Aderarea PD la PPE va spori influenta Romaniei in Parlamentul European, considera presedintele Partidului Democrat, Emil Boc. El a afirmat ca exista sanse foarte mari ca PD sa devina membru-asociat al PPE in luna noiembrie si membru cu drepturi depline in luna ianuarie.

Emil Boc a afirmat ca prin aderarea PD la PPE, cea mai puternica formatiune din Parlamentul European si-a gasit in sfarsit corespondentul in Romania. Declaratiile lui au fost facute la o zi dupa ce grupul de lucru al PPE care analizeaza candidaturile partidelor nemembre a recomandat Biroului Politic acceptarea PD.

Presedintele Partidului Democrat a adaugat ca europarlamentarii din partea PD vor putea spori influenta Romaniei in luarea deciziilor politice la Bruxelles. In fond, a spus liderul PD, aderarea la Partidul Popular European este benefica pentru Romania.

Pe de alta parte, Emil Boc a afirmat ca monitorizarea PD pana in luna mai 2006 este o procedura normala, care nu va afecta cu nimic sansele partidului sau de a fi acceptat ca membru cu drepturi depline in PPE.

Liderul Partidului Democrat a afirmat ca din punct de vedere politic, PD nu va avea probleme pentru ca sustine deconspirarea fostei Securitati, legea lustratiei si condamnarea crimelor comunismului. Aceste obiective sunt agreate si de conducerea PPE.

Colaborare cu PNTCD

Emil Boc a declarat ca PD va continua sa dezvolte colaborarea cu PNTCD. El si-a exprimat regretul ca in timpul guvernarii PNTCD nu au fost facute demersurile pentru condamnarea comunismului.

Liderul PD i-a invitat pe taranisti sa sustina demersurile PD si a afirmat ca formele concrete ale colaborarii dintre cele doua partide vor fi decise de liderii lor. Vicepresedintele Partidului Democrat, Sorin Frunzaverde, a fost mandatat sa negocieze cu PNTCD.

Colaborarea dintre PD si UDMR va fi in continuare reglementata de protocolul Coalitiei, a spus Emil Boc. El a precizat ca in plus democratii si membrii UDMR vor sustine acele obiective politice agreate de curentul popular la nivel european.

PNTCD si UDMR sunt membri asociati ai PPE iar PD este deocamdata doar observator. Din data de 1 ianuarie 2007, toti membrii asociati din Romania vor deveni membri cu drepturi depline ai PPE.

Emil Boc s-a referit si la relatia foarte buna dintre PD si Partidul Poplar Crestin Democrat din Republica Moldova. El a declarat ca asteapta informatii de la reprezentantii PPCD pentru a decide ce atitudine va adopta PD fata de problema referendumului din Transnistria.