Europarlamentarii Mohacsi Victoria si Levai Katalin n-au ajuns ieri la Apalina la termenul stabilit. La ora la care trebuiau sa prezinte concluziile documentarii in teren, in fata mass media convocata din intreg judetul, "oficialii UE" nu ajunsesera inca la destinatie. Asta dupa ce stabilisera drept represalii incidentele dintre politisti si locuitorii din Reghin.

Asociatia Pentru Drepturile Omului Lider a replicat duminica dupa amiaza la anuntul facut de europarlamentarii maghiari, solicitand ca acestia sa puna la dispozitia opiniei publice romanesti mandatul pe care il au pentru a fi prezenti si a efectua astfel de verificari in localitati din Romania, sa prezinte opiniei publice romanesti si organismelor europene dovezi in sensul celor afirmate cu

privire la calificarea ca represalii la ceea ce s-a intamplat la Apalina, precum si la faptul ca au fost incalcate drepturile fundamentale ale omului in acest caz. Aceasta mai ales in situatia in care cercetarile efectuate nu au fost finalizate de catre autoritatile romane.

De asemenea APDO Lider a mai cerut ca europarlamentarii sa prezinte scuze publice in cazul in care aceste probe nu vor fi aduse la cunostinta publica, autoritatilor statului roman sa exprime un punct de vedere fata de declaratiile celor doi europarlamentari, autoritatile statului roman sa solicite un punct de vedere oficialilor europeni cu privire la afirmatiile celor doi europarlamentari

continute in materialul inaintat mass-media. "Oricine are dreptul la o parere. Asteptam sa vedem concluziile lor la fata locului, trebuie intrebati de ce s-au antepronuntat", a declarat ieri si presedinta Ligii Pro Europa, Smaranda Enache. Viktoria Mohacsi este membra a Parlamentului European din partea Ungariei.

intr-o intrevedere avuta cu comisarul pentru extindere Olli Rehn, parlamentarul european, membru al grupului liberal, s-a declarat dezamagit de atitudinea ingaduitoare a Comisiei Europene fata de situatia "deplorabila" a populatiei roma din tara noastra, dar si din Bulgaria.

Ea a cerut comisarului Rehn o intarire a monitorizarii respectarii drepturilor omului in tarile in curs de aderare, aratand ca in ultimele luni de zile au fost inregistrate abuzuri grave ale politiei romane asupra unor cetateni de etnie rroma.

Temerea Viktoriei Mohacs era ca Romania sa nu urmeze exemplul Ungariei, tara care in etapa de preaderare si-a luat o serie de angajamente in ceea ce priveste imbunatatirea situatiei romilor si incluziunea lor sociala, pentru ca dupa aderarea la Uniunea Europeana sa renunte la a le mai duce la indeplinire.

Katalin Levai este politician maghiar si membru al Parlamentului European din partea Partidului Socialist Maghiar, membru al Partidului Socialistilor Europeni.