Ancheta referitoare la incidentul intre rromii din cartierul reghinean Apalina si trupele DIAS din Politie nu a fost inca finalizata * In schimb, rromii isi continua furtisagurile, spre disperarea locuitorilor din zona

Ancheta in cazul Apalina, mai precis a incidentului survenit in urma cu mai bine de o saptamana in cartier intre rromi si fortele de ordine, atacate cu pietre, nu a fost finalizata, dupa cum ne-au informat surse din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie. In acest timp, rromii isi continua furturile de pe camp sau de pe platformele fabricilor.

Atac la ordinea publica

O statistica rece si seaca ne informeaza ca la jumatatea acestui an, rromii din Apalina au depus la Politia Reghin 34 de sesizari impotriva altor rromi privind diverse incalcari ale legii. Locuitorilor de etnie din cartier le-au fost aplicate 39 de sanctiuni contraventionale pentru incalcarea Legii 61/1991 privind ordinea publica.

Cel mai interesant aspect este cel referitor la infractiunile cu autori din randul populatiei rrome. Astfel, daca la jumatatea acestui an erau cercetate si incepuse urmarirea penala pentru savarsirea de infractiuni impotriva a 318 persoane, dintre acestea 100 de invinuiti proveneau din randul rromilor din Apalina.

Infractiunile de care acestia erau acuzati variau de la furturi, talharii pana la vatamari corporale si ultraje.

Hotia ca exemplu

Interesant este de asemenea ca dupa incidentul de joi seara, cand un echipaj al Politiei Reghin, insotit de trupe DIAS, s-a deplasat in cartier pentru a inmana citatiile la Parchet pentru doi rromi care l-au amenintat si i-au sfasiat haina ofiterului de politie Ioan Olimpian Radu, rromii nu s-au cumintit si au recidivat, continuandu-si furturile.

In urma cu doua zile, un grup de patru rromi, tot din Apalina, a furat doua motoare electrice de la barajul de pe Canalul Morii. Acestia au reusit sa fuga de la locul faptei, dar au fost identificati, iar acum Politia Reghin incearca prinderea lor.

Furtul de pe Canalul Morii poate avea, din pacate, si alte efecte negative, cum ar fi, de exemplu, in cazul unei inundatii cand apei nu i s-ar putea drumul din cauza lipsei motoarelor.

De asemenea, zilnic, la Politie se inregistreaza plangeri ale cetatenilor din zona carora li se fura recolta de pe camp. Urcati in carute, rromii actioneaza in grupuri, astfel incat ceilalti locuitori prefera sa-i lase sa fure pentru a evita sa fie loviti, bruscati etc.

Aceeasi situatie se regaseste si in cazul furturilor de pe platformele fabricilor, unde rromii urmaresc sa “suteasca” fier vechi.

Rromii ameninta

In acest timp insa rromii din cartier continua sa aiba un comportament ostil fata de politistii din municipiu. Una dintre patrulele care s-au deplasat alaltaieri in Apalina a fost amenintata ca nu are ce sa caute acolo pana nu se lamureste situatia.

Despre acest incident, comisarul Alexandru Cimpeanu, seful Politiei Reghin, ne-a declarat ca: “Nu s-a recurs la violenta, dar rromii sunt instigati impotriva politistilor sa nu fie lasati in cartier. Voi merge si eu in Apalina pentru a vedea ce se intampla acolo. Noi trebuie sa ne facem treaba, asa cum locuitorii trebuie sa respecte legea”.

Va reamintim ca in urma cu o saptamana in Apalina a izbucnit o bataie in toata regula intre rromii din cartier si fortele de ordine, dupa ca primii i-au provocat pe ultimii, aruncand in ei cu caramizi, pietre, lemne etc. Trupele DIAS au reactionat deschizand focul cu gloante de cauciuc. In urma altercatiei au fost ranite in jur de 30 de persoane, dintre care doi politisti.

Ancheta asupra celor intamplate va fi finalizata pana la sfarsitul acestei saptamani conform declaratiei reprezentantilor IPJ.

Romii se acuza...

Cu toate ca rromii au acuzat in mai multe randuri ca nu sunt sprijiniti de autoritati, inclusiv primarul Reghinului, Nagy Andras, s-a intalnit cu rromii incercand sa le solutioneze problemele. La una dintre acestea, la care au fost prezenti si reporterii nostri, Nagy a aratat ca in Apalina, a doua zi dupa ce au fost puse becuri, acestea au fost sparte cu prastia.

Iosif Biga, liderul rromilor, a recunoscut ca “tiganii nu sunt intotdeauna cinstiti” sau a propus ca: "daca ii prindeti ca fura sau ca sparg becuri, eu va rog sa le luati caruta si calul".Bineinteles nu negam ca sunt rromi in Apalina care isi vad de treaba lor, doresc sa munceasca, in ciuda prejudecatilor sau resentimentelor patronilor.

Acest lucru este demonstrat prin faptul ca insasi rromii i-au reclamat pe co-etnicii lor, in cazul in care au savarsit contraventii sau chiar fapte penale.

Hoti de fier vechi

In dimineata zilei de 2 mai, paznicii de la Republica au fost batuti de un grup format din 20 de persoane din Apalina si Reghin. Totul a inceput din momentul in care acestia au fost surprinsi de paznici in timp ce incercau sa fure fier vechi din incinta unei hale de la Republica. Cei patru paznici au fost luati la bataie, fiind loviti cu rangi si tot ce le-a picat la mana hotilor.

Unul dintre paznici a fost grav ranit, fiind transportat la Spitalul Municipal cu leziuni majore.