Dupa ani buni in care s-au tot cerut fonduri pentru renovarea Spitalului de Psihiatrie, se pare ca in sfarsit autoritatile competente au reusit sa stranga suma de cinci miliarde de lei pentru efectuarea catorva reparatii absolut necesare. Una dintre acestea ar fi si refacerea gardului, care pe o lungime de aproximativ 200 de metri a fost furat. Poate de aici si atat de multi nebuni evadati...

Pana una alta, in urma discutiilor pe care directorul Spitalului Judetean, Tiberiu Tofolean, le va avea cu medicii de la Palazu, vor fi stabilite si celelalte reparatii care trebuie facute. Si Unitatea de primire Urgente din Constanta va suferi schimbari majore, lucrarile urmand sa inceapa cel mai tarziu in aceasta iarna.

In ciuda aparentelor, Spitalul de Psihiatrie de la Palazu nu a fost uitat, urmand sa fie alocata suma de cinci miliarde de lei pentru renovarea acestuia. „La ora actuala se face o inventariere a situatiei pentru a se vedea care vor fi prioritatile.

Dupa cum se poate observa aceasta suma nu este de ajuns pentru renovarea intregului spital, tocmai de aceea trebuie sa stam de vorba cu medicii, sa vedem ce este mai important, unde se pierd banii, si ce se poate face”, a declarat directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, Tiberiu Tofolean.

Printre prioritatile mentionate de doctorul Tofolean se numara si lipsa a aproximativ doua sute de metri din gardul unitatii, care cu timpul a disparut, fiind cel mai probabil furat de binevoitorii care nu doreau sa-i stie inchisi pe cei cu grave probleme psihice. „Intreaga zona dinspre lac (n.r.

lacul Siutghiol) aproximativ 50 de metri nu are gard, asa ca o prioritate o va constitui refacerea integrala a gardului”, a mai declarat Tofolean. Aceasta nu este insa singura veste buna pentru Spitalul Judetean.

Prin programul national „REMSSY 4”, coordonat de Ministerul Sanatatii si finantat de Banca Mondiala, urmeaza sa fie modernizata si restructurata Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean Constanta. „Am primit deja o lista cu toate echipamentele care vor fi livrate la urgenta in Constanta, si va pot spune ca ne bucuram de o dotare deosebita.

Deoarece insa primirea acestor aparate este conditionata de spatiul in care-si desfasoara activitatea Unitatea de Primire Urgente, va trebui sa demaram cat mai repede lucrarile de modernizare, astfel incat acestea sa fie gata pana vara viitoare, cand aceste echipamente urmeaza sa soseasca.

Proiectul este deja gata, urmeaza sa luam aprobarile necesare si speram ca in toamna, iarna sa putem incepe lucrarile”, a afirmat directorul Spitalului Judetean.

Aparatura performanta va sosi abia in vara

Potrivit acestui proiect vor dispare din Urgente cabinetele micute pe subspecialitati sau pe specialitati, fiind implementat un sistem modular, cu spatii mari, ample, compartimentate prin glasvanduri usoare - panouri de sticla montate pe un cadru de lemn sau de metal - sau draperii, pentru asigurarea intimitatii pacientilor.

„Prin aceasta compartimentare usoara si flexibila, sectia de urgenta va putea fi transformata usor in cazul in care situatia o cere. De exemplu, in cazul unui accident cu mai multe victime, prin strangerea draperiilor sau a panourilor salile mai mici vor putea fi transformate intr-o sala mai mare”, a mai declarat directorul Tofolean.

Aceasta modificare va asigura si o mai buna supraveghere a pacientilor, fiind nevoie de mai putin personal. Si medicii de specialitate din cadrul Unitatii de Primire Urgente a Spitalului Judetean vor disparea, acestia urmand sa fie inlocuiti cu medici pentru urgente, care vor putea sa puna si diagnostice, si sa coasa o plaga, mergandu-se pe un sistem comun, in care sa vina toate urgentele.

In cazul in care pacientul ajuns la urgenta va necesita totusi un specialist, cum ar fi un pacient venit cu apendicita acuta, el va fi diagnosticat la urgenta, dupa care va fi trimis sus, la sectia de chirurgie. In alta ordine de idei, cel mai probabil joia aceasta, 21 septembrie, va incepe dezinsectia spitalului.

Dezinsectia va fi efectuata in intregul spital, inclusiv in subsol, si nu va necesita luarea unor masuri speciale de inchidere a spitalului, in cel mai rau caz urmand sa fie limitat putin accesul vizitatorilor.