Zilele Facultatii de Arte Vizuale in cladirea Palatului Princiar din interiroul Cetatii Oradea sunt numarate. Cel putin asa ne lasa sa intelegem seful Administratiei Cetatii Oradea, Dumitru Noane.

Institutia pe care o conduce are planuri mari cu fortareata medievala, care, in viziunea serviciului aflat in subordinea Primariei, urmeaza sa devina, in cativa ani, un important centru turistic si cultural al orasului. In cadrul caruia Facultatea de Arte, care ocupa in acest moment 65 de incaperi din trei corpuri de cladiri, nu va mai avea loc si va trebui sa plece.

In calea turismului

Chiar daca, in principiu, Noane considera ca ideea convietuirii cu Facultatea nu este inacceptabila, problemele care s-ar naste din acest “concubinaj” sunt prea mari ca sa recomande aceasta solutie ca fiind una viabila.

“In primul rand este vorba despre faptul ca institutia de invatamant, cu tot ceea ce inseamna ea, ar scoate din circuitul turistic un numar prea mare de cladiri si spatii aferente, ingreunand orice activitate, inclusiv cea de restaurare a monumentului”, declara seful Administratiei Cetatii.

In plus, in opinia sa, procesul de invatamant ar fi grevat de o serie de inconveniente, “nu poti sa faci scoala in timp ce turistii umbla prin cladire”.

Nu in ultimul rand, Dumitru Noane afirma ca, potrivit noilor regelementari legale, in conditiile in care toate facultatile vor avea propriul buget, va fi foarte greu, daca nu imposibil, pentru conducerea institutiei de invatamant artistic sa intretina spatiile din cetate, nicidecum sa le mai si renoveze.

Miza - 9 milioane de Euro

Intentiile Administratiei sunt clare in ceea ce priveste Cetatea Oradea si au fost relatate deja in mass-media locale. Pentru realizarea obiectivelor cultural turistice pe care si le-a propus (un teatru de vara, un muzeu al supliciului si unul de istorie al cetatii, galerie de arta, cafenea si chiar si un hotel), Dumitru Noane sustine ca va fi nevoie de accesarea unor fonduri europene.

“Noi incercam acum sa obtinem o finantare pe Programul Operational Regional (POR). Pana in octombrie 2007 trebuie sa predam toata documentatia legata de investitiile pe care urmeaza sa le derulam. Miza este imensa, pentru ca sunt sanse sa primim 9 milioane de Euro pe componenta de valorificare turistica”, afirma Noane.

Acesta ar fi un motiv in plus pentru cei care se ocupa de monument sa exileze Facultatea de Arte Vizuale, pe care, dupa propriile lor declaratii, au si exclus-o din acest proiect.

“Avand in vedere faptul ca POR va deveni operational in ianuarie 2008, ar fi bine ca atat conducerea Universitatii, cat si cea a Facultatii sa se gandeasca la un alt sediu, care sa fie functional peste doi ani”, conchide Dumitru Noane.

Inconstienta si lipsa de respect

“Voi ajunge eu la pensie si nu vor veni milioanele de euro despre care vorbesc cei din Administratia Cetatii”, declara decanul Facultatii de Arte Vizuale, prof.dr. Corneliu Durgheu, care isi revendica paternitatea ideii resuscitarii Cetatii Oradea. “Eu am fost primul care am spus, in 1994, ca acest monument trebuie sa devina un mare centru turistic si cultural”, afirma el.

Decanul este profund dezamagit de intentiile unora de a-i scoate pe viitorii artisti dintr-un sediu cum nu se poate mai potrivit pentru indragostitii de frumos.

“Oare ce institutie s-ar potrivi mai bine in acest spatiu decat o facultate de arta”, se intreaba Durgheu, caruia simplul fapt ca se pune problema mutarii este o dovada a lipsei de respect si a inconstientei administratorilor sitului.

Chiar daca admite ca spatiile pe care le ocupa nu sunt perfecte, multe dintre ele suferind din pricina lipsei caldurii si a proastei iluminari, decanul considera ca “Facultatea de Arte Vizuale este predestinata sa ocupe locul central in destinul modern al Cetatii si niciun spirit curat si patriotic nu se poate gandi la atingerea ei”.

Simbol al romanismului

Corneliu Durgheu se mandreste cu faptul ca, odata intrata facultatea in Palatul Princiar, in 1996, a fost “acuzat” de ziarele locale pentru “abuzurile” sale. “Ziarele de atunci titrau ca Durgheu a scos abuziv gunoaiele din cetate”, isi aminteste el de perioada de inceput a institutiei pe care o conduce.

Puerile si lipsite de seriozitate sunt, in opinia sa, si banuielile potrivit carora facultatea nu ar avea resurse materiale pentru intretinerea spatiilor pe care le detine. “In doi-trei ani am restaurat si am renovat mai mult decat au facut-o ei cu miliardele de lei promise.

Tencuielile, instalatiile electrice, mobilierul, fabricat special pentru a conserva spiritul monumentului, asa ca Durgheu a facut singur mai mult decat functionarii care s-au instalat intre zidurile cetatii in acesti ani!”, declara Corneliu Durgheu, care considera ca restaurarea simbolului Oradiei ar trebui sa inceapa cu sediul facultatii, “acest simbol al romanismului in inima unui monument al unei istorii milenare care ne-a fost potrivnica”.

Facultatea de Arte Vizuale functioneaza in Corpul A al Cetatii Oradea, in Palatul Princiar, din anul 1996. Potrivit afirmatiilor decanului Corneliu Durgheu, in folosinta facultatii sunt date si Corpul D, dar si Corpul G, care nu este o cladire de patrimoniu si gazduieste ateliere de creatie si depozitul pentru materialele destinate lucrarilor studentilor.

Administratia Cetatii Oradea, condusa de Dumitru Noane, a fost infiintata in anul 1997, dar activitatea institutiei a devenit mai pregnanta dupa 2000, atunci cand au aparut primele semnale privind intentia autoritatilor de a face ceva pentru cladirea simbol a orasului.

Lucrarile de restaurare a monumentului istoric stagneaza in acest moment, data fiind incapacitatea administratiei locale de a asigura fondurile necesare pentru realizarea proiectelor pe care si le-a propus. Iesirea din acest impas ar putea surveni odata cu accesarea fondurilor europene.