Liberalizarea preturilor la energia termica furnizata populatiei in sistem centralizat mai are de asteptat, deoarece costurile de productie ale acesteia vor fi subventionate in continuare, atat de la bugetul de stat cat si de la bugetul local.

In contextul in care pretul gazelor naturale creste constant, in vederea alinierii la cel european, ar putea avea temei real afirmatia ministrului Vasile Blaga, potrivit careia, cei care s-au debransat de la sistemul centralizat vor cere rebransarea in urmatorii doi ani. Scenariul este insa infirmat de reprezentantii companiilor care comercializeaza microcentrale.

Acestia afirma ca proprietarii de apartamente vor urmari in continuare sa plateasca individual, in functie de consum si de puterea financiara, cheltuielile legate de incalzirea locuintelor.

Adio, dar raman cu subventia

O modificare importanta a cadrului legal privind furnizarea energiei termice o reprezinta renuntarea la pretul national de referinta (PNR) al gigacaloriei si introducerea preturilor locale de referinta (PLR) pentru energia termica furnizata populatiei.

Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor au estimat ca un prim efect al Ordonantei care instituie pretul local de referinta va consta intr-o crestere a pretului mediu al gigacaloriei la nivel national intre 15 si 20%. Insa, aceasta majorare va fi diferentiata in functie de eficienta fiecarei regii de termoficare si de preturile de productie pe care aceasta este obligata sa le suporte.

PLR pentru energia termica furnizata populatiei prin sisteme centralizate va fi stabilit la propunerea autoritatilor de reglementare, urmand a fi aprobate de autoritatile administratiei publice locale.

Aceste preturi vor fi determinate in functie de specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi la producerea caldurii si posibilitatea bugetelor locale de subventionare a energiei termice.

In stabilirea pretului local de referinta se va tine seama de faptul ca, de la bugetul de stat, se va subventiona direct achizitia de combustibili cu 45%, in timp ce autoritatile locale vor acorda un sprijin de la bugetul local de minim 10% .

Insa, avand in vedere ca subventiile directe vor fi eliminate, de voie de nevoie, de la 1 ianuarie 2007, potrivit intelegerii pe care Romania a parafat-o cu Uniunea Europeana, pentru a putea fi acordata subventia de 45% pentru combustibili este absolut necesar acordul Consiliului Concurentei.

Crestere de numai 3%

In prezent, pretul national de referinta (stabilit in octombrie 2005) este de 107,5 lei/gigacalorie. Ordonanta, intrata in vigoare la inceputul acestei luni, prevede ca in termen de 60 de zile sa se stabilieasca pretul local al gigacaloriei. Pana la fixarea acestuia, facturarea se va face la actualul PNR.

Altfel spus, incepand cu luna noiembrie, factura la energia termica platita de catre locuitorii diverselor orase va contine preturi diferite ale gigacaloriei, in functie de eficienta operatoruilui din orasul respectiv.

Dorin Racoti, purtatorul de cuvant al Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca, afirma ca PLR propus de regia clujeana va fi de 110 lei/gigacalorie, cu numai 3 procente mai mare fata de pretul de referinta actual. Cresterea este nesemnificativa, sub nivelul inflatiei in perioada octombrie 2005-octombrie 2006.

Preturi mici ale gigacaloriei vor aparea si pe facturile la energie termica emise in Bucuresti, Oradea sau Iasi, in timp ce la Brasov se estimeaza un PLR de 140 lei/Gcal, iar la Suceava sau Botosani, peste 155 lei/Gcal.

Investitiile RAT Cluj

Diferentele intalnite intre preturile de productie ale energiei termice si, implicit, intre cele locale de referinta se datoreaza, potrivit lui Dorin Racoti, modului in care furnizorii de agent termic au inteles - sau nu au inteles - ca este necesara modernizarea si cresterea eficientei vechilor centrale termice.

In prezent, aproximativ 80-85% din centralele termice din oras, apartinand RAT Cluj, sunt modernizate si automatizate, ceea ce conduce la o diminuare a costurilor de productie. De asemenea, in cartierele Marasti si Gheorgheni au fost puse in functiune centrale termice cu cogenerare. Acest gen de centrale nu produc numai energie termica, ci si energie electrica.

