politicienii clujeni sunt traditionalisti cand vine vorba de educatie si prefera sa-si trimita odraslele la studiu in scolile de stat. Motivele invocate sunt legate de increderea in profesionalismul cadrelor didactice si de stilul prietenos al anumitor institutii. Un alt criteriu, desi nu foarte important, este alegerea scolilor aflate in vecinatatea casei.

Peter Eckstein Kovacs, senator UDMR, considera ca scoala de stat este mai potrivita pentru copiii sai, deoarece scolile de stat clujene ofera conditii bune de studiu pentru elevi. “Personal sunt in buna parte multumit de conditiile oferite de scolile de stat din Cluj, dar nu neg nici importanta scolilor particulare care pot oferi un plus de pregatire copiilor”.

“Trebuie sa va dezamagesc, dar copiii mei nu sunt la scoala nici in Elvetia, nici la scoala Americana”, a precizat senatorul UDMR. Astfel, fiica senatorului clujean este eleva in clasa a IV-a si studiaza pianul la Liceul de Muzica “Sigismund Toduta” din Cluj-Napoca.

Eckstein afirma ca fiica sa este talentata, iar scoala pe care a ales-o este foarte potrivita pentru studiul acestui instrument. Fiul lui Peter Eckstein este in clasa a VIII-a, la Liceul Waldorf din Cluj-Napoca, iar alegerea a fost motivata de stilul mai prietenos abordat de aceasta scoala.

Boc la festivitatea fetelor

Emil Boc, primarul orasului Cluj-Napoca, a ales tot o scoala de stat pentru fiicele sale si nu a optat pentru o institutie de invatamant particulara. Primarul Clujului a fost prezent la deschiderea anului scolar la scoala numarul 10 din municipiu, deoarece la aceasta institutie invata fetele sale in varsta de 10 ani, respectiv 7 ani.

Boc le-a multumit profesorilor de la aceasta scoala ca au participat la festivitatea de deschidere a anului scolar si nu au ales protestul, asemeni altor colegi clujeni. In plus, Boc a marturisit ca se simte mai emotionat chiar decat atunci cand a intrat in turul doi al alegerilor pentru Primarie.

Distanta, un criteriu

Horea Ioan Florea, consilier local din partea PNL, a ales tot o scoala de stat, iar criteriul principal a fost legat de distanta fata de casa. Locuinta familiei Florea se afla pe strada Dorobantilor, iar Liceul “Avram Iancu” este cel mai apropiat de casa, motiv pentru care fiul liberalului clujean invata aici, fiind elev in clasa a X-a.

“Fiul meu a optat pentru un liceu de stat. Alegera a tinut nu neaparat de renumele unitatii de invatamant sau de calitatea invatamantului, cat de faptul ca este foarte aproape de locuinta noastra”, ne-a spus liberalul.

Scoala de stat, la putere

Consilierul local Nicoleta Postolache, membru PNL Cluj-Napoca, prefera scolile de stat, in defavoarea celor particulare. Iar criteriile care au determinat-o sa aleaga scoala potrivita pentru fiica sa au fost renumele institutiei, precum si calitatea invatamantului si a profesorilor care predau acolo.

“Fiica mea este in clasa a II-a la scoala cu clasele I-VIII “Ioan Bob” din Cluj. Prefer deocamdata scolile de stat. Adevarul este ca am ales aceasta institutie din mai multe motive. In primul rand, pentru renume, apoi pentru calitatea invatamantului care se face acolo si, nu in ultimul rand, pentru ca imi este comod.

Eu ma impart intre firma si munca la Consiliul Local, iar scoala este chiar in drum spre locul de munca, deci imi este usor sa o las si apoi sa o iau de la scoala”, a declarat Nicoleta Postolache. Ea a participat la deschiderea festivitatilor pentru noul an scolar, iar profesorii s-au rezumat la citirea unui protest, renuntand la ideea de a boicota intreaga festivitate.

Traditie de familie

Pentru presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, alegerea institutiei de invatamant nu a fost atat de grea, intrucat a urmat firul traditiei de familie. “Atat eu cat si sotia mea am absolvit cursurile Liceului “Bathory Istvan” din Cluj-Napoca, motiv pentru care am decis ca si copiii sa isi faca studiile la aceeasi institutie.

In plus, se face o treaba buna in cadrul liceului, profesorii sunt capabili, iar calitatea invatamantului este pe masura. Iar eu chiar am incredere in invatamantul clujean. Copiii nostri au vrut sa urmeze cursuri dimineata, intrucat amandoi lucram. Plus ca beneficiaza de un program prelungit, mananca la cantina si isi fac lectiile cu profesorii, iar noi venim dupa-masa pentru a-i lua acasa.

E favorabil si pentru noi, dar si pentru ei, astfel ca acasa de obicei nu mai au teme, doar lectii de invatat”, a explicat presedintele UDMR Cluj. A participat la festivitatea de deschidere a anului scolar, care s-a desfasurat “in cele mai bune conditii”.

Accent pe invatamantul privat

Spre deosebire de ceilalti interlocutori, care au ales invatamantul de stat, deputatul conservator Petru Calian a optat pentru invatamantul particular. Conform acestuia, profesorii din cadrul acestor institutii isi asuma mai mult responsabilitatea in ceea ce priveste educatia elevilor, iar pe langa cursurile propriu-zise se desfasoara si alte activitati.

“Baiatul cel mare este in clasa a VIII-a si invata la o scoala ce apartine de fundatia particulara “”andarica”. Am optat pentru invatamantul particular, pentru ca mi se pare mai accesibil, mai ales ca nu sta la mila bugetului statului. Profesorii isi asuma mai bine responsabilitatea pentru educarea elevilor.

Iar pe langa ceea ce fac in clasa, desfasoara si alte activitati creative”, a declarat deputatul PC.