Primaria Petrosani se chinuie sa scoata din patrimoniul national o cladire monument istoric, care nu mai exista, practic, de mai multi ani. Fosta baie comunala, candva o bijuterie arhitectonica, a fost demolata, caramida cu caramida, de hoti. Numai ca imobilul face inca parte din patrimoniul national.

Cladirea purta denumirea de Baile Societatii Petrosani si a fost construita in perioada 1923 Ð 1925.

Constructia, o bijuterie arhitectonica, a fost inclusa pe lista monumentelor istorice, insa dupa anul 1990 de soarta acesteia nu s-a mai interesat nimeni. Lasata de izbeliste, Baia Comunala de pe strada Grivita Rosie s-a degradat, in timp ce amatorii de materiale de constructii au demolat imobilul.

In doar cativa ani din monumentul istoric a ramas doar fundatia, restul, fiind furat bucata cu bucata. In cele din urma administratia locala a intrat cu buldozerul pe terenul respectiv si a demolat si ceea ce mai ramasese din fostele Bai ale Societatii Petrosani.

Numai ca imobilul figureaza inca pe lista Monumentelor Istorice aflate in patrimoniul national. Conform legilor in vigoare, Primaria Petrosani risca sa fie amendata pentru disparitia cladirii, riscand o amenda intre 10 si 50 de milioane de lei vechi.

"Baia Comunala nu mai exista. Nu a fost demolata in mod oficial, noi doar am curatat molozul de acolo. Am facut cerere ca imobilul sa fie scos din patrimoniul national, dar lucrurile merg foarte greu", a declarat primarul Carol Schreter.

Colonia Petrosani, care a gazduit candva Baile Societatii, este ea insasi un loc al paradoxurilor. Schreter a recunoscut ieri ca, de fapt, toate cladirile de acolo fac parte din patrimoniul national, lucru care nu este cunoscut nici macar de proprietarii caselor din zona.