Pensionarii mureseni isi vor putea ridica pensiile folosind serviciile bancii preferate. Guvernul a eliminat douopolul Banc Post-CEC. In judetul Mures bancile pot avea aproximativ 175.000 de clienti din randul pensionarilor.

Pensionarii pot opta pentru plata pensiilor prin cont curent sau cont de card deschise la orice banca din Romania, a stabilit o Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern in sedinta din sase septembrie. Aceste prevederi se aplica si in cazul altor drepturi banesti care se stabilesc si se platesc de catre casele teritoriale de pensii.

Concurenta, pentru atragerea pensionarilor

Masura conduce la o diversificare a sistemului de plata a pensiilor in Romania si elimina situatia de pana acum, cand doar CEC si Banc Post, puteau derula aceste operatiuni. Aproximativ 500.000 de pensionari isi primesc acum drepturile prin cont curent sau cont de card.

In situatia in care beneficiarii opteaza pentru plata drepturilor banesti in cont curent sau cont de card, casele teritoriale de pensii efectueaza plata acestor drepturi la banca pentru care s-a optat. Potrivit actului normativ, pentru plata drepturilor banesti se poate achita un comision bancar, negociabil, ce nu poate depasi 0,15% din sumele virate. Acest comision se suporta din bugetul din care se finanteaza drepturile banesti.

Pensia, in strainatate

Actul normativ adoptat de Guvern modifica Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Modificarile au fost adoptate prin Ordonanta de Urgenta intrucat, in absenta acestora, incepand cu luna septembrie, aproximativ 300.000 de pensionari ar fi fost in imposibilitatea incasarii pensiilor in conturile deschise la Banc Post.

Aceasta banca a reziliat unilateral Conventia referitoare la plata acestor drepturi, iar in aceste conditii exista pericolul ca plata pensiilor prin procedura postala sa se fi facut cu intarziere. O alta reglementare a actului normativ adoptat de Guvern va permite transferul pensiilor in alte state.

Persoanele care beneficiaza de pensii sau alte drepturi banesti stabilite si platite de casele teritoriale de pensii, care nu au domiciliul in Romania, pot opta pentru transferul in strainatate al acestor drepturi, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Cheltuielile generate de transferul in strainatate al acestor drepturi banesti, inclusiv cele legate de schimbul valutar, se suporta de catre beneficiari. "In judetul Mures exista 175.000 de pensionari prin Casa Judeteana de Pensii se distribuie aproximativ 204.000 de pensii, sau alte tipuri de plati. Cam 20.000 de pensionari mureseni folosesc serviciile CEC sau Banc Post.

Din luna ianuarie va exista posibilitatea ca pensionarii sa foloseasca si serviciile celorlalte banci", ne-a precizat Ileana Morent, directorul Casei Judetene de Pensii Mures.