Renania Trade, firma detinuta de fratii Roland si Orlando Szasz, se pregateste sa isi adjudece o licitatie de zeci de miliarde de lei, organizata de E.ON Gaz Romania * Caietul de sarcini a fost intocmit “plagiind” specificatiile tehnice pentru cele 24 de produse solicitate de catre E.ON din oferta Renania * Licitatia, desfasurata pe 14 septembrie, poate fi contestata si pentru ca nu s-a respectat termenul legal intre transmiterea anuntului de participare la Monitorul Oficial si data anuntata pentru licitatie * Maestra de ceremonii din partea E.ON, Simona Madarasan, care a prezidat si comisia de licitatie.

Licitatia pentru echipamente de protectie individuala anuntata de E.ON Gaz Romania, proprietarul Distrigaz Nord SA, pentru 31 august si desfasurata in 14 septembrie miroase puternic a aranjament. Nu o spunem noi ci documentele in baza carora s-a desfasurat licitatia. Dar sa vedem cum s-a desfasurat totul.

Degringolada termenelor

Anuntul de licitatie a fost publicat in 10 august in Monitorul Oficial, in cuprinsul caruia se anunta organizarea licitatiei publice deschisa cu imbunatatire de pret pentru achizitionarea de echipamente de protectie individuala.

In anuntul de licitatie, termenul de depunere al ofertelor a fost stabilit pentru 31 august, un termen de altfel contestat la licitatia propriu zisa, asa cum avea sa recunoasca presedinta comisiei de licitatie, Simona Madarasan, din cadrul Biroului Achizitii Logistica. Dar asupra acestui aspect vom reveni mai jos.

In caietul de sarcini care a fost achizitionat de catre 18 firme erau solicitate 24 de produse, la care, in mod normal, ar fi trebuit sa fie atasate 24 de fise tehnice - fisa cu specificatiile si caracteristicile produselor. In fapt, la inceput, doar 16 dintre produse aveau fise tehnice.

Reprezentantul uneia din firmele prezente si la licitatie, General Conf, a sesizat primul ca o parte din fisele tehnice lipsesc si a solicitat clarificari la fisele tehnice, care le-au fost transmise tuturor participantilor.

De asemenea a fost decalat termenul licitatiei, cumparatorii caietelor de sarcini fiind anuntati in 30 august, printr-un fax, ca licitatia va avea loc la o data care le va fi comunicata ulterior. Dupa o saptamana, participantii au fost instiintati ca licitatia urmeaza sa aiba loc in 5 septembrie.

Simpatic, pentru 14 septembrie, reprezentantii E.ON Gaz Romania anunta participantii ca depunerea de oferte se face doar pentru 23 de produse.

Profii in achizitii

Daca asupra amanarilor si a modului cum a fost pusa la dispozitia firmelor interesate documentatia de participare la licitatie ne-am lamurit, sa vedem cum au ticluit reprezentantii departamentului Achizitii si Logistica, sub semnatura directorului Rolf Meyer si a Simonei Madarasan, caietul de sarcini, astfel incat produsele Renania Trade sa se muleze pe cerintele de protectie ale E.ON Gaz Romania.

Sau cum au modificat de vreo trei ori fisele tehnice astfel incat firma fratilor Szasz sa se califice fara probleme, iar alti participanti nu, pe motiv ca oferta lor nu indeplineste conditiile tehnice solicitate in caiet.

Sa luam un exemplu, la intamplare. E.ON a solicitat, la inceput, in caietul de sarcini incaltaminte de protectie care sa prezinte urmatoarele caracteristici - sa aiba talpa rosie E.ON si bombeul dintr-un material special.

In 24 august, cand firmelor le-au fost comunicate modificarile la caietul de sarcini, cei de la Achizitii - Logistica au solicitat prin fisa tehnica cu totul alte detalii la produsul respectiv, si anume ca incaltamintea sa aiba talpa cu insertie metalica, iar bombeul sa fie metalic.

In 5 septembrie, tandemul Meyer - Madarasan trimite fise tehnice revizuite, in sensul ca la incaltaminte, produsul pe care l-am ales drept model, talpa era identica cu cea inscrisa in prima fisa. Sa fi fost un scurtcircuit de concediu, cine stie? Nu trebuie sa va mai spunem ca exact caracteristicile respective le are doar Renania Trade.

Poate nu ar fi rau sa ne legam si de un alt aspect din caietul de sarcini - E.ON a solicitat un compleu antistatic pentru a-i proteja pe muncitori impotriva exploziilor. Daca nu au scule adecvate, ceea ce se si intampla, cu sau fara compleul special, muncitorul explodeaza de la o scanteie facuta de ciocanele antice pe care le folosesc.

Poate cea mai simpatica cerinta din caietul de sarcini, intocmit de biroul de achizitii logistica al E.ON Gaz Romania, este cererea de centuri de siguranta cu trepied. Ca o precizare pe care o consideram necesara ar fi ca impreuna cu trepiedul o centura de siguranta este de 10-15 ori mai scumpa (un trepied este cotat la 1000-2000 euro, in timp ce o centura de siguranta costa in jur de 100 euro).

Doar ca in caiet cu toate ca garantia de participare se depune pentru toate produsele nu apare nicaieri specificate cantitatile de trepiede solicitate, sau mai mult nici nu s-a solicitat garantie de participare pentru acestea. Or fi fost bonus oferit de adjudecatar pe banii E.ON si, mai ales, ai platitorilor serviciilor furnizate de distribuitorul de gaz.

