai mult, locuinta este considerata ca “activ” din punct de vedere legal, iar directorul DRDP era in incapacitate de a dobandi prin cumparare bunuri din patrimoniul CNADNR.

Afacerea a fost incheiata pe vremea cand Mihai Basulescu era la carma CNADNR. Zis si facut, Petrut a platit 12.098 euro plus TVA pentru casa cu numarul 2B, compusa din trei dormitoare, camera de zi, 2 bai, bucatarie, hol si casa scarilor. Aprobarea cererii lui Petrut a fost data de Mihai Basulescu, fostul director al CNADNR, desi juristul institutiei a constatat si a sesizat incalcarea legii.

Potrivit Legii Locuintei nr.114/1996, “persoanele care au detinut sau detin in proprietate locuinta proprietate personala care indeplineste conditiile minimale prevazute de Lege nu pot cumpara locuinta de la stat”.

Deci, actul normativ prevede cat se poate de clar ca a avea in proprietate o locuinta (nu se specifica unde) atrage interdictia de a cumpara de la stat, la pret extrem de avantajos, apartament sau casa de serviciu. Or, familia Petrut are nu una, ci trei case in Dej, plus o casa de vacanta in judetul Salaj. Toate facute din salariul de bugetar, de aproximativ 2.200 RON.

Demitere urmata de procese

Dupa demiterea lui Petrut din functia de director al DRDP Cluj, respectiv a lui Basulescu din CNADNR, au inceput sa iasa la iveala si ilegalitatile. CNADNR a deschis un proces impotriva lui Ioan Petrut pentru fals in declaratii. Prima infatisare in dosarul 8061/2005 a avut loc la Judecatoria Cluj in 23 iunie, anul trecut.

CNADNR a cerut anularea contractului de vanzare-cumparare pentru locuinta de serviciu pe care Petrut a cumparat-o ilegal in 2004. Desi a fost repus in functie, in urma unui proces pe care l-a castigat cu Compania, Petrut este suspendat din cauza procesului penal pentru fals.

CNADNR a trimis o notificare prin care anunta familia Petrut ca la data de 25.08.2006, la ora 10, sa se prezinte la imobilul de pe strada Lunii nr. 2 B pentru a-l preda institutiei. Totodata li se solicita achitarea sumei de 14.577 RON cu titlu de cheltuieli de judecata si comunicarea unui numar de cont bancar. Insa, Petrut a preferat sa prelungeasca litigiul cu CNADNR.

In raspunsul la notificare, Ioan Petrut specifica urmatoarele: “In legatura cu predarea imobilului, va rugam sa observati ca prin SC nr. 10.877/2005 a Judecatoriei Cluj-Napoca nu s-a dispus predarea imobilului (evacuarea), ci s-a dispus doar constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare de CF.

Asa fiind, nu aveti temei sa solicitati predarea imobilului decat daca se solicita prin instanta acest lucru.” Mai direct spus, fostul director al DRDP nu vrea sa paraseasca locuinta care apartine de drept institutiei decat cu executor judecatoresc. Ceea ce presupune deschiderea unui nou proces cu CNADNR.

Chiriasul rau-platnic

Surse din companie ne-au informat ca Petrut va fi pus la plata chiriei, la pretul pietei clujene, in mod retroactiv si cu titlu executoriu. Pe de alta parte, conform surselor amintite, familia Petrut a folosit mobila din vila de serviciu, desi nu a fost cumparata odata cu imobilul.

In timp ce CNADNR se lupta sa-si recapete imobilul de serviciu folosit ca un pension de ex-directorul Ioan Petrut, acesta a intrat in colimatorul legiuitorilor si pentru activitatea manageriala. Potrivit surselor noastre, impotriva lui Ioan Petrut s-ar fi deschis un nou dosar penal la sesizarea CNADNR pentru abuz in serviciu.

Dosar care se afla in custodia DNA Bucuresti, competenta in caz datorita prejudiciului si faptului ca DRDP Cluj este direct subordonata CNADNR.

Contracte la indigo

Potrivit surselor din CNADNR, Ioan Petrut a semnat in 2004 doua contracte intr-o singura zi privind una si aceeasi lucrare, acordata prin incredintare directa societatii Tiona SRL din judetul Bihor. Valoarea totala a contractelor incheiate intre DRDP Cluj si Tiona SRL se ridica la 5,6 miliarde lei vechi. Colac peste pupaza, exista suspiciuni legate de interesele lui Petrut in firma bihoreana.

Societatea Tiona Trans SRL are doua sedii, unul in comuna Cefa, iar al doilea in Oradea, pe strada Renasterii nr. 42. Tiona SRL se ocupa de transporturi si inchirieri de autovehicule. Tiona SRL este un vechi colaborator al DRDP Cluj, iar in anii 2005 si 2006 castiga din nou contracte pentru deszapezire si inchirierea de autovehicule in urma unor licitatii deschise.

BZA va reveni cu detalii in cazul contractelor dintre DRDP si Tiona SRL pe masura ce vor evolua cercetarile in cazul aflat in lucru la DNA. In ciuda insistentelor noastre, Ioan Petrut nu a dorit sa vorbeasca despre procesele sale.

Intrebat de natura contractelor semnate de DRDP Cluj cu Tiona in perioada 2005-2006, noul sef al DRDP Cluj, Ion Pantelimon a declarat ca atribuirea lucrarilor s-a facut legal, in urma unor licitatii. Vom reveni.

Ioan Petrut, fost primar al orasului Dej in mandatul 1992-1996, din partea PUNR, a ajuns la PSD, iar apoi directorul uneia dintre cele mai banoase institutii -Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj. Ioan Petrut a condus institutia mentionata din 2001 pana in toamna anului 2004.

Potrivit surselor noastre, impotriva lui Ioan Petrut s-ar fi deschis un nou dosar penal la sesizarea CNADNR pentru abuz in serviciu. Dosar care se afla in custodia DNA Bucuresti, competenta in caz datorita prejudiciului si faptului ca DRDP Cluj este direct subordonata CNADNR.