Departamentul de Stat al SUA, prin Biroul pentru Democratie, Drepturile Omului si Munca, a elaborat un raport pe anul 2005 despre respectarea drepturilor omului in Romania.

Dintre problemele legate de incalcari ale drepturilor omului pot fi mentionate: abuzuri ale politiei si hartuiri ale retinutilor si romilor, conditii precare in inchisori si centre de detentie, influenta politicului asupra justitiei, restrictii in ceea ce priveste libertatea religioasa, unele esecuri in ceea ce priveste restituirea proprietatilor catre Biserica Greco-Catolica si a altor culte,

existenta unor incidente privind intimidarea si hartuirea jurnalistilor, acte de violenta si discrimare impotriva femeilor, lipsuri semnificative in ceea ce priveste protectia drepturilor copilului, trafic de persoane, asistenta inadecvata sau insuficienta pentru persoanele cu disabilitati, violenta si discriminari impotriva homosexualilor si a persoanelor de etnie rroma precum si acte de discriminare indreptate asupra persoanelor infestate cu virusul HIV.

* Raportul in cauza evidentiaza si existenta unor incidente in judetul Salaj care au fost la vremea lor semnalate atat de mass-media locale, cat si de o serie de organizatii nonguvernamentale. Un prim caz este cel al sotilor Stela si Sofron Varga, care, conform raportului, au fost supusi unor violente verbale de catre seful de post al Politiei dintr-o localitate rurala si de alti trei civili.

In cele din urma unul din cei trei civili si-a recunoscut fapta in fata instantei si a primit o pedeapsa de cinci luni cu suspendare. Un alt eveniment mentionat este evacuarea a 250 de rromi care locuiau intr-o zona fara alimentare cu apa, fara caldura, energie electrica sau canalizare.

Raportul mai scoate in evidenta si acte de intimidare ale unor autoritati indreptate asupra unor reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale. Astfel, „cateodata politia a intimidat si hartuit angajatii ONG-urilor.

De exemplu, in iunie si iulie un reprezentant al organizatiei Centrul Rrom pentru Interventii si Studii Sociale (Romani CRISS) se pare ca a fost hortuit in repetate randuri de politie si de oficiali din primarie in timp ce monitoriza in Zalau un caz de evacuare in derulare (vezi sectiunea 1f din raport, postat pe site-ul Departamentului).

Reprezentantul a primit in repetate randuri telefoane de amenintare, a fost vizitat acasa de politie, si i-au fost aduse la cunostinta in mod fals acuzatii penale”.

Si, nu in ultimul rand, mai sunt mentionate cazuri de segregare ale elevilor de etnie rroma in cateva scoli, fiind aici amintite scoala din Cehei, alaturi de scoli din Targu Frumos (judetul Iasi), Geoagiu (judetul Hunedoara), Ardusat (judetul Maramures) si Targu Jiu (judetul Gorj).