Faptul ca Regia reuseste sa produca si o parte din energia electrica necesara functionarii unor unitati conduce la o scadere a pretului de productie pentru zona respectiva.

In cazul zonelor cu putini consumatori, de exemplu blocuri rasfirate in care exista multi debransati de la sistemul de incalzire centrala, s-a optat pentru instalarea unor centrale termice de bloc, mai mici si mai eficiente in cazul unui numar redus de abonati. Astfel au fost reduse costurile generate de o centrala de cvartal care ar functiona la un procent mic din capacitate.

Argumente pentru sistemul centralizat

O simpla privire asupra evolutiei preturilor gigacaloriei si gazelor naturale in acest an indica faptul ca utilizarea microcentralelor de apartament nu mai este la fel de avantajoasa ca pana la inceputul acestui an. De la 1 ianuarie 2006, pretul gazelor naturale s-a majorat in trei etape - ultima la inceputul lunii iulie - cresterea totala depasind 21%.

In schimb, pretul de referinta al gigacaloriei care va fi platit de clujeni din aceasta iarna se va majora cu numai 3%.

Reprezentantii RAT afirma - dupa cum este firesc, de altfel - ca in urma scumpirii gazelor naturale din acest an, microcentrala de apartament nu mai este o solutie viabila, inregistrand costuri mai mari decat cele care ar decurge din plata facturilor la energia termica furnizata de Regie. Ei aduc ca argumente in favoarea acestei afirmatii costurile mai putin vizibile ale microcentralelor.

Este vorba de contractul de service, obligatoriu din acest an, dar si de sumele cheltuite cu revizia acesteia, obligatorie la fiecare doi ani. In plus, reprezentantii Regiei locale vin cu o solutie alternativa de economisire, prin care abonatul la serviciile RAT isi poate regla, la fel ca si in cazul posesorilor de centrala de apartament, caldura pe care doreste sa o mentina in locuinta.

Este vorba de repartitoarele de costuri, pentru instalarea carora se plateste suma de 40 de euro pentru fiecare calorifer, in momentul instalarii, plus un abonament lunar doar pentru lunile in care se livreaza caldura, in valoare de 0,5 euro/luna/apartament.

La aceasta solutie au apelat, conform evidentelor RAT Cluj, aproximativ 23-24% dintre apartamentele racordate la sistemul de incalzire centrala.

Dorin Racoti afirma ca economiile realizate de cei care apeleaza la aceasta solutie, comparativ cu restul abonatilor RAT, depind de izolarea termica, dar si de orientarea apartamentului, si variaza intre un minim de 5% si un maxim de peste 25%, media fiind de aproximativ 20%.

Beneficiile microcentralei

Avantajele microcentralei de apartament au fost subliniate de Ovidiu Varvara, director general al companiei Provalcon. Acesta afirma ca, potrivit calculelor, la nivelul preturilor din iarna trecuta, costul incalzirii unui apartament cu ajutorul microcentralei sunt cu 30-40% mai mici (in functie de izolarea termica si orientarea apartamentului) decat in sistem centralizat.

Chiar daca la costurile efective de utilizare a centralei de apartament se aduga si cele ale service-ului si reviziei, in cazul in care aceste costuri sunt calculate pe luna, ele cresc factura de incalzire cu doar 5 lei pe luna. O suma care nu influenteaza foarte mult calculele initiale.

Astfel, aplicand la calculele de anul trecut scumpirile gazelor naturale, rezulta ca la pretul actual al acestora, economiile realizate variaza intre 10 si 20%. Tocmai de aceea, Varvara considera ca numarul persoanelor care se orienteaza spre o centrala de apartament nu va scadea, ba din contra.

Provalcon a incheiat in acest an, comparativ cu anul trecut, cu 30% mai multe contracte, cea mai mare pondere apartinand apartamentelor de bloc. El considera ca dezvoltarea pietei microcentralelor va continua, argumentand ca centrala de apartament rezolva, in primul rand, o problema sociala. Adica, se evita debransarea completa a unui bloc de locuinte, in cazul in care unele familii nu platesc

cheltuielile de intretinere.