Membrii sinoadelor mitropoliilor ortodoxe de la Cluj si de la Sibiu au tinut prima lor sedinta comuna. Ierarhii ortodocsi au decis sa se impace, pe socoteala Bisericii Greco-Catolice.

Sedinta celor doua sinoade a avut loc la manastirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea harghiteana Izvorul Muresului. Ierarhii ortodocsi au decis sa examineze cele trei proiecte de lege referitoare la rezolvarea conflictului patrimonial dintre Biserica Ortodoxa si Biserica Greco-Catolica.

Ele au fost initiate de Secretariatul de Stat pentru Culte, de deputatul PC Nicolae Popa si de deputatul PD Augustin Zegrean. Ierarhii ortodocsi sustin retrocedarea bunurilor confiscate de comunisti in functie de numarul actual de credinciosi ale celor doua culte.

Numai ca proiectele respective incalca prevederile Constitutiei Romaniei, care garanteaza proprietatea si deci dreptul la actiunea in revendicare a proprietatilor furate. Deja, aceste initiative au starnit proteste vehemente ale unor intelectuali greco-catolici si ortodocsi, cum ar fi cunoscuta dizidenta Doina Cornea sau presedintele Aliantei Civice, Serban Radulesu - Zonner.

De asemenea, ele au fost criticate deopotriva de experti americani si europeni. Sinodul Bisericii Greco-Catolice a criticat deja aceasta initiativa.

Exista clerici greco-catolici care asemuiesc impacarea dintre mitropolitii ortodocsi Bartolomeu Anania de la Cluj si Laurentiu Streza de la Sibiu cu impacarea a doi talhari care isi impart bunurile furate.

Comunitatea internationala critica demersurile BOR

Comunicatul ierarhilor ortodocsi vine la doar cateva zile dupa ce Departamentul de Stat al SUA a criticat vehement modul in care este tratata problema restituirii bunurilor Bisericii Greco-Catolice. Doar doi la suta din cele 3.000 de imobile confiscate greco-catolicilor in anul 1948 au fost restituite.

In acel an, autoritatile comuniste au interzis Biserica Greco-Catolica. Episcopii greco-catolici au fost arestati si tinuti prizonieri intr-o vila a patriarhului ortodox.

Cei mai multi au murit prizonieri in temnitele comuniste sau in manastirile ortodoxe dupa ce au refuzat ofertele de trecere la Biserica Ortodoxa. Dupa caderea regimului comunist, persecutia impotriva Bisericii Greco-Catolice a continuat.

Pe langa faptul ca bunurile ei sunt in continuare folosite de ortodocsi, de-a lungul timpului, mii de clerici si de credinciosi greco-catolici au fost agresati de ortodocsi.

Astfel de cazuri s-au intamplat de pilda in Saulia de Campie, judetul Mures, Lupsa, judetul Alba, Bixad si Sapanta, judetul Maramures, Ardud, judetul Satu Mare sau Cluj-Napoca.