De asemenea, am remarcat si solicitarea ca franghia pentru chingi sa aiba patru impletituri - cum din nou are doar Renania, in timp ce ceilalti ofertanti au pe stoc din verificarile noastre doar cu trei impletituri. Siguranta oferita de cea cu trei impletituri este la fel de mare ca si cea cu patru impletituri, ceea ce este o prevedere suspecta din caietul de sarcini.

Daca cineva are rabdare sa compare specificatiile tehnice din fisa tehnica a chingii, spre exemplu, ar putea sa observe ca parca ar fi fost copia la indigo a celei din caietul de oferta al Renania, asa cum se poate observa in documentele scanate.

Un alt produs care se regaseste doar in “portofoliul” de produse al Renania sunt cizmele, produse de Profitec si pentru care Renania are contract de exclusivitate pe distributie, care se regaseste in caietul de sarcini pus la dispozitie de E.ON. Daca comparati veti vedea ca fisa tehnica a cizmei este exact aceeasi comercializata de Profitec cu o inaltime de 38 de cm.

Miza zecilor de miliarde

E.ON Gaz Romania, care va plati pentru produsele licitate zeci de miliarde de lei, a optat pentru produse care se regasesc doar in oferta Renania, incalcand din punctul nostru de vedere prevederile OUG 34/2006 care modifica legea achizitiilor publice, la intelegere cu reprezentantii Renania. Altfel nu ne explicam cum de s-au potrivit atat de bine marfurile oferite de Renania cu cerintele E.ON.

Ati putea crede ca orice ofertant care a cumparat caietul de sarcini ar putea intra in hora licitatiei. Va spunem ca este extrem de dificil sa faci rost de marfa, darmite sa o mai si produci inainte cu 20 de zile de o licitatie, in conditiile in care echipamentele de protectie trebuie testate, certificate la Bucuresti, iar procedura greoaie dureaza cel putin o luna.

Banuielile noastre merg atunci si mai departe, in lipsa refuzului de a comenta al celor implicati, si anume ca reprezentantii Renania impreuna cu cei de la achizitii isi impun caracteristicile tehnice ale echipamentelor lor deoarece stiu dinainte cu un an ce va fi solicitat la urmatoarea licitatia si isi procura materia prima si produc echipamentele.

Licitatia contestata

In ziua licitatiei am incercat si noi sa participam. Suntem convinsi ca, daca nu ar fi fost ceva suspect, comisia de licitatie prezidata de Simona Madarasan ne-ar fi acceptat in sala de consiliu de pe Justitiei, unde s-a desfasurat licitatie. Lucru ce nu s-a intamplat.

La licitatie s-au prezentat doar sase firme din cele 18 care au cumparat caietul, cei mai importanti jucatori fiind Renania Trade, Nakita Prod, General Conf Bucuresti, Nimar Reghin- socotita o societate “iepure” a Renania si Danger din Brasov.

Ofticati ca ne-am postat in fata sediului E.ON, membrii comisiei de licitatie au tras la un moment dat jaluzele, pentru a masca ceea ce se intampla in sala.

De asemenea, am remarcat ca nici nu incepuse bine licitatia ca una din firme a contestat licitatia deoarece s-a organizat inainte de termenul legal, asa cum avea sa-si informeze Simona Madarasan sefii germani. Cu toate acestea licitatia si-a continuat cursul.

Nefiresc, incepand cu oferta financiara si nu cu cea tehnica cum v-ati astepta si care ar putea fi considerat un criteriu de descalificare pentru firmele care nu indeplinesc cerintele din caietul de sarcini.

Interesant este ca Renania a venit de data aceasta cu preturi foarte mici, solicitand spre exemplu 8 milioane pentru un compleu, in conditiile in care pentru acelasi produs au cerut si obtinut de doua ori pretul de la o alta companie din domeniul gazelor naturale.

Vom astepta insa rezultatul licitatiei sa vedem daca comisia a merge mai departe si va incredinta contractul Renaniei, dupa o licitatie in care castigatorul era indicat dinainte.

Probleme de termen

Un alt lucru care nu este tocmai legat de licitatie este organizarea fara respectarea termenului reglementat in OUG 34. Astfel, o licitatie se organizeaza in 52 de zile de la transmiterea spre publicare a anuntului de licitatie.

Reprezentantii E.On au afirmat insa ca firma pe care o reprezinta se incadreaza in prevederile referitoare la o autoritate publica, probabil mizand pe participatia statului, prin Ministerul Economiei si Comertului, in actionariatul E.ON Gaz Romania. Oricum si in acest caz licitatia ar fi trebuit sa aiba loc in 28 de zile si nu in 21 de zile cum aparea in anuntul initial.

Asupra acestui aspect, ZIARUL de Mures va sesiza atat Ministerul Economiei cat si Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor recent infiintat.

Profitabila Renania

Renania Trade, firma detinuta de fratii Szasz, care isi desfasoara in prezent activitatea pe Budiului, dupa ce ani de zile au functionat in cateva birouri de pe Rodnei, este o obisnuita a licitatiilor publice organizate pentru achizitia de echipamente.

Relatia cu statul este atat de profitabila, incat in anul financiar 2004, Renania a facut profit de 42 de miliarde la o cifra de afaceri de 320 de miliarde de lei. Tinand cont de preturile cu care merg in licitatii, nici nu ne mira rezultatele financiare spectaculoase.

Legat de licitatia de joi si asupra trucarii licitatiei, unul din fratii Szasz, nu a vrut sa faca nici un comentariu. “De unde aveti numarul meu de telefon? Prefer sa nu am nici un comentariu”, a replicat Roland Szasz.