Cooperativele mestesugaresti din Salaj au realizat in primele sase luni din acest an venituri totale in valoare de 5.377.761 de lei noi. Presedintele Atcom Salaj, Viorel Ratiu, ne-a declarat ca s-au evidentiat cateva cooperative mestesugaresti care in prima jumatate a anului au inregistrat profit, pentru ca peste 80 la suta din productia realizata a fost exportata.

Cele mai bune rezultate financiare le-a avut Cooperativa Magura din Simleu Silvaniei. Unitatea a avut o cifra de afaceri de 219.274 lei noi si a avut un profit la sase luni de 20.000 de lei noi. Castigul mediu salarial in aceasta unitate a fost in perioada ianuarie-iunie 2006 de 668 lei noi.

Cooperativa Confex Cehu Silvaniei a avut in primele 6 luni o cifra de afaceri de peste 420.000 lei noi, iar profitul obtinut a fost de 48.500 lei noi. Castigul salarial mediu la aceasta cooperativa a fost mai mic fata de cel de la Magura Simleu Silvaniei, de 452 lei noi.

Cooperativa Mesesul din Zalau a obtinut venituri totale de 525.528 lei noi, un profit de 15.208 lei noi, iar castigul salarial in unitate a fost pe primele sase luni de 450 lei noi. Viorel Ratiu a explicat ca cele mai multe produse realizate de aceste cooperative ajung la export in Italia, Franta si Germania.

Este vorba de articole de imbracaminte, piese de mobilier si incaltaminte, toate acestea avand o mai buna desfacere pe piata externa decat in tara.

„Cine nu investeste, moare!”

Pentru toate cooperativele mestesugaresti ale Atcom au fost elaborate proiecte de investitii, care, potrivit lui Ratiu, se vor concretiza prin modernizarea utilajelor existente si achizitionarea unora noi la standarde europene. „Ne pregatim intens de intrarea in Uniunea Europeana.

Multe firme vor fi desfiintate, dar noi avem marcile noastre cu care speram sa intram si sa ne mentinem pe piata europeana. Cine nu investeste moare, iar noi vrem sa investim. Asta ne-am propus”, a mai afirmat Ratiu.

Referitor la actiunile de promovare si pregatire pentru a aducerea cooperatiei la cerintele europene, Ratiu a mentionat ca la nivel national sunt organizate targuri mestesugaresti, ultimul fiind organizat la Bucuresti la inceputul lunii septembrie. Este vorba de targul „Bife Timb 2006”, targ la care a fost prezenta Cooperativa Servirea din Zalau.

„Suntem deja o familie, in cooperatia din Salaj nu se mai lucreaza cu invidualism. Spre exemplu, presedintele Cooperativei Servirea, Valentin Brandusan, a fost prezent la Bucuresti unde s-a interesat de incheierea unor contracte si pentru alte cooperative din Salaj, iar acest lucru este benefic”.

Angajati din cooperatie renunta pentru a pleca la cules ......

Viorel Ratiu a mai spus ieri ca produsele de mobilier realizate de Cooperativa Servirea sunt exportate in Grecia, Franta si Austria.

Este vorba de scaune realizate din lemn pentru realizarea carora au fost investiti 40.000 de euro intr-o masina de prelucrat, 22.000 de euro pentru un utilaj de scobit, 15.000 de euro pentru achizitionarea unei masini de calibrat, iar 7.500 de euro pentru cumpararea unei masini de gaurit.

Problema cea mai mare cu care se confrunta cooperativele mestesugaresti din Salaj este, potrivit lui Ratiu, forta de munca din ce in ce mai putina. Multi din angajatii cooperativelor au renuntat pentru a pleca la munca in strainatate. In prezent, in cooperatia mestesugareasca din Salaj lucreaza 900 de persoane, mai putine cu 150 decat anul trecut.

O alta problema care afecteaza financiar cooperativele este devalorizarea monedei euro si lipsa unei piete de desfacere sigure.